250 pregleda
Antoneta Hrgović u rubrici Stanovanje od Antoneta Hrgović (22.6k bodova)
Kako kupiti kuću u inozemstvu? Postoje li razlike u kupnji s obzirom na državu? Na primjer, je li proces kupnje kuće u Kanadi i Turskoj isti ili ne?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Laura Ćorluka od Laura Ćorluka (239 bodova)

Bilo da ste mladi stručnjak, umirovljenik, investitor ili namjeravate preseliti svoju obitelj u drugu zemlju, mogućnost posjedovanja kuće u inozemstvu može biti primamljiva. 

Ovisno o vašim potrebama, postoji niz inozemnih vrućih točaka u inozemstvu s odličnim ponudama nekretnina. Destinacije poput Kopenhagena i Berlina popularne su među mladim stručnjacima, Singapur je omiljen kod obitelji, u Cape Townu ima mnogo kuća za odmor, a Mallorca je idealna za umirovljenike željne sunca.

Pitanje nije trebate li kupiti, nego umjesto toga gdje i kako pronaći najbolju ponudu.

Prvo odredite proračunski raspon s kojim se možete realno koristiti. Ako planirate financirati kupnju putem hipoteke, pobrinite se da se prvo prekvalificirate. Ovaj korak će vam dati granice onoga što biste trebali uzeti u obzir u cijeni vašeg željenog novog doma.

Međutim, najbolji pristup kupnji nekretnine u inozemstvu je započeti osiguravanjem usluga agenta za nekretnine koji dobro poznaje zemlju ili područje. Dajte prednost radu s agentima koji imaju aktivne oglase ili su nedavno poslovali u zemlji.

Kada agent za nekretnine dođe sa svojim popisom potencijalnih kuća koje biste mogli kupiti na temelju vaših kriterija, možete organizirati inspekcije s prodavateljem. U Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim teritorijima, ugovori o kupnji kuće mogu zahtijevati da ovlašteni stambeni inspektor provjeri kuću u ime kupca, prije nego što se kupnja može dovršiti.

S obzirom na veličinu transakcije i dugoročne implikacije, ključno je da u potpunosti razumijete različite klauzule u kupoprodajnom ugovoru. Stručnjaci preporučuju angažiranje pravnog zastupnika kao što je neovisni profesionalni odvjetnik koji je upoznat s inozemnim transakcijama nekretnina u ovoj fazi. Oni će vam pomoći protumačiti dokumente i objasniti što implicira svaka klauzula.

Kanada

U Kanadi i drugim američkim državama postoje zakoni o licenciranju koji zabranjuju agentima za uvrštavanje na popis davanja preporuka kućnim inspektorima. Ova odredba pomaže u izbjegavanju sukoba interesa.

 Preporuke možete dobiti od međunarodnih tijela kao što je Međunarodna udruga certificiranih kućnih inspektora ili tijela specifičnih za državu poput Američkog društva kućnih inspektora, Kanadske udruge kućnih inspektora ili Kraljevskog instituta ovlaštenih geodeta u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ako ste niste rezident, moći ćete posuditi samo 65% kupoprodajne cijene i stoga ćete morati uplatiti predujam od najmanje 35%. Budući da strane banke ne smiju upisivati ​​hipoteke u Kanadi, morat ćete koristiti lokalnu.

Turska

Proces kupnje kuće u Turskoj nekada je bio kompliciran i dugotrajan. No tijekom posljednjih godina vlada je pojednostavila zahtjeve za strance koji kupuju nekretninu, i iako je sustav malo drugačiji od većine drugih zemalja, puno je lakše za snalaženje. Cijeli proces može trajati samo 4-8 tjedana ako kupujete već izgrađenu nekretninu; očito, izvan plana, trajat će dulje.

To je također prilično manje standardiziran proces nego u mnogim zemljama. Na primjer, depoziti mogu jako varirati; neki prodavači žele 10-30%, dok su drugi zadovoljni gotovo simboličnim iznosom od oko 1000 USD.

Slična pitanja

2 odgovora
Ivan Gačić 02.12.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Ivan Gačić (8.7k bodova)
2 odgovora
Ivana Basar 13.09.2020. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Ivana Basar (3.9k bodova)
1 odgovor
Ivan Gačić 02.12.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Ivan Gačić (8.7k bodova)
1 odgovor
2 odgovora
Matija Kranjčić 01.07.2021. pitanje u rubrici Financije od Matija Kranjčić (20.2k bodova)
2 odgovora
4 odgovora
Antoneta Hrgović 20.11.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Antoneta Hrgović (22.6k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.6k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...