Mnogi sakriveni odgovori su sada vraćeni nakon ovog problema.
1.4k pregleda
Maja Kos u rubrici Poslovanje od Maja Kos (6.8k bodova)
Kada se isplati kupiti stan za najam podstanaru? Da li kupiti novi ili stari stan koji mislim iznajmljivati podstanarima? Kada je povrat investicije kod ovakvog poslovnog modela?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Marin Barić od Marin Barić (4.9k bodova)
uređen od Marin Barić

Ulaganje u nekretnine za stanovanje (stanove) je kod nas u pravilu isplativa investicija te čak dobro podnosi učinak inflacije, a i nedavno smo primijetili da potresi koji su nas uzdrmali nemaju utjecaja na cijenu m2. To je zato što cijene kuća i stanova, kao i najamnina, spadaju pod osnovne životne potrebe koji su nam potrebni čak i za vrijeme prirodnih i financijskih nepogoda kao što je i inflacija. No, kao i kod drugih ulaganja, prilikom kupnje stana za najam važno je napraviti dobar odabir.

Ovdje Vam vrijedi pravilo da što nekretninu skuplje platite, smanjuje se potencijalna isplativost ulaganja i povećava rizik od gubitaka. 

Često ljudi ovakav gaf opravdavaju rečenicama tipa "barem ću nešto ostaviti djeci" ili "uvijek stan mogu prodati". No, pravi investitor u nekretnine pazi da nekretninu kupi što povoljnije.

Ovdje bih spomenuo način kako izračunati kod odabira nekretnine što je povoljna nekretnina, a što je skupa nekretnina. Izračun je u biti vrlo jednostavan...

Metodologija izračuna isplativosti ulaganja u kupovinu stana za kasnije iznajmljivanje (odnosno za izračunavanje općenite profitabilnosti ulaganja u nekretnine) je da se ukupna vrijednost nekretnine i adaptacije nekretnine (!!!) podijeli s potencijalnom najamninom. Ovdje naglašavam da je bitno zbrojiti vrijednost nekretnine koju prodavatelj prodaje sa građevinskom adaptacijom, pa čak i s uređenjem interijera koji uključuje kupovinu svog namještaja, kuhinje, itd.

Kako izračunati isplativost ulaganja u kupovinu stana za najam?

Dakle, dobra isplativost ulaganja u stan za najam se smatra kada možete povratiti vrijednost ulaganja u nekretnine (povrat investicije ili engleski ROI) u razdoblju od 120 do 150 mjesečnih najamnina (renta stana), a to je od 10 do 12 i pol godina do povrata investicije. E sad, prema nekim umjerenim pokazateljima - ako je broj iznad 200 (oko 17 godina) , smatra se da je cijena stana za kupovinu i adaptaciju previsoka, te ulaganje u nju može dovesti do Vašeg gubitka.

Konzervativni investicijski pokazatelji govore da nema smisla ulagati u niti jedan biznis za koji je potreban povrat investicije (ROI) duži od 7 godina jer na tržištu imate puno primjera biznisa u koje se više isplati ulagati, te se dobije povrat do najviše 7 godina, pa svi drugi biznisi za koje treba duže od 7 godina za povrat investicije su neisplativi. To znači, da prema konzervativnom investicijskom pokazatelju ranije spomenuti broj mjesečnih najamnina ne smije prelaziti broj 84.

Kupovina nekretnine za preprodaju

Ovo je sad malo drugačiji model za investitora gdje se rizik prebacuje na premisu da će cijena nekretnine (ukupno i po m2) s vremenom, za 5 do 7 godina značajno porasti kada će se nekretnina prodati, dok se u međuvremenu može koristiti za vlastito stanovanje (osnovna životna potreba - negdje moramo i živjeti, zar ne?) ili iznajmljivanje (kako bi se taj rizik umanjio). Ovdje je bitno da znate da postoje razlozi koji sigurno i uvijek utječu na značajan pad nekretnina kao što je npr. rat, ali i velika gospodarska kriza. Uz pretpostavku da toga neće biti na ovim prostorima, isplati se kupiti nekretninu i očekivati dobru zaradu u budućnosti samo na porastu cijene nekretnine.

U EU su u periodu od 2010. do 2020. godine cijene kuća i stanova su porasle prosječno 25% i to uz porast u 23 zemlje članica EU (i Hrvatska), a pad u samo njih 4. Iako se povijest ne mora ponoviti, ali možemo samo pretpostaviti da bi u sljedećih 5 godina cijene nekretnina mogle u Hrvatskoj onda rasti oko 12.5%. Toliku zaradu možete očekivati u 5 godina kod preprodaje nekretnine.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Mia Marijanović 10.12.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Mia Marijanović (7.6k bodova)
1 odgovor
Zoran Jurić 16.05.2016. pitanje u rubrici Stanovanje od Zoran Jurić (7.3k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.2k odgovora

3.4k komentara

1.4k korisnika

...