Michelle Koprivnjak u rubrici Umjetnost i kultura od
promjena rubrike od Znatko
Koji su vaši omiljeni pisci? Koje su njihove najbolje knjige?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

7 odgovor(a)

+13 glasa
Iva Murat od

Uglavnom čitam krimiće i trilere pa i moji omiljeni pisci naravno pušu te žanrove. Jedna od omiljenih autorica mi je švedska spisateljica Camilla Lackberg. Neke od njezinih knjiga koje sam pročitala su: Sirena, Zlosretnik, Kamenorezac i Skriveno dijete, a trenutno čitam knjigu Zlatni kavez.

Još jedan pisac kojeg volim je Chris Carter koji piše psihološke trilere. Napisao je serijal knjiga o detektivu Robertu Hunteru. Neke od njegovih najboljih knjiga su: Noćni vrebač, Ubojica Krucifiks, Kipar, Pozivatelj. Poslijednja njegova knjiga koju sam pročitala je Galerija mrtvih. 

+11 glasa
Antoneta Hrgović od
odabran od Michelle Koprivnjak
 
Najbolji odgovor

Osobno mi je najdraži pisac Oliver Potzsch. Inače sam obožavatelj povijesnih romana i romana povijesne fikcije, a ovaj autor piše upravo takve knjige.

Moj prvi sustret s njegovom književnošću desio se prije otprilike dvije godine u jednom supermarketu. Možda zvuči kao ljubavna priča, ali bi se moglo reći da je uistinu tako i bilo. Naime, vidjela sam knjigu Krvnikova kći i dizajn same knjige odmah me privukao (toliko o onome "nemoj suditi knjigu po koricama"). Prošla sam dva puta pokraj nje i nakon malo prelistavanja- kupila sam ju. Ta knjiga postala mi je jedna od najdražih, ako ne i najdraža knjiga, a Oliver Potzsch najdraži pisac. Ima izvrstan stil pisanja koji vas naprosto "uvuče" u štivo. U svojim romanima koristi se stvarnim činjenicama i događajima, a do istih dolazi podrobnim istraživanjima po Bavarskoj. U knjizi Krvnikova kći radnja se vrti oko jednog seoskog krvnika koji je svojevrstan "borac za pravdu". Inteligentan čovjek realnih pogleda na svijet koji se,izuzev svog primarnog posla, bavi i ljekovitim biljem. Njegova kći ga prati u istraživanju bilja od malena te od njega dobija znanje i obrazovanje koje jedna mlada žena u 17.-om stoljeću inače ne bi dobila. Iako od njega svi zaziru jer po praznovjerju smatraju da ga prati kakva loša kob, on nailazi na istomišljenike s kojima rješava različite misterije svoga sela i okolice, a primarno ubojstva.

 Oliver Potzsch napisao je mnogo romana, a na hrvatski je preveden još samo Crni redovnik, također odlična knjiga i nastavak avantura krvnika i njegove kćeri. 

+9 glasa
Nikolina Šrajbek od

Moj je najdraži pisac Markus Zusak, australski pisac s njemačkim i austrijskim korijenima. Rođen je 1975. godine, a proslavile su ga knjige „Kradljivica knjiga“ i „Ja sam glasnik“.

Obožavam Zusakov tečan stil pisanja koji čitatelja prikuje za knjigu. Njegovo je pisanje toliko prirodno, a stil kombiniranja i redanja rečenica i događaja toliko zanimljiv da ne možete ne zavoljeti njegova djela.

„Kradljivica knjiga“ je roman iz 2005. godine, a govori o snazi nade i ljubavi usred užasa, tuge i jada Drugog svjetskog rata kada u Njemačkoj nacisti siju teror i strah. Zanimljiva je perspektiva glavnog pripovjedača – Smrti. Piščev je stil u ovome romanu zaista poseban u odnosu na druge knjige koje sam čitala. Ovaj je roman proglašen i međunarodnim bestselerom, a Zusak je za njega dobio i brojne nagrade.

„Ja sam glasnik“ roman je iz 2002. godine. Glavni junak ovog romana živi dosadnim i mirnim životom sve dok jednog dana ne spriječi pljačku banke. Taj će događaj u potpunosti promijeniti njegovu mirnu rutinu jer postaje odabranim da bi pomagao drugima. U njegov poštanski sandučić pristižu karte s porukama, konkretnije adresom na koju treba stići kako bi pomogao osobi u nevolji. 

+7 glasa
Ivona Jagatić od
Moji omiljeni pisci su Edgar Alan Po, Bram Stoker i Mary Shelley.

Mogu reći da su mi sva Edgarova djela dobra, posebno Pad kuće User, Crni mačak, Gavran te jedna priča, ne mogu se sjetili točnog naziva, ali u toj priči rade eksperiment gdje pokušavaju oživjeti čovjeka.

Stokerovo najbolje djelo je Drakula.

Maryino najbolje djelo je Frankenstein.

Pročitala sam jako dobrih knjiga, ali pisci su manje poznati te sam navela samo najpoznatije.
+6 glasa
Lucija Vlaović od
Trenutno se ne mogu odlučiti između dva autora:

1) Ece Temelkuran, turska novinarka, spisateljica, politička komentatorica. Pisala je o temama kao što su ženski pokret, pitanja političkih zatvorenika, rastući desni populizam, a njezini su članci objavljivani u mnogim svjetskim časopisima.
Od njezinih knjiga na hrvatski su prevedene 'Žene koje pušu u čvorove', 'Planina boli', 'Kako ostati bez domovine' i 'Zvuk banana'.

2) Yuval Noah Harari, profesor svjetske povijesti koji je doktorirao na Oxfordu. Bavi se temama kao što su utjecaj biologije na povijest, postojanja pravednosti u povijesnom razdoblju i slična. Na hrvatski su prevedene knjige 'Sapiens', 'Homo deus', '21 lekcija za 21. stoljeće', a na engleskom je dostupna knjiga 'Money'.

Knjige su odlične, definitivno preporučam svima.
+6 glasa
Sandra Vukov od

Najdraža spisateljica mi je J. K. Rowling koja je napisala moje najdraže knjige:

Čudesne zvijeri i gdje ih naći, Harry Potter i kamen mudraca, Harry Potter i zatočenik Azkabana, Harry Potter i odaja tajni, Harry Potter i plameni pehar, Harry Potter i red feniksa, Harry Potter i princ miješane krvi,Harry Potter i darovi smrti 1., Harry Potter i darovi smrti 2. dio.

 Drugi najdraži spisatelj mi je Fjodor Mihajlovič Dostojevski 

Njegova najdraža djela su mi: Zločin i kazna, Braća Karamazov, Idiot, Kockar, Dvojnik.

Naš hrvatski najdraži pisac mi je Miro Gavran i njegova najdraža knjiga mi je Zaboravljeni sin. 

Mehmed Handžić Rasta od
najbolji je onaj pisac koji pise‌
+2 glasa
Josipa Šagud od

Jedna od mojih najdražih spisateljica je Marija Jurić Zagorka koja je promijenila hrvatsko društvo na više od jednog načina. Ona je bila prva hrvatska profesionalna novinarka i književnica.

image

Marija Jurić Zagorka, autor: Josip Puclin

Težak i nesretan život inspirirao ju je za mnoga djela koja i dan danas oduševljavaju mnoge čitatelje. Tužno je koliko je bila neprihvaćena u tadašnjem društvu te mnogi vjeruju da je bila rođena u pogrešnom vremenu zbog svojih razmišljanja. Napisala je mnoštvo romana, a neki poznatiji su: Grička vještica, Gordana, Republikanci i Plameniti inkvizitori.
Marija Jurić Zagorka: Gordana 1-12 knjige Marija Jurić Zagorka
 

Gordana, izvor: zuzi.hr

Slična pitanja

3 odgovora 1.0k 👀
1 odgovor 956 👀
2 odgovora 393 👀
1 odgovor 189 👀
1 odgovor 482 👀
1 odgovor 253 👀
1 odgovor 433 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...