Monika Kiris u rubrici Recepti od

Ljubitelj kave je netko tko iskreno uživa u trenutku, kome šalica kave nije samo rutina kojom započinje dan, već poseban ugođaj kojem se raduje svakodnevno. Kratka, duga, s mlijekom ili bez mlijeka – iako kavu najčešće pijemo u nekim od ovih kombinacija, njezina priprema zanimljiv je proces na koji utječu brojni faktori. No kako napraviti savršenu šalicu kave?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+16 glasa
Nino Marić od

Ukusi su različiti, ali zajedničko dobroj kavi je uvijek kvaliteta zrna. Pritom najvažnije je da se kvaliteta sačuva prilikom pripreme kave. Tu je još i važan uređaj koji priprema kavu.

Inovativni uređaji za kavu poput Magnifica Start i La Specialista Arte uređaja, koje je De'Longhi predstavio ove godine, pružaju idealan spoj pametne tehnologije, prepoznatljivog stila i vrhunskih performansi.

Od prženja do ekstrakcije: postoje neke geste koje čine razliku

  1. Okus je u detaljima, a avantura pripreme najfinije perfetto kave počinje njenim prženjem

Postoje tri načina prženja kave. Blago pržena kava je rani stadij prženja koji održava zrnca netaknuta. Srednje pržena zrnca u sebi imaju manje kiselosti, a više gorčine te su uravnoteženog okusa. Tamno pržena kava je klasičan odabir, savršen za pripremu espressa.

Poznati De'Longhi espresso uređaji za kavu svakoga ljubitelja kave bez napora pretvaraju u profesionalnog baristu. La Specialista Arte svako iskustvo pripreme kave i mlijeka čini boljim. Izvlači najbolje iz svake vrste zrna i donosi spektar aromatičnih okusa.

La Specialista Arte omogućuje potpunu kontrolu nad procesom pripreme kave jer pruža 8 postavki mljevenja i 3 razine temperature infuzije. Zajedno, ovo stvara mogućnost prilagodbe svakoj vrsti zrna i razini pečenja, otključavajući sve aromatične okuse.

  1. Nakon prženja slijedi vrenje

Ispijanje kave je čarolija koja počinje kapljicom, a završava gutljajem. Vrenje predstavlja delikatan proces sljubljivanja svježe mljevene kave i vruće vode.

Način ekstrakcije kave definira kvalitetu konačnog rezultata, gustoću kreme na površini te finu i postojanu teksturu. Ekstrakcija je čin balansiranja. U idealnom slučaju, potrebno je izbjeći nedovoljnu ekstrakciju, kada voda prebrzo prolazi kroz gruba zrna i nema vremena uhvatiti sve dragocjene tvari, ili prekomjernu ekstrakciju, što je upravo suprotno. Prepustite tu umjetnost inovativnim automatskim uređajima za pripremu kave.

Magnifica Start iz De'Longhi-ja posebno je osmišljen kako bi predstavio svijet automatskih uređaja početnicima u pripremi kave. Dovoljan je samo jedan dodir i vaš omiljeni napitak od kave je spreman s vama podijeliti početak dana.

Omogućuje pripremu kave po želji jake, srednje ili blage arome, a savršeno napravljena mliječna pjena podsjetit će vas zašto toliko obožavate ritual ispijanja kave.

  1. Na kraju slijedi pjena

Uživanje u kavi je slatka melodija, ali uz dodatak pjene može biti i koncert okusa. Pjenjenje je proces pretvaranja mlijeka u pjenasto umjetničko djelo. S De'Longhi inovativnom tehnologijom budite sami svoj barista čak i kada se radi o pripremi mliječnih napitaka.

La Specialista Arte ide još dalje jer omogućuje i zabavnu igru s ručno izrađenim latte artom.

Uživajte u najboljim zrnima kave uz najbolju pripremu

Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji s potpisom De'Longhi uživanje u najfinijim #perfetto napitcima od zrna do šalice moguće je svakog jutra u udobnosti vlastitog doma na najjednostavniji mogući način. Dovoljno je da se prepustite svojem #perfetto trenutku i uživate u omiljenom napitku.

+12 glasa
Lucija Horvat od

Priprema turske kave:

Za kuhanje kave preporučuje se korištenje hladne vode. Omjer vode je jedna i pol šalica vode na jednu šalicu kave. Pritom se misli na šalicu kave iz koje će se piti kava. 

Za šalicu kave potrebna je jedna žličica kave. Ako se kuha kava sa šećerom, šećer stavti odmah. 

Džezvu s hladnom vodom staviti na srednje jaku vatru i kad voda zakipi dodati kavu.  Pričekati da se podigne i na vrhu džezve će se stvoriti tamna pjena. 

Turska kava servira se na način da se najprije stavi žličica te pjene u šalicu, zatim se džezva vrati na štednjak i kada poovno zakipi, ulije se kava do pola šalice. Džezva se vrati  na vatru i kuha se kojih 10-15 sekundi i na kraju se kava ulije u ostatak šalice. 

+6 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

O umijeću pripreme kave te ljubavi prema tom obožavanom napitku razgovarali smo s Majom Milovanović, Coffee ambasadoricom brenda Nespresso koja nam je otkrila više informacija o svom poslu.

Svježa kava, vješto pržena i samljevena, dobro odabranih sorti i porijekla osnovni su elementi koji će im biti potrebni za pripremu dobre kave. Kada je u pitanju Nespresso, sve ovo je sabrano u aluminijsku kapsulu. Za početak je dovoljno samo da u bogatom asortimanu pronađu one u kojima će najviše uživati. Drugim riječima, potrebno je eksperimentirati.

Kada se kušaju sve senzorne profile, okuse, mirise i teksture, na red dolaze malo izazovnije lekcije, ali sve se uvijek svodi na to da uvijek budu profesionalni, strastveni, puni entuzijazma i da u svojem poslu uživaju. I za kraj, ono najvažnije – da nikada ne prestanu eksperimentirati te razvijati i dijeliti ljubav prema kavi s drugima.

+5 glasa
Marija Hojsak od

Kad bi nebo imalo okus …… Bila bi to kava!

Ljubitelji kave, odnosno kavoljupci, ne mogu zamisliti početak svoj dana ili dolazak s posla bez odlične šalice kave. Također, mnogi uživaju i u šalicama kave uz dobre razgovore ili sami sjednu u kafić te uživaju u svakoj minuti tog dragocjenog trenutka.  

Jutro ne možete zamisliti bez nje? Kava osim što razbuđuje odlična je i za…  - Brotnjo.info | Čitluk - Međugorje - Hercegovina

Za mene je idealna kava obična crna kava bez šećera s toplim mlijekom koje je pretvoreno u pijenu. Obožavam gorčinu kave i mlijeko koje tu gorčinu malo ublaži i da joj neodoljivu kremastu notu.

+4 glasa
Viktor Viljac od

Postoji mnogo načina da se napravi savršena šalica kave, a neki od glavnih faktora su kvalitet zrna kave, proporcije kave i vode, i način kuvanja.

  1. Kvalitetna zrna kave: Potražite kvalitetna, svježe mljevena zrna kave iz pouzdanih izvora.
  2. Proporcije: Preporučena proporcija je jedna žlica kave po šalici vode.
  3. Pravilno kuvanje: Koristite odgovarajuću temperaturu vode i kuhajte kavu potrebno vrijeme. Espresso se kuha na višoj temperaturi od filter kave.

Pored ovih faktora, postoje i druge stvari koje možete učiniti kako bi unaprijedili okus vaše kave, poput pravilnog čuvanja zrna kave i korištenja čiste opreme za kuhanje.

Slična pitanja

1 odgovor 262 👀
1 odgovor 285 👀
1 odgovor 255 👀
1 odgovor 313 👀
1 odgovor 179 👀
1 odgovor 268 👀
6 odgovora 841 👀
Mihaela Blažeka 11.10.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Mihaela Blažeka
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

8.9k komentara

1.6k korisnika

...