769 pregleda
Marin Barić u rubrici Stanovanje od Marin Barić
promjena rubrike od Znatko
Da li ste možda nekada iznajmljivali ili unajmljivali stan/kuću za stanovanje?

Da li je to jednostavan proces i ako nije, koji su mogući problemi u tom procesu i iznajmljivanja i unajmljivanja stana?
* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako iznajmiti stan u Zagrebu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+11 glasa
Iva Murat od Iva Murat

Problemi kod unajmljivanja stana često su prevelike cijene ili loš razmjer cijene i kvalitete. U Zagrebu su cijene najma dosta veće nego u nekim drugim gradovima i naravno, što je stan bliže centru grada, cijena je veća. Najmodavci često precijene kvalitetu stana pa stavljaju preveliku cijenu na skučene stanove, na stanove sa izuzetno starim namještajem, na stanove koji dugo nisu bili adaptirani ili ne uzimaju u obzir lokaciju stana. Problem kod unajmljivanja stana će definitivno imati osobe koje su pušači ili imaju kućne ljubimce koji u većini stanova nisu dozvoljeni. Čak i osobe s malom djecom nailaze na probleme kad žele unajmiti stan. Još jedan problem kod unajmljivanja je visina pologa koja je često u iznosu mjesečne stanarine, a prosječnom će građaninu vjerojatno biti teško izdvojiti dvostruku svotu prvi mjesec, pa će se stan lakše iznajmiti ako stanodavac dopušta plaćanje pologa na rate. Također mnogima je teško pronaći korektnog stanodavca koji će poštovati njihovo pravo na privatnost i neće 'upadati' u stan kad god mu se prohtje. Naravno, postoje dvije strane medalje, pa tako i stanodavcima može biti teško pronaći odgovornog podstanara koji će stanarinu i režije plaćati na vrijeme i koji će stan održavati urednim.

+10 glasa
Peđa Kovačević od Peđa Kovačević

Najčešći problemi kod najma stanova su nemogućnost pronalaska dobre i kvalitetne nekretnine kao i nemogućnost pronalaska odgovarajućeg najmoprimca.

Pronalazak odgovarajuće nekretnine najčešće počinje pregledom oglasa i telefonskim pozivima. Velik broj oglasa bude iznajmljen ili najmodavci imaju uvjete koji jednostavno ne odgovaraju. Pritom uvijek treba obratiti pozornost na visinnu režijskih troškova, što je sve uključeno u plaćanje režija, uvjeti najma visina pologa, način plaćanja (gotovina ili račun) te mogućnost prijave boravišta na adresu stana. Posebno bih upozorio da najmodavce koji ne prijavljuju porez. Kod svega toga treba pripaziti da li  (ako se već koriste usluge agencije) postoje i nekakvi novčani uvjet od strane posrednika. Najmodavci najčešće žele zaposlene osobe sa sigurnim primanjima, studenti su  u velikoj mjeri željeni. Ponekad najmodavci ipak malo pretjeraju u svojim traženjima, npr. Najčešće ne žele djecu, zbog ulične priče kako se obitelj s djecom ne može izbaciti iz stana van. Kroz višegodišnje iskustvo naišao sam na veliki broj situacija u kojima krivnja podjednako pada i obje strane.

 

Peđa Kovačević, ovlašteni agent za nekretnine

Agencija za nekretnine - Vertigo nekretnine d.o.o. Zagreb

Mobitel: +385 91 357 2196

Web1: http://www.vertigo-nekretnine.hr/

Web2: https://san-nekretnine.hr/home

Slična pitanja

2 odgovora
2 odgovora
Ivan Gačić 05.09.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Ivan Gačić
1 odgovor
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Engage in a new social, business and technological revolution

Zagreb
19. i 20. 10. 2023.

KUPI ULAZNICU
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

18.9k odgovora

6.1k komentara

1.5k korisnika

...