Što je uhljebnički posao, uhljebničko radno mjesto ili uhljebnički odjel javnog sektora?

17 pregleda
Ivan Gačić prije 6 dana pitanje u rubrici Posao od Ivan Gačić [Superaktivan] (4,777 bodova)

Što je uhljebnički posao, uhljebničko radno mjesto ili uhljebnički odjel javnog sektora?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Tko je to UHLJEB?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+2 glasa
Darko Međimurec prije 6 dana odgovor od Darko Međimurec [Megaktivan] (19,210 bodova)

Uhljebnički posao je radno mjesto koje ne treba postojati, ali postoji da se zaposli - uhljeb. Pri tome je svejedno da li je uhljebnički posao radi vrijedan i marljiv radnik ili neradnik i ljenčina jer automatizmom je osoba zaposlena uhljebničkim poslom - uhljeb. Makar bila i najvrijednija osoba na svijetu, ali ona radi na nepotrebnom radnom mjestu i košta puno novaca javnu blagajnu. Tako imamo i radišne uhljebe i neradišne. 

Radišni uhljeb je onaj koji radi uhljebnički posao na uhljebničkom radnom mjestu. I radišni i neradišni uljebi nepotrebno koštaju državni proračun javnog novca. Makar i ne bili na proračunu, već se financirali iz drugih (vanjskih) izvora, sve je to novac koji bi inače dolazio u državni proračun da oni ne rade uhljebnički posao. Radišni uhljebi se opravdavaju da njihov marljiv rad opravdava postojanje njihovog uhljebničkog radno mjesta, no istina je tu neumoljiva i njihov trud, bio veliki ili nikakav, je jednostavno bespotreban i skup. Sve što je bespotrebno i ne služi svrsi je skupo. Radišni uhljebi i dalje rade bespotreban uhljebnički posao.

Jednostavno je razlikovati što je uhljebnički posao od onog potrebnog, pa tako i jasno je odrediti tko je uhljeb, a tko nije. Primjer tome je europska država Estonija koja je digitalizirala cjelokupnu svoju državnu administraciju te ju svela ne samo nekoliko stotina radnika. Cijela državna javna uprava! Sve ostalo je digitalizirano i dostupno putem interneta.

Kao prvo, svaki uhljebnički posao postoji u javnom sektoru. Nikako ne postoji u privatnom (realnom) sektoru. 

Kao drugo, svaki posao koji je vezan uz administrativna zanimanja koja uključuju papire i pečate je automatski uhljebnički posao u današnje vrijeme opće svjetske digitalizacije i internetizacije svega i svačega. Po toj definiciji dakle - što je stvarnost nečijeg posla više u doticaju s papirima, a manje s računalom, taj posao je još više uhljebnički posao. Razlog tome je jednostavan. Papiri nam stvarno nisu tehnički potrebni u moderno doba servera, računala i pametnih telefona. Stvar je političke volje da li će se ukinuti ili ne. Zbog političke odluke ne ukidanja papira - postoje uhljebnički poslovi, pa onda uzročno-posljedično i sami uhljebi.

Slična pitanja

1 odgovor 268 pregleda

NOVI ZNATKOV STRUČNI INTERVJU

Marcel Majsan

Marcel Majsan

Udruga eCommerce Hrvatska

E-commerce / Web trgovine

[ Vidi sve intervjue ]
Povećan broj mjesta na TOP10 listi koji se nagrađuju!

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

6,946 pitanja

11,449 odgovora

2,108 komentara

1,163 korisnika

...