Marija Miljević u rubrici Financije od

Kako rizik ima utjecaj na prinos za svaki obvezni mirovinski fond?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što su A, B, C kategorije kod mirovinskih fondova?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+14 glasa
Marin Barić od
odabran od Marija Miljević
 
Najbolji odgovor

Imovinom obveznog mirovinskog fonda upravlja mirovinsko društvo, koje novac ulaže na tržištima kapitala s ciljem ostvarivanja prinosa za članove. Mirovinska društva upravljaju mirovinskim fondovima A, B i C kategorije, za koje postoje
različite strategije ulaganja i razine rizika vezane uz ta ulaganja. 

Rizici su općenito najmanji u fondu kategorije C, u kojem su osiguranici kojima je ostalo pet ili manje godina do odlaska u starosnu mirovinu, a najveći su u mirovinskom fondu kategorije A, u kojem su, u pravilu, mlađi osiguranici koji će nekoliko desetljeća štedjeti do svoje mirovine. Veći rizik naravno vjerojatno donosi i veću mirovinu u budućnosti, ali garancije nema.

MOŽDA ĆE VAS IZNENADITI OVE BROJKE!

lako se od početka rada obveznih mirovinskih fondova (od 2002. godine - dakle malo više od 2 desetljeća) dogodilo nekoliko financijskih kriza te su se izmjenjivali trendovi rasta i pada dionica na tržištima kapitala, ostvareni su ipak pozitivni prinosi! 

Evo statistički prosječnih realnih prinosa od osnutka obveznih mirovinskih fondova (OMF) po kategorijama (nominalan prinos je usklađen s inflacijom) do rujna 2021. godine:

  • fond kategorije A - 6,66%
  • fond kategorije B - 3,58%
  • fond kategorije C - 3,84%
+11 glasa
Darko Međimurec od
Bez obzira koliko rizik ima utjecaj na stanje svakog fonda, istraživanja pokazuju u 20-ak godina poslovanja obveznih mirovinskih fondova nijedna velika financijska kriza, potpuno izmijenjeni uvjeti rada i poslovanja uslijed pandemije ili neke manje krize na razini kompanija nisu ugrozili mirovinsku štednju građana, odnosno imovinu obveznih mirovinskih fondova.

To znači da je imovina članova obveznih mirovinskih fondova danas veća od mirovinske štednje koju su uplatili u svoj fond,
odnosno da su mirovinska društva za njih ostvarila dobre prinose.

Dakle, nakon svakog većeg sloma na financijskim tržištima mirovinski su fondovi nadoknadili tadašnja smanjenja vrijednosti imovine te nastavili ostvarivati pozitivne prinose za svoje članove.

Slična pitanja

1 odgovor 234 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.2k pitanja

23.0k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...