Znatkica u rubrici Posao od
Što su to A, B, C kategorije kod mirovinskih fondova kod nas?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Marin Barić od
uređen od Marin Barić

Mirovinska društva odnosno mirovinski fondovi određuju granice do kojih je dozvoljena izloženost pojedinom riziku, a upravo to znači da ovisi o kategoriji A, B ili C obveznog mirovinskog fonda i vrsti ulaganja. Članovi obveznih mirovinskih fondova o rizicima se mogu informirati na web stranici svojeg fonda, u informativnom prospektu ili statutu fonda.

Određivanjem granice ulaganja u dionice (vlasničke vrijednosne papire) određuje se i naziv fonda tj. kojoj kategoriji obvezni mirovinski fond pripada. Zato, ovisno o dozvoljenoj količini investicija (određena u postotku) u dionice, imamo sljedeće kategorije:

  1. fond kategorije A - do 65% (ulaganja u dionice),
  2. fond kategorije B - do 40%, te
  3. fond kategorije C - uopće ne smije ulagati u dionice!

Određivanjem kategorije značajno se određuje i profil rizičnosti svake od tih kategorije fondova. Jedno mirovinsko društvo u pravilnu na tržištu RH nudi sve tri kategorije fondova.

Porastom rizičnosti ulaganja, rastu i Vaši potencijalni prinosi i visina mjesečne mirovine kada odete u penziju. Vjerojatnost je da će oni koji odaberu fond kategorije A imati veću mirovinu nego oni koji su cijeli život akumulirali mirovinu u fondu kategorije C. No, garancija ne postoji.

Nadalje, fondovi prema kategorijama, imaju obavezu ulaganja u državne obveznice koje se smatraju najsigurnijim ulaganjem u financijskom sektoru, ali isto tako i s najmanjim prinosom. Stoga, opet po kategorijama, imamo obveze fondova oko ulaganja u državne obveznice:

  1. fond kategorije A - najmanje 30% neto imovine mora biti uloženo u državne obveztnice,
  2. fond kategorije B - najmanje 50%, te
  3. fond kategorije C - najmanje 70%.

Dakle, da zaključim... Što je rizik manji to je i očekivani prinos manji. No, također je i manja mogućnost naglih i velikih promjena vrijednosti fonda. Što je rizik veći - prinos bi mogao biti očekivano veći.

Sretno s odabirom fonda! :)

+4 glasa
Mihaela Blažeka od

Svaki građanin sam bira kategoriju u koju će se učlaniti i kategorije može mijenjati (i promjena kategorije je besplatna), ali to smije samo jednom u 3 godine.

  • B kategorija - Svi postojeći članovi nalaze se u B kategoriji. 
  • A kategorija - "liberalnija" po ulaganjima, najbolji za one koji tek ulaze u "svijet rada", radi se o fondu s većim rizikom, ali zato je veća mogućnost za prinosima
  • C kategorija - "konzervativnija" po ulaganjima 

Slična pitanja

1 odgovor 227 👀
1 odgovor 259 👀
1 odgovor 272 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...