Ana Pilato u rubrici Obrazovanje od Ana Pilato

Koliko je bitno da škola stranih jezika izdaje diplomu o završenom stupnju?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+9 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović

Svakako je bitno da škola stranih jezika polazniku, po završetku, izda neku vrstu potvrde ili certifikata o položenom stupnju. Osobe koje pohađaju takve tečajeve ili škole, upisuju ih  većinom jer im je neki jezik potreban u poslovanju ili ako su se doselili u državu u kojoj se govori navedeni jezik. Ako se žele zaposliti, biti će (vrlo vjerojatno) neophodno da i znaju navedeni jezik. Dakle, ako žele dobiti posao za koji su se javili, biti će potrebno da, uz životopis, prilože i određen dokument koji može svjedočiti o njihovom znanju.

Ne kaže se bez razloga da "svaki papir vrijedi imati". Stoga, da - svakako je bitno imati dokumente koji potvrđuju nivo vašega znanja.

+7 glasa
Iva Murat od Iva Murat
Ako strani jezik učite isključivo zbog vlastitog interesa, a on vam neće trebati u poslu, onda vam diploma nije nužna. Međutim ako vam znanje stranog jezika treba za posao ili ako se namjeravate preseliti u inozemstvo zbog traženja posla ili zbog školovanja, vjerojatno će vas tražiti potvrdu odnosno certifikat o određenoj razini znanja jezika. U tom slučaju jako je važno da nakon završenog tečaja tu potvrdu i dobijete. Prije upisa na tečaj, raspitajte se dobivate li po završetku tečaja diplomu i je li ta diploma međunarodno priznata, odnosno, odgovara li vašim potrebama. Ipak, imajte na umu da to što po završetku tečaja dobivate diplomu nije jedini niti glavni kriterij kvalitete tečaja. Svakako proučite i druge kriterije, kao što su broj polaznika po grupi, vrsta i dinamika tečaja, metode učenja i sl.
+6 glasa
Lucija Vlaović od Lucija Vlaović
Ovisi o kakvoj je diplomi riječ. Ako je to neka diploma koju daje ustanova tek toliko da bi se imala potvrda polaženja tečaja- onda ne. Takva diploma rijetko gdje nešto znači. Takav papir može i doma samo isprintati bez da se zna riječ nekog jezika. Mnogi izdaju takve 'diplome'.
Ono što bi trebao biti krajnji cilj ozbiljnog tečaja je polaganje međunarodno priznatih certifikata.
Svaki jezik ima svoj, a znanje se njima dijeli na kategorije- A1, A2, B1, B2, C1 i C2. Tek razina B1 ukazuje na neko 'ozbiljnije' poznavanje jezika. A1 ništa ne znači, mnogi certifikati je niti nemaju za polagati.
Neki od tih certifikata su DSD, DELF, DELE- njemački, francuski i španjolski. Polaganje tih certifikata se plaća, a u nekim jezičnim gimnazijama polaganje tih certifikata potpuno je besplatno ili uz minimalnu naknadu.
Preporučuje se upis na tečajeve koji omogućuju polaganje certifikata ili polaganje certifikata negdje drugdje, ako ustanova u kojoj se uči jezik to nema.
+5 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek

Škole stranih jezika svakako bi trebale izdavati diplome o završenom stupnju. Strani se jezici upisuju ili zbog intrinzične motivacije ili zbog profesionalnih potreba, a koji god razlog bio, diploma je svojevrsna nagrada. 

Ukoliko je motivacija bila intrinzična, svakom će pojedincu biti stalo do toga da dobije diplomu u ruku, kao dokaz svog truda i uspjeha. Također, u životopis se uvijek može navesti i popis vještina ili sposobnosti koje osobu izdvajaju iz mase drugih ljudi, pa je u takvim slučajevima dobro imati i dokaz - diplomu koja potvrđuje da je škola stranih jezika zaista pohađana i da je određeni stupanj znanja usvojen i položen. 

S druge strane, ako je motivacija profesionalne prirode i osoba upisuje školu stranih jezika kako bi napredovala na poslovnom planu, bez diplome ne može se dokazati pohađanje tečaja jezika. 

Slična pitanja

5 odgovora 316 👀
3 odgovora 1.9k 👀
3 odgovora 471 👀
1 odgovor 423 👀
1 odgovor 2.2k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...