150 pregleda
Marija Miljević u rubrici Financije od Marija Miljević

Tko i kako prati rizik svakog obveznog mirovinskog fonda (OMF)? Rizici utječu na moj novac i moju buduću penziju, pa me zanima da li netko brine o tome?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+13 glasa
Marin Barić od Marin Barić
odabran od Marija Miljević
 
Najbolji odgovor

Postoje Odjeli za upravljanje rizicima u svim mirovinskim društvima prate sve navedene rizike, kao i njihov potencijalni utjecaj na portfelje i obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova. Između ostalog, kontinuirano se prate redovni izvještaji Hrvatske narodne banke (HNB) za procjene kreditnog rejtinga banaka, kreditni rejtinzi stranih korporacija i stranih država koje objavljuju globalne kreditne agencije te kvartalni izvještaji svih domaćih izdavatelja iz kojih se izračunavaju rizici za svakog od njih.

Naravno, što se događa sa Vašim fondom trebate pratiti i Vi. Barem povremeno. Evo npr...

MOŽDA ĆE VAS IZNENADITI OVE BROJKE!

lako se od početka rada obveznih mirovinskih fondova (od 2002. godine - dakle skoro 2 desetljeća do sada) dogodilo nekoliko financijskih kriza te su se izmjenjivali trendovi rasta i pada dionica na tržištima kapitala, ostvareni su ipak pozitivni prinosi! 

Evo statistički prosječnih realnih prinosa od osnutka obveznih mirovinskih fondova (OMF) po kategorijama (nominalan prinos je usklađen s inflacijom) do rujna 2021. godine:

  • fond kategorije A - 6,66%
  • fond kategorije B - 3,58%
  • fond kategorije C - 3,84%
Darko Međimurec od Darko Međimurec
Ovo zadnje govori da bez obzira koliko rizik ima utjecaj na stanje svakog fonda,  u 20-ak godina poslovanja obveznih mirovinskih fondova nijedna velika financijska kriza, potpuno izmijenjeni uvjeti rada i poslovanja uslijed pandemije ili neke manje krize na razini kompanija nisu ugrozili mirovinsku štednju građana, odnosno imovinu obveznih mirovinskih fondova.

To znači da je imovina članova obveznih mirovinskih fondova danas veća od mirovinske štednje koju su uplatili u svoj fond, odnosno da su mirovinska društva za njih ostvarila dobre prinose.

Slična pitanja

2 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...