Mihaela Blažeka u rubrici Hrana i piće od
zaključano od Znatko
Što više volite, kavu ili čaj? Zašto? Kakva kava? Koji čaj?
Odgovaranje zaključano uz napomenu: Osobni odgovori nisu zanimljivi javnosti.

6 odgovor(a)

+15 glasa
Robert Mali od
odabran od Mihaela Blažeka
 
Najbolji odgovor

Stavimo li na stranu okuse ova dva poznata topla i hladna napitka, važna razlika između napitka kave i napitka čaja je u djelovanju kofeina (koji se nalazi u kavi) i teina (koji se nalazi u čaju) na ljudsko tijelo. Također, imaju i sličnosti. Za razbuđivanje ujutro mogu vam pomoći oba ova napitka. Učinak svakog ovisi o receptu pripremanja kave, te o vrsti čaja kojeg pijete.

Kako djeluje kava na naš organizam?

Kofein (kojeg čak ima i u čaju, crnom) daje ljudskom tijelu dodatnu energiju i utječe na produktivnost i koncentraciju osobe. Učinak kofeina iz kave je vrlo brz no djeluje kraće nego čaj. Ali pazite - pretjeran unos kave činiti će Vas nervoznim i živčanim, te Vam tijelo od kave dehidrira.

Kako djeluje čaj na naš organizam?

Tein u čaju djeluje na ljudsko tijelo smirujuće i neprekidno. Tein se razgrađuje u tijelu sporije pa onda i dulje. To znači da će tein kasnije početi s učinkom na ljudsko tijelo, te energija i energija će se duže održavati na višoj razini. Pandan kavi kod čajeva su zeleni i crni čaj koji ljudski organizam pripremaju na radni dan, dok biljni čajevi su tu da Vam život učine lagodnijim. Također, čajevi su poznati da su dobri za hidrataciju organizma te se koriste i kod mršavljenja.

Čajevi se također koristi za liječenje nekih bolesti jer djeluju blago i umirujuće na simptome istih. 

Zaključak

Oba topla napitka imaju energizirajuće djelovanje na ljudsko tijelo, ali na različite načine i indiviualno su rješenje za svakoga ponaosob koji će od ova dva napitka odabrati. No, ne smijemo pretjerati. Npr. kava stvara ovisnost u pretjeranim količinama. Ako se pak kava pije u umjerenim količinama - onda ima puno prednosti za ljude. Dakle, pazite na količinu unosa te će i jedan i drugi napitak donijeti dugotrajno pozitivne zdravstvene blagodati u Vaš organizam.

+11 glasa
Sandra Vukov od
Budući da sam bolovala od LPR (laringofaringealnog refluksa) i trenutno imam gastritis, strogo mi je zabranjena kava.

Kavu prije i nisam toliko puno konzumirala ( ponekad samo nescaffe i capucino) kao što napr. čajeve jesam.

Čajevi imaju ljekovita svojstva, tako da ako imate neke određene probleme, dehidracija, kožni problemi, probavne tegobe, jake glavobolje, reuma i sl. ili čak u zamjenu za kavu postoje čajevi kao što su zeleni čaj i guarana koji vam daju jednaku energiju i učinkovitost. Dobro je znati da se kofein u kavi razgrađuje u želudcu dok onaj iz čaja razgrađuje crijevni sok.

Takodjer djelovanje kofeina iz kave dostiže vrhunac za 5 do 10 min a nestaje za 30min dok kod čaja dostiže vrhunac nakon 40 minuta i nestaje nakon 70min.
+9 glasa
Iva Ivanko od
Čaj uvijek ispred kave. Kavu ne volim jer ima pregorak okus i teška je za probavu, a mlijeko ne pijem tako da ni blaža kava s mlijekom ne dolazi u obzir. Mislim da su čajevi općenito zdraviji za organizam, a i njihova ponuda je stvarno raznovrsna i bogata. Osobno su mi najdraži zeleni čaj te čaj od mente i volim u njih dodati domaći med i limun. Ujutro je općenito jako zdravo natašte popiti čašu tople vode s limunom kako bi se pokrenuo organizam prije nego što se nešto pojede. Čajevi imaju brojna svojstva koja pomažu zdravlje te odlično djeluju i na kožu, glavobolju ili dehidrataciju.
+8 glasa
Antoneta Hrgović od

Osobno sam veliki ljubitelj i kave i čaja. 

Kavu sam, doduše, puno više pila prije. Kod kuće sam svako jutro kuhala tursku kavu u koju bih dodala malo meda ili šećera i mnalo bademovog mlijeka. Ta kombinacija mi je uvijek bila najdraža. U kafiću bih naručila kavu s toplim mlijekom, a jedno vrijeme mi je favorit bila kava s karamelom koju bih kupovala na obližnoj benzinskoj postaji. Nažalost, s vremenom je drastično izgubila na kvaliteti pa ju više ne kupujem.

Čaj sam oduvijek voljela, a posebnu ljubav gajim prema čaju od kamilice. Volim ga popiti i ujutro i navečer, ponekad sa malo meda. Sviđa mi se okus prirodnog biljnog čaja, a njegovo umirujuće djelovanje svakako nije na odmet, pogotovo ako ga pijemo prije spavanja. Čaj od kamilice volim kupovati neusitnjen, odnosno onaj od čitavih cvjetića. Nevjerojatno je kolika je razlika u okusu između takvog čaja i onoga koji dolazi u već pripređenim filter vrećicama.

+8 glasa
Karla Jurišić od

Osobno, često imam promjene faza gdje jednom volim više piti čaj, a drugi put kavu. Kada sam bila mlađa, nisam uopće voljela piti kavu, to jest pila sam samo Nescafe od vanilije, ali se to baš ne može svrstati pod ozbiljnu kategoriju kave. Tada sam više pila čaj jer me smirivao, bio mi je fin te sam mogla birati između raznih okusa - od biljnih do voćnih. Također, nije mi bilo jasno zašto bi netko izabrao kavu umjesto čaja ako je čaj finiji.

Zatim sam isprobala piti kavu jer sam upisala fakultet te smo pod pauzama stalno išli u kafiće. Rekla sa da je vrijeme da izbacim Nescafe od kojega mi je počelo biti zlo i uvela sam kavu u svoju rutinu. Kava mi se svidjela te sam ju nastavila piti, posebice ujutro kako bi se razbudila. Kako sam ju počela sve više piti, stvarala mi je osjećaj tjeskobe kada bi pretjerala s njom pa sam ju neko vrijeme potpuno izbacila.

Sada kombiniram između kave i čaja, ovisno što želim piti taj dan. Mogu i bez jednog i drugog pa mi je drago što nisam razvila tu 'ovisnost'.

–2 glasa
Iva Murat od
Nisam veliki ljubitelj ni kave ni čaja. Običnu kavu s mlijekom uglavnom ne pijem, ali volim povremeno popiti cappuccino ili neku kavu s okusom, poput Nescafe s čokoladom, vanilijom ili kokosom. Čajeve odmalena baš ne volim, a uvijek ih pijem kad sam bolesna. Zbog toga me čajevi asociraju na bolest, gripu i prehladu pa ih inače ne pijem. Ako moram piti čaj, uglavnom biram od jabuke ili od šumskog voća.

Slična pitanja

3 odgovora 796 👀
Ivana Basar 09.09.2020. pitanje u rubrici Restorani i barovi od Ivana Basar
5 odgovora 446 👀
2 odgovora 1.9k 👀
5 odgovora 461 👀
2 odgovora 557 👀
Ivana Basar 18.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar
1 odgovor 451 👀
Antoneta Hrgović 15.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Antoneta Hrgović
2 odgovora 225 👀
3 odgovora 347 👀
Ivana Basar 18.09.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ivana Basar
3 odgovora 1.1k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...