155 pregleda
Monika Kiris u rubrici Društvo od Monika Kiris

Kako je grad Vrgorac obilježio 67. obljetnicu smrti velikog pjesnika Tina Ujevića?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+11 glasa
Vedrana Kovač Vrana od Vedrana Kovač Vrana

Povodom 67. obljetnice smrti velikog hrvatskog pjesnika Tina Ujevića, u organizaciji Grada Vrgorca, Društva hrvatskih književnika i Centra za kulturu i baštinu Grada Vrgorca te u suradnji s tvrtkom Poetica Distillery iz Vrgorca, 11. studenog 2022. održana je književna večer pod nazivom „Stih za Tina“, posvećena jednom od najvećih hrvatskih pjesnika.

Vrgorac, rodni grad Tina Ujevića, svake godine slavi Ujevićeve obljetnice rođenja i smrti. Tako su i ove godine brojni umjetnici svojim izvedbama naglasili važnost Ujevićeva književnog stvaranja. 

Akademska glazbenica Zrinka Posavec, u pratnji Maria Igreca na gitari, izvedbom uglazbljenih stihova otvorila je ovaj događaj. Autorsku monodramu „Ispit savjesti“ izveo je glumac Robert Kurbaša, a umjetničkim ilustracijama predstavila se Maja Beus, svjetski priznata modna ilustratorica.

U suradnji s vrgoračkom craft destilerijom Poetica Distilery organiziran je i kreativni natječaj za posjetitelje koji su napisali svoje najljepše stihove.

Premda je prošlo šezdeset sedam godina od njegove smrti, njegov lik i djela i danas ostavljaju ogromni trag te su inspiracija mnogim kulturnim, a i drugim projektima. Pokušali smo prikazati veličinu i snagu riječi Tina Ujevića, koja je inspiracija mnogima. Stvaralaštvo Tina Ujevića tumači odraze njegovog izvora i snažan glas koji seže daljine., izjavila je ravnateljica Centra za kulturu i baštinu Grada Vrgorca, Žana Pervan-Odak.

+6 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Povodom 67. obljetnice smrti Tina Ujevića, posjetitelji uživali u izvedi Roberta Kurbaše i okusima Poetice

Društvo hrvatskih književnika i Grad Vrgorac uz partnera Poetica Distillery, 11. studenog 2022. održali su književnu večer posvećenu velikom hrvatskom pjesniku, Tinu Ujeviću pod nazivom „Stih za Tina“.

Antonija Roskam / RED Agencija

Grad Tinove kolijevke, Vrgorac, svake godine svečano obilježava Ujevićev početak i kraj. Uoči obljetnice smrti Tina Ujevića, 11. studenog 2022. u prostorijama Društva hrvatskih književnika održana je književna večer posvećena velikom hrvatskom pjesniku. Svojom čarobnom izvedbom uglazbljenih stihova, posjetitelje u večer stiha uvela je akademska glazbenica Zrinka Posavec, a čiji glas na gitari je pratio Mario Igrec. U vječnom promišljanju i propitkivanju te vrhunskom scenskom izvedbom autorske monodrame „Ispit savjesti“, Robert Kurbaša je dokazao svevremenost Ujevićevih riječi, a okupljenima s jasnim ciljem postavio vrtlog životnih pitanja.

Umjetničkim ilustracijama svjetske priznate modne ilustratorice, Maje Beus, trajno su sačuvani portreti večeri u kojem su uživali brojni posjetitelji, dok su na organiziranom kreativnom natječaju nastalim u suradnji s vrgoračkim ginom Poetica Distillery, posjetitelji pokazali svoje umijeće pisanja najljepših stihova, baš poput Tina koji ih je inspirirao tijekom cijele večeri. 

Antonija Roskam / RED Agencija

Poetica Distilery je vrgorska craft destilerija koja je svoju inspiraciju osim u lokalnim sastojcima pronašla i u Tinovoj poeziji. Pripremili su kušanje njihove nove zimske balade, blagdanskog gina s mirisom medenjaka, okusom Bozičnog kolača i cimeta te jestivim zlatnim pahuljicama.

Premda je prošlo šezdeset sedam godina od njegove smrti, njegov lik i djela i danas ostavljaju ogromni trag te su inspiracija mnogim kulturnim, a i drugim projektima. Pokušali smo prikazati veličinu i snagu riječi Tina Ujevića, koja je inspiracija mnogima. Stvaralaštvo Tina Ujevića tumači odraze njegovog izvora i snažan glas koji seže daljine.

…dodala je ravnateljica Centra za kulturu i baštinu Grada Vrgorca, Žana Pervan-Odak.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Engage in a new social, business and technological revolution

Zagreb
19. i 20. 10. 2023.

KUPI ULAZNICU
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

18.9k odgovora

6.1k komentara

1.5k korisnika

...