896 pregleda
Mihaela Blažeka u rubrici Obrazovanje od Mihaela Blažeka (25.2k bodova)
Gdje biste preporučili da netko tko želi studirati hrvatski studira? Naime, je li bolja kroatistika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu ili na Fakultetu hrvatskih studija?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Iva Murat od Iva Murat (33.9k bodova)
odabran od Mihaela Blažeka
 
Najbolji odgovor

Na Filozofskom fakultetu postoji studij kroatistike koji se može studirati na preddiplomskoj i diplomskoj razini (3+2). Studirati se može jednopredmetno ili dvopredmetno. Dvopredmetni studij podrazumijeva kombinaciju s još jednim studijskim smjerom na FFZG-u. Na diplomskom studiju, studenti biraju smjerove, a ponuđeni su im nastavnički, jezikoslovni i književni smjer. Nastavnički smjer se može studirati i jednopredmetno i dvopredmetno, dok se književni i jezikoslovni studiraju dvopredmetno. Sa završenim diplomskim studijem nastavničkog smjera može se zaposliti kao nastavnik hrvatskog jezika, a s književnim i jezikoslovnim smjerom u znanstvenim institutima, u medijima i kulturi, državnoj upravi i drugim stručnim pozicijama. Upisna kvota za jednopredmetni studij je 40, a za dvopredmetni 80 studenata.

Na Hrvatskim studijima moguće je upisati studij kroatologije - hrvatskog jezika i kulture. Kao i na Filozofskom fakultetu, moguće je studirati jednopredmetno i dvopredmetno, na preddiplomskoj i diplomskoj razini (3+2). Na diplomskom studiju studenti biraju između nastavničkog i znanstvenog smjera. Na stranicama Odsjeka stoji da je ovaj studij poseban po tome što posebnu pažnju posvećuje učenju o hrvatskom nacionalnom identitetu i kulturi. Mogućnosti zapošljavanja su slične kao i nakon studija kroatistike: u školama, medijima, kulturnim institucijama, institutima... 

 

Čini mi se da su oba studija dosta slična, jedino mislim da studij kroatologije, uz jezik, možda stavlja veći naglasak na hrvatski identitet i kulturu, a studij kroatistike na književnost. Mogućnosti zapošljavanja isto su vrlo slične. Prednost na Filozofskom fakultetu je to što studij kroatistike možete kombinirati s većim brojem drugih studija pa si samim time povećavate mogućnost zaposlenja. O samoj kvaliteti studija najviše ćete saznati od studenata koji te studije studiraju pa se pokušajte učlaniti u njihove Facebook grupe, forume i sl. Ako se želite baviti hrvatskim jezikom, predložila bih da se prijavite za upis na oba studija pa vidite gdje ćete upasti. Sretno!

Slična pitanja

3 odgovora
2 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...