603 pregleda
Michelle Koprivnjak u rubrici Umjetnost i kultura od Michelle Koprivnjak (10.9k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Koji su vaši omiljeni pisci? Koje su njihove najbolje knjige?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+4 glasa
Iva Murat od Iva Murat (34.3k bodova)

Uglavnom čitam krimiće i trilere pa i moji omiljeni pisci naravno pušu te žanrove. Jedna od omiljenih autorica mi je švedska spisateljica Camilla Lackberg. Neke od njezinih knjiga koje sam pročitala su: Sirena, Zlosretnik, Kamenorezac i Skriveno dijete, a trenutno čitam knjigu Zlatni kavez.

Još jedan pisac kojeg volim je Chris Carter koji piše psihološke trilere. Napisao je serijal knjiga o detektivu Robertu Hunteru. Neke od njegovih najboljih knjiga su: Noćni vrebač, Ubojica Krucifiks, Kipar, Pozivatelj. Poslijednja njegova knjiga koju sam pročitala je Galerija mrtvih. 

+3 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek (70.9k bodova)

Moj je najdraži pisac Markus Zusak, australski pisac s njemačkim i austrijskim korijenima. Rođen je 1975. godine, a proslavile su ga knjige „Kradljivica knjiga“ i „Ja sam glasnik“.

Obožavam Zusakov tečan stil pisanja koji čitatelja prikuje za knjigu. Njegovo je pisanje toliko prirodno, a stil kombiniranja i redanja rečenica i događaja toliko zanimljiv da ne možete ne zavoljeti njegova djela.

„Kradljivica knjiga“ je roman iz 2005. godine, a govori o snazi nade i ljubavi usred užasa, tuge i jada Drugog svjetskog rata kada u Njemačkoj nacisti siju teror i strah. Zanimljiva je perspektiva glavnog pripovjedača – Smrti. Piščev je stil u ovome romanu zaista poseban u odnosu na druge knjige koje sam čitala. Ovaj je roman proglašen i međunarodnim bestselerom, a Zusak je za njega dobio i brojne nagrade.

„Ja sam glasnik“ roman je iz 2002. godine. Glavni junak ovog romana živi dosadnim i mirnim životom sve dok jednog dana ne spriječi pljačku banke. Taj će događaj u potpunosti promijeniti njegovu mirnu rutinu jer postaje odabranim da bi pomagao drugima. U njegov poštanski sandučić pristižu karte s porukama, konkretnije adresom na koju treba stići kako bi pomogao osobi u nevolji. 

+3 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov (19.6k bodova)

Najdraža spisateljica mi je J. K. Rowling koja je napisala moje najdraže knjige:

Čudesne zvijeri i gdje ih naći, Harry Potter i kamen mudraca, Harry Potter i zatočenik Azkabana, Harry Potter i odaja tajni, Harry Potter i plameni pehar, Harry Potter i red feniksa, Harry Potter i princ miješane krvi,Harry Potter i darovi smrti 1., Harry Potter i darovi smrti 2. dio.

 Drugi najdraži spisatelj mi je Fjodor Mihajlovič Dostojevski 

Njegova najdraža djela su mi: Zločin i kazna, Braća Karamazov, Idiot, Kockar, Dvojnik.

Naš hrvatski najdraži pisac mi je Miro Gavran i njegova najdraža knjiga mi je Zaboravljeni sin. 

+2 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović (22.6k bodova)
odabran od Michelle Koprivnjak
 
Najbolji odgovor

Osobno mi je najdraži pisac Oliver Potzsch. Inače sam obožavatelj povijesnih romana i romana povijesne fikcije, a ovaj autor piše upravo takve knjige.

Moj prvi sustret s njegovom književnošću desio se prije otprilike dvije godine u jednom supermarketu. Možda zvuči kao ljubavna priča, ali bi se moglo reći da je uistinu tako i bilo. Naime, vidjela sam knjigu Krvnikova kći i dizajn same knjige odmah me privukao (toliko o onome "nemoj suditi knjigu po koricama"). Prošla sam dva puta pokraj nje i nakon malo prelistavanja- kupila sam ju. Ta knjiga postala mi je jedna od najdražih, ako ne i najdraža knjiga, a Oliver Potzsch najdraži pisac. Ima izvrstan stil pisanja koji vas naprosto "uvuče" u štivo. U svojim romanima koristi se stvarnim činjenicama i događajima, a do istih dolazi podrobnim istraživanjima po Bavarskoj. U knjizi Krvnikova kći radnja se vrti oko jednog seoskog krvnika koji je svojevrstan "borac za pravdu". Inteligentan čovjek realnih pogleda na svijet koji se,izuzev svog primarnog posla, bavi i ljekovitim biljem. Njegova kći ga prati u istraživanju bilja od malena te od njega dobija znanje i obrazovanje koje jedna mlada žena u 17.-om stoljeću inače ne bi dobila. Iako od njega svi zaziru jer po praznovjerju smatraju da ga prati kakva loša kob, on nailazi na istomišljenike s kojima rješava različite misterije svoga sela i okolice, a primarno ubojstva.

 Oliver Potzsch napisao je mnogo romana, a na hrvatski je preveden još samo Crni redovnik, također odlična knjiga i nastavak avantura krvnika i njegove kćeri. 

+2 glasa
Lucija Vlaović od Lucija Vlaović (10.5k bodova)
Trenutno se ne mogu odlučiti između dva autora:

1) Ece Temelkuran, turska novinarka, spisateljica, politička komentatorica. Pisala je o temama kao što su ženski pokret, pitanja političkih zatvorenika, rastući desni populizam, a njezini su članci objavljivani u mnogim svjetskim časopisima.
Od njezinih knjiga na hrvatski su prevedene 'Žene koje pušu u čvorove', 'Planina boli', 'Kako ostati bez domovine' i 'Zvuk banana'.

2) Yuval Noah Harari, profesor svjetske povijesti koji je doktorirao na Oxfordu. Bavi se temama kao što su utjecaj biologije na povijest, postojanja pravednosti u povijesnom razdoblju i slična. Na hrvatski su prevedene knjige 'Sapiens', 'Homo deus', '21 lekcija za 21. stoljeće', a na engleskom je dostupna knjiga 'Money'.

Knjige su odlične, definitivno preporučam svima.

Slična pitanja

3 odgovora
1 odgovor
Marinko Zadro 04.03.2015. pitanje u rubrici Umjetnost i kultura od Marinko Zadro (7.8k bodova)
1 odgovor
Ivana Steković 24.12.2021. pitanje u rubrici Filmovi i serije od Ivana Steković (26.0k bodova)
1 odgovor
Sandra Vukov 17.11.2020. pitanje u rubrici Filmovi i serije od Sandra Vukov (19.6k bodova)
1 odgovor
Ružica Perić 31.07.2021. pitanje u rubrici Zabava od Ružica Perić (16.9k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.6k pitanja

16.9k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...