Znatkica u rubrici Financije od Znatkica
promjena rubrike od Znatko
Da li keš odlazi u povijest?
Da li je gotovog novca (gotovine) sve manje?
Da li papirnati novac i kovanice rapidno zamjenjuje neki oblik digitalnog novca te kartično plaćanje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka
Vrlo je velika mogućnost da će u budućnosti papirnati novac biti zamijenjen digitalnim novcem. Što se tiče digitalnog plaćanja, trenutno je nama poznat sustav kartica i kartičnog plaćanja, ali vrlo vjerojatno će se u budućnosti izmisliti i neki novi načini digitalnog plaćanja. Već sada postoji plaćanje mobitelom, pa je moguće da će to biti dominantna vrsta plaćanja s obzirom na to da je mobitel postao nešto neophodno za imati.

Što god bilo u budućnosti, nažalost je gotovo sigurno da keš odlazi u povijest, samo je pitanje kada. Isto tako, sa digitalnim plaćanjem je lakše pratiti nekoga ili naplaćivati porez, puno je teže (čak i nemoguće) zarađivati "na crno". To sve ima svojih prednosti, ali svakako više mana. S pojavom interneta sve je manje privatnosti, a zamjena keša u digitalni novac tome može samo pridonijeti.
+4 glasa
Magdalena od Magdalena

Mislim da će u bližoj budućnosti gotovina prestati biti glavnim sredstvom plaćanja. U nekim razvijenijim državama Europe to je već i slučaj. Primjerice, u Norveškoj se kartičnim plaćanjem vrše gotovo sve transakcije - od kupovine kave na aparatu za kavu do plaćanja tri stanarine unaprijed. Nema potrebe za nošenjem gotovine "na sebi" jer su svi navikli na kartice. Iznimke su malene trgovine koje su specijalizirane ili tzv. pop-up štandovi za prodaju hrane i pića, kod kojih ponekad plaćanje može biti samo gotovinsko.

Vratimo se na trenutnu situaciju u RH, gdje možemo uočiti sve brži razvoj digitalnog bankarstva i aplikacija za digitalan prijenos novca (poput KEKS Pay-a) te povećanu učestalost raznoraznih pogodnosti vezanih uz kartično plaćanje koje nude različite banke. Zbog specifičnosti trenutne zdravstvene situacije, isto tako se preporuča kupcima da što je češće moguće koriste kartično plaćanje pa postoji velika mogućnost da se ljudi više naviknu na korištenje kartica pri plaćanju, čak i nakon prestanka ove situacije. 

Slična pitanja

2 odgovora 3.1k 👀
15.05.2014. pitanje u rubrici Financije od kokoška
2 odgovora 3.7k 👀
Karla Jurišić 09.12.2020. pitanje u rubrici Financije od Karla Jurišić
1 odgovor 1.9k 👀
1 odgovor 858 👀
2 odgovora 7.4k 👀
2 odgovora 877 👀
1 odgovor 276 👀
Nino Marić 20.04.2022. pitanje u rubrici Financije od Nino Marić
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...