362 pregleda
Margareta Jurisi u rubrici Kućni ljubimci od Margareta Jurisi [Proaktivan] (646 bodova)
promjena rubrike od Znatko
Kako mogu izdresirati psa da ne obavlja nuždu kod kuće?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+14 glasa
Michelle Koprivnjak od Michelle Koprivnjak [Ekstraktivan] (8.2k bodova)

Da ne vrši nuždu po kući, psa je najlakše naučiti dok je još štene. 

Prvo što vam jako treba za ovaj proces je puno strpljenja. Morate shvatiti da će vašem psu možda malo duže trebati da shvati i zapamti što mu govorite i nemojte ga kriviti ako odmah ne posluša. 

Pratite kada vaš pas ima potrebu za obavljanjem nužde. To je najčešće poslije spavanja, jela, igre. Tako da pratite to i kada se probudi, poigra ili pojede izađite s psom van ili, ako ga želite naučiti da vrši nuždu na pelenu, odnesite ga na pelenu. Nakon što obavi nuždu na za to predviđeno mjesto, nagradite ga. 

Kada shvatite da vaš pas vrši nuždu na nekom drugom mjestu, prmite ga i odnesite van ili na pelenu. Pas neće vršiti nuždu dok ga se nosi. 

Stvari koje nikada ne smijete raditi tjekom dresure vašeg psa je stvari koje, nažalost, jak često čujemo a to je recimo da psa treba udariti novinama po stražnjici ili još gore da mu njuškicu gurnuti u nuždu. 

Neko prosječno vrijeme koje psu treba da nauči gdje vršiti nuždu je oko 4 tjedana. Iako možda zvući puno, nemojte biti ljuti na vašeg psa jer nije shvatio, no doći će i trenutak kada će sav vaš trud i strpljenje uroditi plodom. Imajte i na umu da je puno lakše naučiti štene nego već odraslog psa, tako da ako dresirate odraslog psa možda će vam trebati i puno duže, no uspjet će. 

+9 glasa
Ružica Perić od Ružica Perić [Megaktivan] (12.2k bodova)
Svaki pas ovu navike stječe kao štene. Ukoliko ste već nabavili štene, naoružajte se strpljenjem jer je to doista njihov najzahtjevniji period života. Odgojila sam do sada 2 štenca pa ću podijeliti svoje iskustvo i metode koje su najbolje funkcionirale za nas:

1) Promatrajte psa - važno je promatrati njihovo kretanje. Čim se pas prestane igrati, počne hodati naizgled besciljno ili vidite da se drugačije ponaša, odvedite ga van. Ponekad možda neće ništa obaviti, ali budite strpljivi.

2) Nagradite ga - ukoliko pas obavi nuždu vani, ponesite nekakvu poslasticu i nagradite ga čim obavi "posao". Ne morate to raditi svaki put i na duži period, nego samo za vrijeme učenja(rekla bih da je nama trebalo oko dva mjeseca, ali nisam 100% sigurna)

3) Nabavite pseće prostirke za obavljanje nužde - možete ih kupiti u Pepcu ili u nekom pet centru. Ovo je jako dobar start, jer pas u početku neće moći kontrolirati i suzdržavati se, stoga na nekoliko mjesta u stanu postavite ove "pelene", tamo gdje zamijetite da je pas više puta obavljao nuždu.

4) Budite strpljivi - ovo je iznimno važno. Jasno, ponekad ćete biti ljuti i razdraženi, ali morate razumjeti da vaš pas to ne radi namjerno, već jednostavno trenutno ne zna što radi. Nemojte vikati i tući ga, već ga samo blaže prekorite i izvedite van ako pas nije dovršio što je započeo.
+7 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.6k bodova)
Oni koji se bave sa psima slažu se da je teže naučiti manjeg psa nego većega. Imam čivavu koja ima 9 godina, naučila sam ga da obavlja nuždu vani, nije bilo lagano, tako što sam mu pokazivala još od kad je mali bilo da je pogriješio na tom mjestu, ponjušio je to i novinama po stražnjici. Možda će se nekome činiti okrutno ali oni se više plaše toga šuštavog zvuka od novina nego samih novina niti ih to boli. Kada bi to ponovio i kasnije ne bi dobio ono što voli jesti i ne bi mu pridavala pažnje.

S vremenom je naučio i obavljati nuždu vani i hodati bez najlne, doci uspred igre s psom kada moramo ići kući, sjesti i čekati semafor da krenemo zajedno na zeleno,potrčati preko ceste i pričekati me, zato kada vidim da psi koji su veći od mene ne znaju se ponašati jako sam ponosna na sebe što je moj poslušan iako je i on zaigran isto kolko su i oni.
+4 glasa
Petra Doležal od Petra Doležal [Superaktivan] (3.7k bodova)
Možete pokušati najprije sa kapima za vršenje nužde(npr. brend Trixie, Canon, Fleming, Pawise).Potrebno je u posudu s pijeskom nakapati par kapi. Navedeni proces će pomoći psima da lakše "izaberu" najpogodnije mjesto za vrsenje nužde.Ako zatrebate dodatnu pomoć, uvijek se možete prijaviti za dresuru psa gdje će između ostalog pas naučiti vršiti nuždu vani. Neki psi obično laju kada trebaju obaviti nuždu te je to znak da izađemo s njim van. Mozete koristiti odbijajući sprej za vanjske i unutarnje prostore. Kako biste ispravili navike mokrenja u prostorijama u kojima obično vrši. Budite strpljivi i želim Vam puno uspjeha.

Slična pitanja

1 odgovor 45 pregleda
Petra Doležal 01.02. pitanje u rubrici Kućni ljubimci od Petra Doležal [Superaktivan] (3.7k bodova)
2 odgovora 109 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...