Mihaela Blažeka u rubrici Internet od Mihaela Blažeka
Čula sam da se "dark web" smatra izuzetno opasnim. Zašto je to tako?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+4 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec
odabran od Mihaela Blažeka
 
Najbolji odgovor

Dark web uopće nije opasan. 

...ako dođete tamo i gledate što se nudi te ne ulazite u neke ilegalne dogovore sa kriminalnim korisnicima koji najčešće nastanjuju taj dio interneta. Sam pristup dark webu nije ilegalan.

Da biste ušli u dark web treba vam internet, računalo i poseban program (ili više njih) kako biste koristili zaštićene sigurnosne protokole iza kojih se "skriva" ono što zovemo tamnim internetom. Kao što i ovaj osvijetljeni internet ima svoje web stranice, tako ih ima i tamni internet. Dođete na neku stranicu i gledate što prikazuje. Ako se negdje logirate nemojte nigdje ostaviti svoj privatni email, a kamoli neki drugi privatni podatak.

Iako su neke policije kao što je FBI dosta bile angažirane oko lova na kriminalce na dark webu (na tim web stranicama su "visili" njihovi agenti i lažno se predstavljali kao krimosi), koliko je on bio prije sigurno utočište za kriminal, danas i više nije za kriminalce tako sigurno mjesto. Svejedno, ponude kriminalnih aktivnosti tamo su česte. No, danas je nastao i jedan drugi problem - ima dosta lažnjaka. Nude Vam nešto, a u biti je to samo obični phishing. Zbog toga "dark web" je danas otjerao kriminalce iz stvarnog života, a postao utočište internetskih prevaranata. 

Ponavljam, ako samo gledate što tamo ima - ništa vam se neće dogoditi, a i nitko ne zna tko ste Vi jer ste tamo došli anonimno. Slobodno odete tamo turistički ako imate softver za spajanje - poseban mrežni klijent i poseban preglednik, no biti će Vam potrebno da znate i neke dark web internetske adrese kako biste došli do "pravih web stranica".

Ukratko, ono što se stvarno nudilo tamo, a vjerojatno se nudi i danas, uz mnoštvo fejk ponuda su razne kriminalne radnje od naručivanja ubojstava do pljačkanja. Po tome je dark web postao poznat. Ipak kako se danas struktura stanovništva i ponude dark weba promijenila, danas tamo možete najčešće dogovoriti hakerske napade na neki server (tipa DDoS napad) te provaljivanje hakera na određenu web stranicu (koja ima zastarjeli WordPress CMS bez ažuriranih dodataka) i uzimanje nekih privatnih podataka ili postavljanja znakovlja nekog pokreta ili neke ekstremne zajednice na početnu web stranicu. Sva plaćanja za sve te usluge se na dark webu pretežno odvijaju putem kripto-valuta (npr. Bitcoin).

+3 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak
Dark web- koristi tehnologiju koju su stvorili vojni istraživači 90-ih, kako bi omogućili obavještajnim operativcima razmjenu informacija potpuno anonimno. Mnogi kažu da je to leglo za organizirani kriminal, prostituciju i hakere. No, to nije u potpunosti tako.

Da bi se pristupilo "tamnoj mreži" potrebna je posebna vrsta software-a za anonimizaciju koja se nalazi na internetu. Tor je jedan od primjera. Koristeći posebne Tor adrese, možete se anonimno povezati s tim "mračnim" web stranicama.

Istina, zbog mogućnosti sakrivanja određenih podataka, dark web se može koristiti za obranu nacionalne sigurnosti ili skrivanje osobnih podataka. Međutim, zbog nepostojanja sigurnosnih mjera dark web se može zloupotrijebiti. Trenutno su najveće opasnoti na dark web-u ilegalne aktivnosti. Najveći problem je što vlade nemaju nadzor nad time, jer bi zbog toga bila narušena prava pojedinaca na privatnost koja se danas često propagiraju.

 

Izvor: https://phys.org/news/2017-03-dangers-dark-web.html
+2 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić

Dark web je dio Interneta duboko sakriven od površine svakodnevnih i standardnih korisnika Interneta. Ovaj dio weba nije u potpunosti ilegalan i opasan, ako se osoba zna služiti njime. No, ukoliko nema potrebe da odlazite na ovaj dio interneta, ne bih nikako preporučila jer morate biti sigurni što radite ako dođete do njega. Jedan krivi klik može vam stvoriti mnogo problema.

Svakako, ovdje ima i opasnih radnji za koje mnogi ljudi ne žele ni znati. Nekada može biti koristan ljudima kojima je potrebno više informacija, no to su većinom profesionalci koji se znaju služiti ovim webom. Postoje određena pravila kojih se morate držati.

Osobno, nikada nisam posjećivala dark web, niti planiram u budućnosti. 

Slična pitanja

2 odgovora 476 👀
Mihaela Blažeka 30.10.2020. pitanje u rubrici Internet od Mihaela Blažeka
1 odgovor 342 👀
1 odgovor 329 👀
Ivana Basar 17.09.2020. pitanje u rubrici Internet od Ivana Basar
3 odgovora 716 👀
Goran Dren 14.03.2014. pitanje u rubrici Internet od Goran Dren
1 odgovor 216 👀
1 odgovor 574 👀
Goran Dren 14.03.2014. pitanje u rubrici Internet od Goran Dren
2 odgovora 937 👀
1 odgovor 458 👀
Marina Božan 29.09.2016. pitanje u rubrici Obrazovanje od Marina Božan
1 odgovor 311 👀
Zoran Jurić 11.03.2016. pitanje u rubrici Internet od Zoran Jurić
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.5k pitanja

22.1k odgovora

8.2k komentara

1.6k korisnika

...