Zoran Jurić u rubrici Zabava od
uređen od Zoran Jurić

Crno-bijeloTi si nagrađivana znanstvenica koja, zbog za ovu pitalicu nebitnog razloga, mora promatrati svijet oko sebe kroz naočale kroz koje sve vidite crno-bijelo (kao na crno-bijelom televizoru). Znanstveno područje kojim se baviš je ljudsko oko odnosno vid te poznaješ svu moguću teoriju oko procesa koji se odvijaju u čovjeku kada ljudsko oko vidi crvenu papriku ili zelenu šumu te kako ljudski mozak raspoznaje sve te boje. Tebi, kao nagrađivanoj znanstvenici, je jasno da različite frekvencije svjetlosti stimuliraju ljudski organ vida te kako se time u čovjeku stvara impuls koji putem živčanog sustava dolazi do mozga koji pak odašilje drugi impuls glasnicama i potiče usta da izgovore: "Paprika je crvena" ili "Šuma je zelena".

Što će se dogoditi kada skineš te svoje naočale kroz koje sve vidiš crno-bijelo?

Hoćeš li naučiti išta novo što nisi znala do sada?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Iva Murat od
Mislim da na ovo pitanje nema točnog niti netočnog odgovora. Ja bih rekla da ću, skinuvši naočale, naučiti nešto novo. Iako sam do tad do u detalje poznavala teoriju boja i načina na koji ih ljudsko oko vidi, da bih zaista mogla reći da znam sve o tome, trebala bih to iskusiti. Iskustvo boja dalo bi mom znanju neku novu dimenziju. Moje znanje bi se produbilo. Ako znamo sve u teoriji o nečemu, a tu teoriju nikada ne isprobamo u praksi, ne možemo ju ni potvrditi. Naravno, možda bi netko drugi na ovo pitanje dao posve drugačiji odgovor.
+7 glasa
Darko Međimurec od

Jedno je poznavati put, a drugo je hodati njime.

Znati svu teoriju, a ne znati praksu je isto kao kada poznate okus vode, a žedni ste. Čovjek je dio prirode (svemira), a sve prirodno (čak i ono neprirodno je iz ovog svemira pa je, u biti, prirodno) je povezano. Tako suhoparna teorija bez prakse nije prirodna jer sama teorija i postoji zbog prakse. Tuđa praksa pretočena u teoriju spomenute znanstvenice, koja još nije osjetila tu teoriju, samo govori da ipak ne zna sve. Jer teorija, kao ni čovjek, nije izolirana već dio svemira. A ako nije - teži povezanosti s ostatkom svemira. Tek spajanjem teorije i prakse - možemo reći da znamo puno više nego što znamo ako znamo sve o teoriji. Ili samo sve o praksi. Prirodno je da teorija i praksa idu zajedno.

Astronomija i astrofizika su zanimljive znanosti o svemiru koji nam nije opipljiv našim ljudskim rukama. Svejedno te znanosti su prepune teorija koja su vjerojatno točne. No, svakodnevno smo svjedoci neprekidnih promjena o znanstvenom shvaćanju nedokučivih galaksija ili crnih rupa. Mnoštvo je tu znanstveno neodgovorenih pitanja i dok ne iskusimo svemir osobno - pitanja će gomilati nakon svakog novog odgovora. 

Duh Robot od
"Jedno je poznavati put, a drugo je hodati njime." - ne znam je li ovo Vaša izjava, ali je genijalna!

P.S. Voda nema okus. ;-)‌

Slična pitanja

4 odgovora 264 👀
1 odgovor 520 👀
Lovro Gorup 11.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup
4 odgovora 490 👀
2 odgovora 293 👀
1 odgovor 368 👀
3 odgovora 682 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...