Ana Pilato u rubrici Stanovanje od Ana Pilato

Zašto se agencije za nekretnine ne bave isključivo i samo kupoprodajom nekretnina (stanova i stambenih prostora) gdje više zarađuju (provizija je u postotku od kupoprodajne cijene), nego se bave i najmom stanova (provizija je samo jedna ili dvije mjesečne rate najma)? 

Nije li agencijama za nekretnine jednostavnije se fokusirati i specijalizirati za kupoprodaju i ne gnjaviti se sa najmom stanova s obzirom na veliku razliku u zaradi kod ova dva, u biti, dosta različita posla (najam i kupoprodaja nekretnina)?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Sergio Serdarusic od Sergio Serdarusic

Tržište nekretnina uključuje prodaju ali naravno i najam/zakup. Budući da je tržište za najam/zakup iznimno veliko, logično je da bude djelom profesionalne djelatnosti agencija. Tržište najma je izuzetno aktivno posebice u Zagrebu, obzirom da je diplomatsko, poslovno i edukativno središte. Isto tako velik je interes i za dugoročnim najmom nekretnina na obali ali je problem što nedostaje takvih nekretnina, zbog toga što je i dalje turistički najam isplativiji od dugoročnog ali uz više obaveza.

Provizije od najam ili zakupa svakako su manje od prodajnih ali je puno brža dinamika najma nego kupoprodaja nekretnina obzirom da je najam nešto što trebate riješiti najčešće odmah dok se nekretnina za kupnju može tražiti dugo vremena. 

+5 glasa
Inga Vidaković od Inga Vidaković
U današnje vrijeme, u Hrvatskoj, rijetko tko si može priuštitu kupnju stana, tj odlazak u kredit. S obzirom na tu činjenicu agencije se dosta fokusiraju na najam, tj veću potražnja. Osim potražnje, tu dolazi i provizija koju dobiju od svakog iznajmljenog stana. Takav naćin poslovanja im je uvelike isplativ. Imaju zaradu sa obje strane zato se ne fokusiraju samo na jedno područje. Dok čekaju da se netko odluči na kupnju stana, u međuvremenu, stiže zarada od najma ostalih stanova.
Marina Baričanec od Marina Baričanec
Moji minkažu da kod nas u gradu samo posredovanje kad netko prodaje.

Slična pitanja

3 odgovora 3.4k 👀
1 odgovor 321 👀
1 odgovor 2.2k 👀
2 odgovora 5.5k 👀
2 odgovora 563 👀
Ivan Gačić 05.09.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Ivan Gačić
1 odgovor 879 👀
Zoran Jurić 16.05.2016. pitanje u rubrici Stanovanje od Zoran Jurić
1 odgovor 479 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...