Monika Kiris u rubrici Posao od

Što je ljudima bitno na njihovom radnom mjestu i organizaciji u kojoj se nalaze?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+19 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Zaposlenicima su najvažniji međuljudski odnosi na radnom mjestu, svrha i osobna uloga te prosperitet kompanije

U istraživanju koje je LQ proveo na 10. izdanju vodeće regionalne konferencije o ljudskim potencijalima, HR Days, sudjelovalo je 115 osoba - sudionici konferencije (HR stručnjaci, menadžeri i konzultanti iz područja ljudskih resursa)

LQ, tvrtka koja se bavi razvojem zaposlenika, kulture i menadžment sistema u poduzećima širom regije, istovremeno promičući inovativne metode učenja u poslovnom okruženju, u sklopu 10. izdanja vodeće regionalne konferencije o ljudskim potencijalima, HR Days, koja se održala 21. i 22. rujna 2022. u Rovinju, provela je istraživanje na temu radnog okruženja. U istraživanju je sudjelovalo 115 osoba, sudionici konferencije (HR stručnjaci, menadžeri i konzultanti iz područja ljudskih resursa).

Zanimalo ih je što je ljudima bitno na njihovom radnom mjestu i organizaciji u kojoj se nalaze, a predmet ispitivanja bilo je 15 faktora iz radnog okruženja:

 • Autonomija,
 • Redovan feedback,
 • Svrha i moja uloga,
 • Mogućnost napredovanja,
 • Work Life Balance,
 • Prosperitet kompanije,
 • Plaća i bonusi,
 • Remote work/Fleksibilno radno vrijeme,
 • Edukacije,
 • Sitne radosti (plaćen ručak, teambuilding, igre),
 • Pristup nadređenog,
 • Međuljudski odnosi,
 • Priznanja,
 • Komunikacija,
 • Estetika prostora i drugo.

"Prema rezultatima ankete, ispitanike najviše sretnim čine međuljudski odnosi. Poslodavcima ovo govori da se današnji zaposlenici žele na poslu osjećati ugodno sa svojim kolegama. U isto vrijeme, zaposlenici u svemu žele vidjeti osobnu svrhu, a odmah iza jako im je važan work life balance", kazala je Spomenka Žepec, LQ Partner, Assessment & Coach.

Najveća motivacija

Sudionicima istraživanja je najveća motivacija svrha i osobna uloga.

„Svrhu možemo objasniti kao naš osobni set ciljeva i smjernica koji nas vode prema smislenom životu. Osjećaj da stvaramo nešto dobro za sebe i druge, da dajemo doprinos svojoj okolini“, rekla je Spomenka Žepec.

Na drugom mjestu je mogućnost napredovanja, a ispitanicima je, kada je u pitanju motivacija, jako bitan i pristup nadređenog.

Najveći broj sudionika je, govoreći što žele doživjeti na svom radnom mjestu, odgovorio da žele doživjeti prosperitet kompanije u kojoj rade. Dosta im je bitan, i u ovom slučaju, work life balance, ali i priznanje za njihov rad i učinak.

Odlazak iz kompanije

Kada je u pitanju razlog za odlazak iz kompanije, na prvom mjestu je nepostojanje adekvatnog pristupa sa strane nadređenog, a bitnost leadershipa i odnosa je ogromna, pokazuju rezultati istraživanja. Kompanija ne može prosperirati, ako nema dobro vodstvo i ne može biti atraktivna za zapošljavanje, ako nema dobar leadership. HR manageri, niti HR odjeli ne mogu izmisliti dodatne alate da bi zadržali djelatnike ukoliko leadership kompanije nije adekvatan. U tom slučaju, moguće je zaposliti kvalitetne djelatnike, ali ne i zadržati ih, zaključaj je istraživanja koje je provela tvrtka LQ.

Darija Magdalenić od
Zanimljiv tekst. Puno detalja iz istraživanja. Bravo, pišite još ovakvih članaka. Iliti odgovora.‌

Slična pitanja

2 odgovora 486 👀
1 odgovor 616 👀
1 odgovor 343 👀
1 odgovor 491 👀
1 odgovor 724 👀
1 odgovor 602 👀
Matej Tolić 30.06.2014. pitanje u rubrici Posao od Matej Tolić
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...