686 pregleda
Mihaela Blažeka u rubrici Obrazovanje od Mihaela Blažeka [Megaktivan] (19.7k bodova)
Gdje biste preporučili da netko tko želi studirati hrvatski studira? Naime, je li bolja kroatistika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu ili na Fakultetu hrvatskih studija?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Iva Murat od Iva Murat [Turboaktivan] (26.5k bodova)
odabran od Mihaela Blažeka
 
Najbolji odgovor

Na Filozofskom fakultetu postoji studij kroatistike koji se može studirati na preddiplomskoj i diplomskoj razini (3+2). Studirati se može jednopredmetno ili dvopredmetno. Dvopredmetni studij podrazumijeva kombinaciju s još jednim studijskim smjerom na FFZG-u. Na diplomskom studiju, studenti biraju smjerove, a ponuđeni su im nastavnički, jezikoslovni i književni smjer. Nastavnički smjer se može studirati i jednopredmetno i dvopredmetno, dok se književni i jezikoslovni studiraju dvopredmetno. Sa završenim diplomskim studijem nastavničkog smjera može se zaposliti kao nastavnik hrvatskog jezika, a s književnim i jezikoslovnim smjerom u znanstvenim institutima, u medijima i kulturi, državnoj upravi i drugim stručnim pozicijama. Upisna kvota za jednopredmetni studij je 40, a za dvopredmetni 80 studenata.

Na Hrvatskim studijima moguće je upisati studij kroatologije - hrvatskog jezika i kulture. Kao i na Filozofskom fakultetu, moguće je studirati jednopredmetno i dvopredmetno, na preddiplomskoj i diplomskoj razini (3+2). Na diplomskom studiju studenti biraju između nastavničkog i znanstvenog smjera. Na stranicama Odsjeka stoji da je ovaj studij poseban po tome što posebnu pažnju posvećuje učenju o hrvatskom nacionalnom identitetu i kulturi. Mogućnosti zapošljavanja su slične kao i nakon studija kroatistike: u školama, medijima, kulturnim institucijama, institutima... 

 

Čini mi se da su oba studija dosta slična, jedino mislim da studij kroatologije, uz jezik, možda stavlja veći naglasak na hrvatski identitet i kulturu, a studij kroatistike na književnost. Mogućnosti zapošljavanja isto su vrlo slične. Prednost na Filozofskom fakultetu je to što studij kroatistike možete kombinirati s većim brojem drugih studija pa si samim time povećavate mogućnost zaposlenja. O samoj kvaliteti studija najviše ćete saznati od studenata koji te studije studiraju pa se pokušajte učlaniti u njihove Facebook grupe, forume i sl. Ako se želite baviti hrvatskim jezikom, predložila bih da se prijavite za upis na oba studija pa vidite gdje ćete upasti. Sretno!

Slična pitanja

6 odgovora 1.0k pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.2k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...