119 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Hrana i piće od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)

Zašto kava potiče potrebu za velikom nuždom? Zbog čega je to tako?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+4 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović [Megaktivan] (17.3k bodova)

Kava ima mnoge prednosti, ali i mane. Jedna od prednosti, iako se možda mnogi s time ne bi složili, je da kava potiče probavu, odnosno ubrzava rad crijeva. Razlog zbog kojeg kava stimulira crijeva i zbog kojeg nakon što aste konzumirali kavu imate potrebu za obavljanjem velike nužde, je njezina kiselost. Naime, kava je na "kiseloj strani" pH ljestvice te zbog toga ubrzava našu probavu. Redovita probava koju kava potiče pomaže crijevima da što prije izbace nakupljene bakterije koje nisu dobre za naš organiram, pa tako stolica bude "čišća i zdravija". Svakako se preporučuje izbjegavati konzumiranje kofeina (kojeg u velikim količinama ima u kavi) na tašte jer ima negativan neurološki utjecaj.

+4 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (54.8k bodova)
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Kava ubrzava proces peristaltike, odnosno prolaženja bolusa hrane ili tekućine kroz želudac. Osim što ubrzava tu vrstu kontrakcija, kofein u kavi uzrokuje i opuštanje mišića debelog crijeva. Ova dva čimbenika udruženo neizbježno dovode do potrebe za velikom nuždom

Kava je, nadalje, kisela tekućina, zbog čega tijelo nakon njezinog unošenja proizvodi više žuči. Ta žuč jedan je od razloga dobivanja dijareje nakon ispijanja kave. 

Slična pitanja

2 odgovora 178 pregleda
2 odgovora 324 pregleda
3 odgovora 166 pregleda
2 odgovora 155 pregleda
1 odgovor 191 pregleda
3 odgovora 513 pregleda
4 odgovora 301 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...