41 pregleda
Nino Marić u rubrici Posao od Nino Marić [Ekstraktivan] (5.9k bodova)

Koliko dugo postoji HZMO - Hrvatski zavoda za mirovinsko osiguranje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od Redakcija [Megaktivan] (16.4k bodova)

Danas je 100. obljetnica mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO)

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Ivan Serdar istaknuo je da u Republici Hrvatskoj ne postoji velik broj institucija javne uprave koje se mogu pohvaliti stogodišnjim postojanjem te dodao:

„Nositelji mirovinskog osiguranja mijenjali su kroz povijest nazive, ali uvijek s istom svrhom – provoditi osiguranje radnika i voditi brigu o osiguranicima i korisnicima davanja. Ovom novom poštanskom markom obilježavamo stotu obljetnicu mirovinskog sustava u Hrvatskoj, točnije prvog stupa mirovinskog osiguranja koji počiva na međugeneracijskoj solidarnosti kao neizostavnog dijela socijalne sigurnosti građana, a Zavod će, kao njegov nositelj i ključna institucija nacionalnog mirovinskog sustava, i ubuduće uspješno odgovarati na izazove nužnih prilagodbi u skladu s promjenama gospodarskih i socijalnih uvjeta.“

Predsjednik Uprave Hrvatske pošte (HP) Ivan Čulo čestitao je HZMO-u na stotoj obljetnici referirajući se na dugogodišnju suradnju dviju institucija i izjavio:

„Ovo je samo jedna u nizu uspješnih suradnji Pošte i Zavoda za mirovinsko osiguranje. Ponosni smo što u poštanskim uredima možemo našim korisnicima ponuditi da bez naknade preuzmu ili predaju brojne zahtjeve i potvrde koje izdaje HZMO.“

Naime, Hrvatska pošta (HP) pustila je u optjecaj 22. travnja 2022. novu komercijalnu poštansku marku povodom 100. obljetnice mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Poštanska marka je s motivom stilizirane obitelj, a koja simbolizira međugeneracijsku solidarnost.

Nakon predstavljanja poštanske marke Ivan Serdar i Ivan Čulo u prigodnoj omotnici prvog dana poslali su rješenje korisniku o priznanju prava na mirovinu.

Autorica komercijalne marke je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba, a nominalna vrijednost marke označena je slovnom oznakom "A" što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu. Naklada marke iznosi 100.000 primjeraka te je izdana u arku od 10 maraka i s 10 privjesaka. Hrvatska pošta tiskala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Slična pitanja

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...