Tomislav Gatara u rubrici Financije od Tomislav Gatara
uređen od Znatko

Nudi ih se više na tržištu osiguranja, ali koje mirovinsko osiguranje (treći stup) je najbolje za odabrati i u koje doba života?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što sve nudi dopunsko osiguranje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+12 glasa
Marin Barić od Marin Barić
odabran od Tomislav Gatara
 
Najbolji odgovor

Svako mirovinsko društvo tj. mirovinsko osiguranje ima svoj proces investiranja. Nadalje, svaki zaposlenik može samostalno odabrati bilo koje mirovinsko društvo na tržištu koje nudi obvezno mirovinsko osiguranje (tzv. "drugi stup") i kategoriju obveznog mirovinskog osiguranja (A, B ili C). Ako zaposlenik ne odabere sam, dodjeljuje mu se predefiniranim odabirom društvo umjesto njega, a kao kategorija fonda umjereno rizičan kategorije B.

Zakon o obveznim mirovinskim fondovima propisuje kako mirovinska društva smiju upravljati imovinom, dakle mirovinskom štednjom članova. U tom zakonu je propisano da se imovina može ulagati radi povećanja vrijednosti, ali uz uvažavanje načela sigurnosti, razboritosti i opreza te smanjenja rizika raspršenošću ulaganja.

Taj zakon nadalje propisuje mirovinskim društvima i da moraju imati definiran investicijski proces kako bi umanjila rizik koji uvijek postoji. To znači da mirovinska društva moraju imati:

  • strategije ulaganja,
  • analize,
  • definirane procese za donošenje investicijskih odluka,
  • analize potencijalnih sukoba interesa,
  • procese za upravljanje rizicima,
  • procedure trgovanja,
  • kontrole usklađenosti te
  • analize realizacija u odnosu na očekivane rezultate ulaganja.

Članovi obveznih mirovinskih fondova o rizicima svog odabranog mirovinskog osiguranja se mogu informirati na njihovoj web stranici, u informativnom prospektu ili u statutu fond te prema tome donijeti konačnu odluku oko moguće promjene kategorije fonda ili cijelog mirovinskog društva.

Najčešća metoda usporedbe mirovinskih fondova je uspoređivanje tablica prinosa svakog od fonda. No pazite, prinosi koji su se dogodili u prošlosti ne moraju se nužno reflektirati na prinose koji će se dogoditi u budućnosti. :)

Kod odabira kategorije fonda, staro je pravilo da što je rizik manji to je i očekivani prinos manji. Drugim riječima, imati ćete manju penziju za mirovinu. No, također je i manja mogućnost naglih i velikih promjena vrijednosti fonda. Stoga mirovinski fondovi koji većinom imaju obveznice u svojim portfeljima imaju manji očekivani prinos, ali i znatno manji rizik pada vrijednosti imovine, te, ponavljam, i očekivani prinos će vjerojatno biti manji. Ne, nužno, već - vjerojatno.

Slična pitanja

1 odgovor 260 👀
2 odgovora 421 👀
1 odgovor 257 👀
2 odgovora 567 👀
1 odgovor 654 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...