165 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Financije od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
Kako je obilježeno 100 godina HZMO-a?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Redakcija od Redakcija (115k bodova)
prikazano od Znatko

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje svečano obilježio sto godina postojanja i sto godina mirovinskog osiguranja u Hrvatskoj

U povodu 100. obljetnice mirovinskog osiguranja u Hrvatskoj i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje danas je održana prigodna svečanost u zagrebačkom Hotelu Esplanade kojoj su nazočili ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike g. Marin Piletić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje g. Ivan Serdar i drugi visoki uzvanici.

„Tijekom proteklih sto godina Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje imao je ključnu ulogu u kompleksnom mirovinskom sustavu temeljenom na generacijskoj solidarnosti. Osnovna zadaća mirovinskih politika je uvijek ista, štednjom tijekom radnog vijeka osigurati prihode za dostojanstvenu starost. Stoga je unaprjeđenje i razvoj mješovitog mirovinskog sustava jedna od prioritetnih politika Vlade Republike Hrvatske, kao i jačanje i daljnje transformiranje Zavoda kao modernog javnog servisa naših korisnika i osiguranika, kako bi uspješno prevladalo i idućih sto godina“ – rekao je ovom prigodom ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Ivan Serdar u svojem se uvodnom govoru osvrnuo na dugu i dinamičnu povijest mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj, kao i na razvoj i ulogu HZMO-a kao ključne institucije u  provedbi mirovinskog osiguranja: 

U godinama koje su iza nas, razdoblje od hrvatske samostalnosti obilježile su reforme i napori uloženi u unaprjeđenje sustava kako bi se osigurao kvalitetan i dostojanstven život najbrojnijoj skupini hrvatskog društva – korisnicima mirovina. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u tom je razdoblju prepoznao i uspostavio mehanizme za uspješno poslovanje, a uz visoku razinu stručnosti i specifična znanja naših radnika provedbu mirovinskog osiguranja čini kvalitetno organiziran sustav koji uspješno odgovara na sve izazove u okruženju.

HZMO kao institucija i nadalje će „prvenstveno biti na usluzi korisnicima usluga, zadržavajući tradicionalna načela i vrijednosti iz svoje 100-godišnje povijesti, na kojima ćemo nastaviti razvijati mirovinski sustav“, rekao je Ivan Serdar te predstavio monografiju Hrvatski zavoda za mirovinsko osiguranje – 100 godina s vama koja donosi pregled mirovinskog sustava i poslovanja HZMO-a od njegova osnutka do danas.

U sklopu svečanosti održan je panel „Razvoj i budućnost mirovinskog sustava u Hrvatskoj“ na kojem su sudjelovali državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić, zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivo Bulaja, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna, dr. sc. Danijel Nestić s Ekonomskog instituta Zagreb te Mislav Rubić iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Zamjenik ravnatelja Ivo Bulaja istaknuo je kako usprkos izazovnim okolnostima poslovanja uslijed epidemije koronavirusa i potresa bilježimo značajan rast broja osiguranika, što predstavlja kvalitetan zalog za budućnost. Državni tajnik Dragan Jelić napomenuo da je evidentirani rast plaća u proteklom razdoblju  temelj za primjereni rast mirovina i jačanje povjerenja u budućnost mirovinskog sustava. Govoreći o negativnim demografskim trendovima Mislav Rubić istaknuo je da isto predstavlja izazov ne samo za Hrvatsku, već i za cijelu Europu te zaključio kako se demografski trendovi ne mogu promijeniti kratkoročno. Danijel Nestić kazao je da se očekuje dugoročna stabilnost hrvatskog mirovinskog sustava, a kao rješenje definiranih izazova nameću se daljnji rast plaća i poticanje dužeg ostanka u svijetu rada.

Naposljetku, Višnja Fortuna pohvalila je suradnju umirovljeničkih udruga s Vladom RH, resornim ministarstvom i HZMO-om oko umirovljeničkih pitanja i inicijativa.

U povodom ove važne obljetnice za cijeli sustav socijalne sigurnosti R Hrvatske predstavljena je i izložba fotografija 100 godina HZMO-a. Na kraju svečanosti, za izniman doprinos razvoju sustava mirovinskog osiguranja u R Hrvatskoj i razvoju HZMO-a, uručena su priznanja: dr. sc. Mihovilu Rismondu, Ljiljani Marušić, dr. sc. Anti Škemberu, Blaženki Šimetić, Adeli Koler-Hohnjec, Stjepanu Brčiću, prof. dr. sc. Željku Potočnjaku, izv. prof. dr. sc. Ivani Vukorepi, dr. sc. Danijelu Nestiću, mr. Višnji Fortuni, Jasni A. Petrović i Silvanu Hrelji.

Slična pitanja

2 odgovora
Ivan Gačić 28.03.2022. pitanje u rubrici Društvo od Ivan Gačić (8.6k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Mia Jelinčić 15.06.2022. pitanje u rubrici Poslovanje od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...