6.3k pregleda
Zoran Marković u rubrici Stanovanje od Zoran Marković [Superaktivan] (3.2k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Kolika je cijena etažiranja zgrade? Jel se totalna cijena računa po m2 ili po faktorima?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec [Turboaktivan] (24.8k bodova)

Proces etažiranja je tehničko-upravno-pravni postupak kojim se uspostavlja etažno vlasništvo u Republici Hrvatskoj. Taj proces etažiranja obavljaju ovlašteni stručnjaci kao što su arhitekti, sudski vještaci ili drugi koji će na traženje od strane suvlasnika zgrade napraviti - elaborat o etažiranjuPravni temelj za proces etažiranja zgrada možete pronaći u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima

Etažiranje je nužno po zakonu da napravi ama baš svaka zgrada koja ima 2 ili više etažnih jedinica pa sve do svakog nebodera. Naravno u praksi se to sporo sprovodi te još danas u Hrvatskoj ima jako puno neetažiranih zgrada. Iako se taj broj s vremenom smanjuje, ukupni broj neetažiranih zgrada nije mali već je još uvijek jako velik!

Postoje tri bitna troška kod procesa etažiranja zgrada...

 1. Cijena etažiranja ovisi o veličini nekretnine te se kreće od 1 do 2 eura/m2. Proces etažiranje dvorišne zgrade od četiri kata (s prizemljem) ukupne površine veličine 1.000 m2, uz srednju cijenu od 10 kn/m2 stoji ukupno 10.000 kn + PDV. 
 2. Osim toga, potrebno će biti za tu zgradu još platiti povezivanje sa zemljišnim knjigama. Cijena povezivanja za zemljišnim knjigama se kreće od 0.5 do 1 euro/m2. To znači da za primjer uzetu zgradu i srednju cijenu od oko 5 kn/m2 trebati će platiti npr. 5.000 kn + PDV.
 3. Na kraju možete imati i moguće dodatne troškove koje bi (ako je potrebno) bili sljedeći:
  • geodetski upis objekta
  • parcelacija
  • vještačenje
  • legalizacija
  • izrada drugih dokumenata
Proces etažiranja se može financirati iz pričuve zgrade (ako pričuva postoji i ako ima dovoljno sredstava za plaćanje cijene etažiranja). A ako nema tih mogućnosti, može se dogovoriti primjenom dodatnih sredstava jednokratno plaćanje ukupne cijene etažiranja ili se etažiranje plaća na rate.

Slična pitanja


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...