Biljana Tandara u rubrici Internet od Biljana Tandara
promjena rubrike od Znatko

Što je "phishing" te kako se možemo zaštititi od phishing-a? Kako nastaje i koga sve napada?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+23 glasa
Magdalena od Magdalena
odabran od Biljana Tandara
 
Najbolji odgovor

Phishing je vrsta tzv. cyber-kriminala koja podrazumijeva kontaktiranje korisnika putem emaila, sms poruka ili poziva pozirajući kao neka službena osoba ili institucija kako bi se od korisnika dobili osjetljivi podaci, poput lozinki, pinova za kreditne/debitne kartice i sl.

Kako bi bile što vjerodostojnije, ovakve poruke ili pozivi obično se baziraju na uvjerljivoj pozadinskoj priči koja korisnika treba ponukati da pritisne link ili sam ponudi informacije koje phisheri žele. Zato treba biti vrlo oprezan i provjeriti svaki detalj, čak i ako vam se obraća netko tko je naizgled iz institucija kojima vjerujete (npr. iz vaše banke).

Osim detaljnog razmatranja sumnjivih poruka, postoji još nekoliko načina za zaštititi se od ove vrste cyber-kriminala. Možete koristiti neki od antivirusnih programa koji će takve prijetnje prepoznati za vas, redovito ažurirati softver svog mobilnog uređaja kako bi bili u korak s najnovijim sigurnosnim sustavima, koristiti više različitih načina provjere pri otključavanju i korištenju svojih uređaja (uz lozinku uključiti i skeniranje lica ili sl.) te za svaki slučaj redovito izrađivati sigurnosne kopije svojih podataka kako ne biste ostali bez njih.

+16 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek

Phishing je vrsta internetske prijevare koju koriste prevaranti kako bi došli do povjerljivih podataka, poput detalja o bankovnom računu te pojedinih lozinka. 

Pokušaji phishinga najčešće dolaze putem elektroničke pošte, ali se mogu obavljati i SMS-om ili telefonskim pozivom te putem društvenih mreža

Od korisnika koji zaprimi takvu poruku tražit će se osobni podatci, poput broja računa, korisničkog imena, lozinke, PIN-a, a izgovor za traženje ovakvih podataka najčešće je jako uvjerljiv. Neki od izgovora su unapređenje sigurnosnog sustava, zaštita od prijevare ili ponuda za refundaciju poreza. Mailom će tražiti da se ispuni uvjerljiv obrazac s logom banke u kojoj se nalazite, ali i nazivom web stranice koji je sličan, ali ne identičan, originalnoj web stranici poduzeća.


Ako ste povjerovali u vjerodostojnost zaprimljene poruke te kliknuli na poveznicu, prevarant može instalacijom programa na Vaše računalo iskoristiti sve nedostatke i rupe u sistemu pa tako doći do osobnih podataka. Osim toga, može instalirati softver koji bilježi našu aktivnost, odnosno aktivnost tipkovnice pa podatke poslati prevarantu koji ulazi u trag našim osobnim podatcima. 


Da bi ste se zaštitili od phishinga, nemojte davati svoje osobne podatke o računu putem telefonskog poziva. Banka može nazvati korisnika, ali nikad ga neće tražiti PIN ili lozinku preko telefona. Ne otvarajte nikakve linkove koji se na mail adresi nalaze u spamu i ne odgovarajte na takve poruke. Ukoliko niste sigurni da je web stranica verificirana, ne unosite svoje podatke. Povjerljive osobne podatke, račune ili lozinke nije poželjno slati elektronskom poštom. Izbjegavajte pop-up-ove (banneri se pojavljuju na nama poznatim stranicama, a pop-up može izgledati identično kao obrazac za logiranje na poznatu stranicu). Provjerite prefiks adrese (hpps) prije unosa osobnih podataka- banke koriste hpps jer je te stranice teže hakirati. Češće mijenjate lozinke. 

+12 glasa
Hrvoje Hladnik od Hrvoje Hladnik

Krađa osobnih podataka je phishing na internetu te predstavlja velika opasnost za sve one koji nisu iskusniji u kupovanju na internetu. Tvoji se podaci - od imena i prezimena preko broja kartice do lozinki i PIN-ova - mogu iskoristiti za neovlaštene kupnje ili lažno predstavljanje hakera.

Zato dijelim ove savjete:

  • Sve svoje lozinke trebaš pamtiti, a ne zapisivati, te ih redovito mijenjaj - svakih par mjeseci! Hakeri posebno vole one koji za sve servise i na svim portalima imaju istu lozinku - svoj rođendan ili, možda, ime voljene osobe!
  • Ne unosi svoje osobne podatke i podatke o kartici u ponude koje si dobila e-mailom ili SMS/MMS-om od nepoznate osobe ili koje su oglašene na društvenim mrežama (Facebook, ...)
  • Ne nasjedajte na legendarne e-mailove o posudbi novca nepoznatim osobama iz dalekih država koji će vam novac "sigurno" vratiti. :D
+8 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris

Hrvatska narodna banka (HNB) je primila veliki broj prijava građana o prevarantskim pozivima od osoba koje se lažno predstavljaju kao zaposlenici HNB-a

Prevaranti traže od ljudi da provjere serijske brojeve svojih novčanica, tvrdeći da su euronovčanice krivotvorine te nude zamjenu ili pokušavaju prodati prigodna izdanja po previsokim cijenama. 

HNB naglašava da njezini zaposlenici ne obavljaju zamjenu gotovog novca putem telefonskih poziva ili posjeta građanima. 

Upozorava se građane na prijevare, posebno populaciju starije dobi, potičući ih da prijave takve slučajeve MUP-u

Detalje o sigurnosnim obilježjima euronovčanica možete provjeriti na internetskoj stranici HNB-a, a informacije o numizmatičkim izdanjima možete dobiti na: 

  • službenim prodajnim mjestima - na blagajni HNB-a na adresi Račkoga 5 u Zagrebu, 
  • narudžbom na e-adresu: numizmatika@hnb.hr,
  • putem telefona 01 4564500 te 
  • službenih mrežnih stranica HNB-a (www.hnb.hr) i 
  • Hrvatske kovnice novca (www.croatianmint.hr).

Upit vezan uz prepoznavanje krivotvorenih novčanica ili kovanica može se poslati na e-adresu: hrncc@hnb.hr.

Slična pitanja

1 odgovor 206 👀
1 odgovor 349 👀
2 odgovora 785 👀
1 odgovor 386 👀
2 odgovora 308 👀
Nino Marić 22.12.2021. pitanje u rubrici Internet od Nino Marić
1 odgovor 219 👀
4 odgovora 818 👀
Matej Tolić 29.06.2014. pitanje u rubrici Softver od Matej Tolić
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...