18.4k pregleda
Zoran Marković u rubrici Stanovanje od Zoran Marković
promjena rubrike od Znatko
Kolika je cijena etažiranja zgrade? Jel se totalna cijena računa po m2 ili po faktorima?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec

Proces etažiranja je tehničko-upravno-pravni postupak kojim se uspostavlja etažno vlasništvo u Republici Hrvatskoj. Taj proces etažiranja obavljaju ovlašteni stručnjaci kao što su arhitekti, sudski vještaci ili drugi koji će na traženje od strane suvlasnika zgrade napraviti - elaborat o etažiranjuPravni temelj za proces etažiranja zgrada možete pronaći u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima

Etažiranje je nužno po zakonu da napravi ama baš svaka zgrada koja ima 2 ili više etažnih jedinica pa sve do svakog nebodera. Naravno u praksi se to sporo sprovodi te još danas u Hrvatskoj ima jako puno neetažiranih zgrada. Iako se taj broj s vremenom smanjuje, ukupni broj neetažiranih zgrada nije mali već je još uvijek jako velik!

Postoje tri bitna troška kod procesa etažiranja zgrada...

 1. Cijena etažiranja ovisi o veličini nekretnine te se kreće od 1 do 2 eura/m2. Proces etažiranje dvorišne zgrade od četiri kata (s prizemljem) ukupne površine veličine 1.000 m2, uz srednju cijenu od 10 kn/m2 stoji ukupno 10.000 kn + PDV. 
 2. Osim toga, potrebno će biti za tu zgradu još platiti povezivanje sa zemljišnim knjigama. Cijena povezivanja za zemljišnim knjigama se kreće od 0.5 do 1 euro/m2. To znači da za primjer uzetu zgradu i srednju cijenu od oko 5 kn/m2 trebati će platiti npr. 5.000 kn + PDV.
 3. Na kraju možete imati i moguće dodatne troškove koje bi (ako je potrebno) bili sljedeći:
  • geodetski upis objekta
  • parcelacija
  • vještačenje
  • legalizacija
  • izrada drugih dokumenata
Proces etažiranja se može financirati iz pričuve zgrade (ako pričuva postoji i ako ima dovoljno sredstava za plaćanje cijene etažiranja). A ako nema tih mogućnosti, može se dogovoriti primjenom dodatnih sredstava jednokratno plaćanje ukupne cijene etažiranja ili se etažiranje plaća na rate.

Slična pitanja

1 odgovor
Zoran Marković 07.11.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Zoran Marković
1 odgovor
Zoran Marković 04.11.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Zoran Marković
1 odgovor
3 odgovora

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...