Matija Kranjčić u rubrici Zdravlje i medicina od Matija Kranjčić
Koja je vrsta dioptrijskog pomagala praktičnija, cijenovno prihvatljivija ili općenito zadovoljava više kriterija dobrog pomagala za vid?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Ružica Perić od Ružica Perić

Dugo vremena sam nosila oboje pa vam mogu reći svoja iskustva. Naočale sam nosila 13, a leće 4 godine. Jako dugo sam odbijala nositi leće jer sam smatrala da se njima teško barata, odnosno teško ih se stavlja i vadi iz oka. Međutim, trebalo mi je svega 3 dana da se naviknem i na jedno i na drugo! Bila sam uistinu zadovoljna i sretna što ne moram stalno paziti na naočale, brisati i paziti da, ukoliko ih ne nosim, znam gdje su kako ih ne bi oštetila(nije mi se samo jednom desilo da sam skoro sjela na njih ili da su mi pale!). Naravno, ukoliko ne volite kako izgledate s naočalama, s lećama ćete biti vrlo zadovoljni jer se one uopće ne vide.

Prednosti leća su svakako to što kada ih jednom stavite, mirni ste idućih nekoliko sati. Leće se nažalost ne bi trebale nositi cijeli dan(Oftalmolog će vam reći koliko ih smijete nositi, ja sam ih smjela nositi 9-10 sati dnevno). Međutim, ako imate problem suhog oka, ne preporučam nošenje leća jer ih one još dodatno isušuju. 

Što se tiče cijene, tu vam ne mogu puno pomoći jer sve ovisi koliko novaca ste uložili i u naočale i u leće(za leće je potrebno kupovati i otopinu te novu kutijicu svakih nekoliko mjeseci), ali ja sam imala osjećaj da sam manje novaca uložila u leće nego što bih da sam svakih nekoliko godina mijenjala naočale.

Htjela bih još spomenuti i da postoji nekoliko vrsta leća pa prije nego što i nabavite, razmislite koji vam više pašu(jednodnevne, koje na kraju dana bacite, mjesečne, koje bacate na kraju svakog mjeseca, višemjesečne, koje bacite svakih 3-4 mjeseca, itd...)

Ja sam na kraju odustala i od jednog i od drugog i otišla na lasersku korekciju vida prije nešto više od pola godine. Jako sam zadovoljna jer sam se više od 13 godina borila s lošim vidom. Stoga, ukoliko si to možete priuštiti, ovo smatram najboljim rješenjem. Ukoliko ne, svakako preporučam kombinaciju leće + naočale.

+5 glasa
Marina Polić od Marina Polić
odabran od Matija Kranjčić
 
Najbolji odgovor
kontaktne leće se teško stave u oko. to zna boljeti i treba ti neko vrijeme da se navikneš... bolje je zato nositi naočale jer ih možeš samo staviti. i onda samo maknuti. i tako sa sunčanima. to je bolje a i možeš se poigrati s kosom i naočalama i za čas promjeniti izgled. male tajne velike majstorice!

s lećama uvijek izgledaš isto. naočale upotpune cijeli dojam. meni su omiljene one šiljaste kada mi izlaze iz kose po zimi (intelektualka look...), a ljeti više volim staviti okrugle s blagom roza bojom. odlično mi stoje.

jedino bolje od naočala bi bila laserska dioptrija vida. to još čekam da napravim. to će biti super. ali ne još. jednog dana. doktor mi je rekao da još pričekam.

Slična pitanja

1 odgovor 324 👀
1 odgovor 352 👀
2 odgovora 416 👀
1 odgovor 194 👀
1 odgovor 305 👀
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

22.0k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...