238 pregleda
Zoran Jurić u rubrici Posao od Zoran Jurić

Kako provjeriti što se događa s mojim mirovinskim doprinosima nakon što odaberem obvezni mirovinski fond?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+10 glasa
Pavo Lasić od Pavo Lasić
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

Za provjeriti sto se događa sa vasim mirovinskim doprinosima nakon sto se odabrali obvezni mirovinski fond morate imati e-Pass vjerodajnicu.

E-pass--> korisnicko ime i lozinka koja vam omogucava pristup elektronickim uslugama u okviru sistema e-građanin. Mozete je dobiti u poslovnicama FINA-e uz predocenje osobne iskaznince.

Ako ste uvidjeli da nesto nije uredu s vasim mirovinskim doprinosima, bitno se javiti poslodavcu prvo za dodatna objasnjenja  ukoliko je on nesto nekim slucajem skrivio pri uplacivanju obveznih doprinosa. U slucaju da je poslodavac uredno sve odradio, bitno se javiti za dodatne informacije Regosu bilo to putem:

  • e-mail racuna: regos@regos.hr
  • putem telefona: 01/4898 999
+9 glasa
Marin Barić od Marin Barić

Bez obzira koje ste mirovinsko osiguranje odabrali, te ako radite od početka otkada su mirovinski fondovi osnovani (2002. godina), možda će Vas iznenaditi ove brojke i što se dogodilo s Vašim mirovinskim doprinosima nakon što ste odabrali obvezni mirovinski fond (OMF). 

lako se od početka rada obveznih mirovinskih fondova (od 2002. godine - dakle malo više od 2 desetljeća) dogodilo nekoliko financijskih kriza te su se izmjenjivali trendovi rasta i pada dionica na tržištima kapitala, ostvareni su ipak pozitivni prinosi! 

Evo statistički prosječnih realnih prinosa od osnutka obveznih mirovinskih fondova (OMF) po kategorijama (nominalan prinos je usklađen s inflacijom) do rujna 2021. godine:

  • fond kategorije A - 6,66%
  • fond kategorije B - 3,58%
  • fond kategorije C - 3,84%
Razmislite o promjeni kategorije fonda! Naravno, odluka je na Vama osobno.
+7 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec
Bez obzira što se događa sa stanjem svakog mirovinskog fonda, istraživanja pokazuju u 20-ak godina poslovanja obveznih mirovinskih fondova (OMF) nijedna velika financijska kriza, potpuno izmijenjeni uvjeti rada i poslovanja uslijed pandemije ili neke manje krize na razini kompanija nisu ugrozili mirovinsku štednju građana, odnosno imovinu obveznih mirovinskih fondova.

To znači da je imovina članova obveznih mirovinskih fondova danas veća od mirovinske štednje koju su uplatili u svoj fond, odnosno da su mirovinska društva za njih ostvarila dobre prinose.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...