43 pregleda
Marija Miha u rubrici Financije od Marija Miha [Superaktivan] (4.2k bodova)

Što znači upravljanje rizicima u obveznim mirovinskim fondovima?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Marin Barić od Marin Barić [Superaktivan] (4.4k bodova)

Svakodnevni događaji uče nas da ništa u životu nije sigurno. Za sve što radimo, planiramo ili investiramo uvijek postoji neki rizik. Zato se mnogi s punim pravom pitaju - kakav je rizik kad je riječ o našem ulaganju u obvezne mirovinske fondove odnosno u tzv. "drugi stup"? Svim zaposlenicima tj. radnicima svaki poslodavac u RH izdvaja 5% bruto plaće na osobni račun radnika u nekom obveznom mirovinskom fondu (ima ih više). To je osobna mirovinska štednja tog radnika koju svi poslodavci tog radnika uplaćuju cijeli njegov radni vijek i od koje će jednog dana taj radnik, ta osoba u penziji, primati svoju mirovinu iz drugog stupa.

S obzirom kada su osnovani obvezni mirovinski fondovi, riječ je o ulaganjima od nekoliko desetljeća, postoji vjerojatnost da će se u tom razdoblju dogoditi krize ili neki drugi događaji koji nose rizike. Jedan takav rizik je inflacija, koja utječe na smanjenje vrijednosti našeg kućnog budžeta pa tako i na cijelo gospodarstvo.

Ako niste znali, trenutno je 129 milijardi kuna ukupna neto imovina obveznih mirovinskih fondova.

Marija Miha 28.10.2021. pitanje u rubrici Financije od Marija Miha [Superaktivan] (4.2k bodova) Tko i kako prati rizik svakog obveznog mirovinskog fonda (OMF)?

Slična pitanja

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...