Tko je službenik, a tko namještenik (u javnom sektoru)?

27 pregleda
Ivan Gačić 04.10. pitanje u rubrici Posao od Ivan Gačić [Superaktivan] (4,232 bodova)
04.10. uređen od Znatko
Koja je točno razlika između službenika i namještenika, iako i službenik i namještenik rade u javnom sektoru? Što je glavna razlika između službenika i namještenika?
* povezano sa odgovorom na pitanje: Gdje mogu prijaviti državnog službenika?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Mia M. 13.10. odgovor od Mia M. [Ekstraktivan] (6,306 bodova)
14.10. odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Radne zadatke u javnoj službi (državna tijela, te tijela jedinice lokalne ili područne samouprave) obavljaju i državni službenici i namještenici. To im je zajedničko, a evo što ih opisuje, karakterizira i razlikuje:

  1. Državni službenici su osobe koje na svom radnom mjestu rade poslove primarne za djelokrug neke javne službe. To su npr.  policajci, vatrogasci, carinici, doktori, ... Oni su zaposleni na svom radnom mjestu prema Zakonu o državnim službenicima.
  2. Namještenici su administracija (obavljaju pomoćno-tehničke i ostale poslove) koja radi u korist državnih službenika (ovih prvih). To su npr. čistačice, zaštitari, ... Namještenici su zaposleni na svom radnom mjestu prema Zakonu o radu.
Zajedno sa zaposlenima u tvrtkama u vlasništvu javnih službi, oni predstavljaju sve zaposlenike javnog sektora. Kontrast svima njima su zaposlenici privatnog sektora, no to nije tema ovog pitanja.
Ivan Gačić 14.10. pitanje u rubrici Posao od Ivan Gačić [Superaktivan] (4,232 bodova) Tko sve čini javni sektor u Hrvatskoj?

Slična pitanja

1 odgovor 52 pregleda
6 odgovora 417 pregleda
1 odgovor 113 pregleda
Naslovnica (klik na glavni Znatkov logo) sada nudi ZANIMLJIVA pitanja s puno odgovora, a opcija "NOVO!" u gornjem glavnom izborniku NEDAVNA pitanja i odgovore.

Gdje pratiti Znatka?

...