Margareta Jurisi u rubrici Financije od
promjena rubrike od Znatko
Možete li mi pojasniti koja je sve funkcija novca?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+13 glasa
Sandra Vukov od

Za novac se sve može prodati i s novcem se sve može kupiti. 

Novac ima 5 funkcija:

Novac u funkciji prometnog sredstva- novac je posrednik izmedu proizvođača, trgovca i potrošača.

Novac kao mjerilo vrijednosti- novac sa svojom vrijednošću izražava tj mjeri vrijednost drugih roba, svaka roba ima svoju cijenu kao novčani izraz njezine vrijednosti.

Novac u funkciji blaga- gomilanje novca se može sprovoditi pretvaranjem novca u nakit, zlatne poluge,slika, posuđe itd..

Novac u funkciji platežnog sredstva-oni predstavljaju kreditni novac, njihov razvitak u robnoj proizvodnji dovodi do lanca međusobnih dugovanja i potraživanja. Pored osnovnog duga, dužnik mora platiti i kamate koje su često opasno visoke. 

Svjetski novac-javlja se kao posrednik u međunarodnoj razmjeni, zlato i srebro prestaju biti svjetski novac i tu ulogu preuzimaju konvertibilne valute.

 

+9 glasa
Karla Jurišić od

Novac je zakonsko i definitivno općeprihvaćeno sredstvo prometa i plaćanja na određenom području. Predstavlja najlikvidniji oblik imovine.

Funkcije novca su:

  1. FUNKCIJA PROMETA I PLAĆANJA - kao neometana razmjena roba i usluga, funkcija plaćanja . razlikuje novac od zamjenika novca
  2. FUNKCIJA ŠTEDNJE - sredstvo očuvanja vrijednosti imovine, ovo je važna funkcija novca za financijske institucije zbog alokacije resursa
  3. FUNKCIJA MJERE CIJENA I VRIJEDNOSTI - kod suvremenog novca
  4. FUNKCIJA SVJETSKOG NOVCA - prije je zlato jedino imalo pravu ulogu svjetskog novca, danas imamo svjetski priznate valute
+7 glasa
IVANA AGATIĆ od
Novac služi kao zakonsko sredstvo plaćanje te se njima plaćaju proizvodi i usluge potrebni za svakodnevni život. Novac ima i funkciju mjerila vrijednosti koje pokazuje koliko neki proizvod ili usluga vrijede u usporedbi s novčanim jedinicama tj. koliku količinu nečega možemo kupiti za određeni iznos novca. Novac služi i kao posrednik između trgovaca i kupaca da bi im olakšao razmjenu dobara i usluga.
+5 glasa
Luka Trdina od
Primarna i osnovna funkcija novca je posredna vrijednost u razmjeni dobara, sto znaci da umjesto da razmjenjujemo svoj rad na polju za psenicu, pa nakon sto sebi uzmemo dio te psenice, razmjenimo ostatak za vunu itd itd dok ne dobijemo sve sto nam treba, jednostavno pokusamo svemu pridruziti novcanu vrijednost, neku univerzalnu jedinicu po kojoj vrednujemo i rad i umjetnost i fizicka dobra, pa tako za navedeni rad na polju sada dobivamo 300kn po danu, s kojima onda brze, jednostavnije i direktnije kupujemo sto nam treba. Prije novca je npr u Kini cesta valuta bila riza, s kojom ne samo da je problem skladistenja, nego i transporta (ako kupujete kola, nosite velike vrece riza sa sobom), a i kvarenja. Uz sve te prednosti, s uvodenjem novca dolazi centralizacija vrijednosti, pa sada umjesto da ljudi medusobno odreduju koliko ce cega dati za nesto drugo sto im treba, sve su vrijednosti sada unaprijed postavljene od trgovina i proizvodaca.
+3 glasa
Viktor Viljac od

Novac ima nekoliko glavnih funkcija:

  1. Medij plaćanja: Novac se koristi kao sredstvo plaćanja za robu i usluge.

  2. Mjera vrijednosti: Novac se koristi kao mjera vrijednosti za robu i usluge, što omogućuje lakše uspoređivanje cijena različitih proizvoda i usluga.

  3. Rezervni izvor vrijednosti: Novac se može čuvati za buduću potrošnju ili investirati u nešto drugo, što ga čini pouzdanim rezervnim izvorom vrijednosti.

  4. Sredstvo za trgovinu: Novac se koristi za trgovinu između različitih zemalja, što omogućuje međunarodnu razmjenu roba i usluga.

  5. Sredstvo za kontrolu inflacije: Vlade i centralne banke koriste novac kao sredstvo za kontrolu inflacije, kroz mehanizme kao što su monetarna politika i kamatne stope.

  6. Poticaj za gospodarski rast: Novac se koristi za financiranje investicija u nove projekte, što pomaže u pokretanju gospodarskog rasta.

Slična pitanja

1 odgovor 309 👀
1 odgovor 281 👀
2 odgovora 380 👀
Marija Userin 30.09.2020. pitanje u rubrici Financije od Marija Userin
1 odgovor 377 👀
3 odgovora 407 👀
3 odgovora 382 👀
4 odgovora 444 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...