Biljana Tandara u rubrici Posao od Biljana Tandara
Koje su obveze i kojim to pravilnikom nad ponašanjem državnog zaposlenika i kako se on kao državni službenik na svom poslu treba ponašati prema nama građanima?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Magdalena od Magdalena

Pravila ponašanja i obveze državnih službenika određene su Zakonom o državnim službenicima. U slučaju da neko pitanje nije pokriveno tim ili nekim drugim zakonom ili pravilnikom, primjenjuju se opći propisi o radu

Što se tiče njihovog djelovanja, državni službenici moraju djelovati u skladu s Ustavom, zakonom i propisima. Za obavljanje dužnosti moraju biti savjesni, stručni u tom području te točni (izvršavati obveze u određenim rokovima). Ako nešto od toga ne uzmu u obzir pri radu, može ih se teretiti za laku i tešku povredu službene dužnosti. Ovisno o ozbiljnosti slučaja, o posljedicama odlučuje čelnik tijela za koje rade ili (viši) službenički sud.

U svom ophođenju s građanima, baš kao i u odnosu s državom (svojim poslodavcem), državni službenici moraju postupati u skladu sa zakonom, savjesno i na vrijeme. Ne smiju zloupotrebljavati svoje ovlasti niti neopravdano nagrađivati svoje kolege. Dužnost im je da odbijaju darove koje im građani nude kao mito, da javno prikažu svoje upravne poslove te čuvaju službene tajne i poštuju privatnost stranaka. Također, moraju biti stručni u tome što rade i neprestano se usavršavati, redovito dolaziti na radno mjesto, čuvati imovinu koju im je država povjerila za obavljanje rada te prilagoditi svoje osobno ponašanje da budu na ugled državi.


Izvor: Zakon o državnim službenicima

Slična pitanja

2 odgovora 411 👀
2 odgovora 606 👀
1 odgovor 646 👀
1 odgovor 2.3k 👀
3 odgovora 5.1k 👀
Marina Božan 25.09.2016. pitanje u rubrici Posao od Marina Božan
1 odgovor 195 👀
1 odgovor 2.9k 👀
Zoran Jurić 18.09.2020. pitanje u rubrici Posao od Zoran Jurić
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...