Mihaela Blažeka u rubrici Društvo od
Različite se informacije dobivaju sa raznih strana. Hoće li doći do novog "lockdown-a" ili su male šanse da se to dogodi?
Znatkica od
"Mali lockdown" samo što nije počeo :/‌

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+7 glasa
Augustina Kolak od
Teško je donijeti procjenu o tome, jer vjerujem da ni nadležni organi nisu sigurni u to što će biti.

Ono što ja smatram jest da država nije u mogućnosti iz financijskih razloga proglašavati lockdown, barem ne u onolikoj mjeri kako je to bilo prvi put. Osim toga, zakonski, stožer nema ovlasti za donošenjem nekih rigoroznih mjera poput policijskog sata jer je to sve u rukama Hrvatskog sabora. Za razliku od primjerice Srbije, zbog njihove predsjedničkog tipa vlasti, sve je u rukama predsjednika Vučića koji može takve odluke donositi. U slučaju Hrvatske, potrebna je 2/3 glasova zastupnika u Saboru.

Što se tiče mjera koje bi se mogle postrožiti, mislim da bi moglo doći do ograničavanja rada ugostiteljskih objekata ili tek smanjivanje radnog vremena. Tek toliko da se zdravstveni sustav malo rastereti, kako bi se zaraženo medicinsko osoblje moglo vratiti na posao i skrbiti o bolesnicima.

Dok se ne “otkrije” djelotvorno cjepivo, možemo samo sanjati o povratku na staro.
+3 glasa
Mihael Fernežir od
odabran od Mihaela Blažeka
 
Najbolji odgovor

Teško je to reći sa 100%-tnom sigurnošću jer to ne znaju niti oni koji su najodgovorniji za donošenje novih mjera i bitnim odluka po tom pitanju. Sve ovisi o epidemiološkoj situaciji koja je glavni faktor svih promjena, mjera i odluka koje se donose u ovo današnje iznimno čudno i neobično vrijeme. Po mom mišljenju neće doći do ponovnog zatvaranja gotovo svega u državi kao što je to bilo u razdoblju od ožujka pa sve tamo do kraja svibnja, odnosno početka lipnja. Mislim da je to nemoguć scenarij jer je takav način reakcije na epidemiološku situaciju vrlo štetan za ekonomiju u zemlji te za sve uslužne djelatnosti. U nekim se izvorima spominje i policijski sat, ali mislim da je i za to vrlo mala mogućnost. No neke bi se mjere ipak mogle postrožiti, ali ne u toj mjeri da bi na scenu stupio bilo kakav oblik općeg lockdown-a kao što je to bio slučaj prije par mjeseci. Neke strože mjere koje bi se još mogle uvesti nisu točno precizirane i poznate no priča se kako bi moglo doći do određene vrste ograničavanja rada razno raznih uslužnih i sličnih djelatnosti.

0 glasa
Nikolina Šrajbek od
Mislim da je nerealno da mi, laici, prosuđujemo hoće li biti novog lockdown-a jer ionako sami ne odlučujemo o tome, niti sudjelujemo u donošenju odluka. Ono što svi radimo je naslućivanje o mogućim ishodima situacije pa moje slutnje govore da se lockdown, koji nas je zahvatio u ožujku, neće ponovno dogoditi, barem ne u klasičnom obliku.

Moguće je da će se postrožiti mjere koje će uključivati zatvaranje pojedinih objekata u županijama s najvećim brojem zaraženih, no vjerujem da odluke o potpunoj karanteni za cijelo hrvatsko stanovništvo nisu u planu zbog ekonomske situacije Republike Hrvatske.

Slična pitanja

2 odgovora 229 👀
2 odgovora 210 👀
1 odgovor 205 👀
3 odgovora 355 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...