Antoneta Hrgović u rubrici Stanovanje od Antoneta Hrgović
Kako kupiti kuću u inozemstvu? Postoje li razlike u kupnji s obzirom na državu? Na primjer, je li proces kupnje kuće u Kanadi i Turskoj isti ili ne?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Laura Ćorluka od Laura Ćorluka

Bilo da ste mladi stručnjak, umirovljenik, investitor ili namjeravate preseliti svoju obitelj u drugu zemlju, mogućnost posjedovanja kuće u inozemstvu može biti primamljiva. 

Ovisno o vašim potrebama, postoji niz inozemnih vrućih točaka u inozemstvu s odličnim ponudama nekretnina. Destinacije poput Kopenhagena i Berlina popularne su među mladim stručnjacima, Singapur je omiljen kod obitelji, u Cape Townu ima mnogo kuća za odmor, a Mallorca je idealna za umirovljenike željne sunca.

Pitanje nije trebate li kupiti, nego umjesto toga gdje i kako pronaći najbolju ponudu.

Prvo odredite proračunski raspon s kojim se možete realno koristiti. Ako planirate financirati kupnju putem hipoteke, pobrinite se da se prvo prekvalificirate. Ovaj korak će vam dati granice onoga što biste trebali uzeti u obzir u cijeni vašeg željenog novog doma.

Međutim, najbolji pristup kupnji nekretnine u inozemstvu je započeti osiguravanjem usluga agenta za nekretnine koji dobro poznaje zemlju ili područje. Dajte prednost radu s agentima koji imaju aktivne oglase ili su nedavno poslovali u zemlji.

Kada agent za nekretnine dođe sa svojim popisom potencijalnih kuća koje biste mogli kupiti na temelju vaših kriterija, možete organizirati inspekcije s prodavateljem. U Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim teritorijima, ugovori o kupnji kuće mogu zahtijevati da ovlašteni stambeni inspektor provjeri kuću u ime kupca, prije nego što se kupnja može dovršiti.

S obzirom na veličinu transakcije i dugoročne implikacije, ključno je da u potpunosti razumijete različite klauzule u kupoprodajnom ugovoru. Stručnjaci preporučuju angažiranje pravnog zastupnika kao što je neovisni profesionalni odvjetnik koji je upoznat s inozemnim transakcijama nekretnina u ovoj fazi. Oni će vam pomoći protumačiti dokumente i objasniti što implicira svaka klauzula.

Kanada

U Kanadi i drugim američkim državama postoje zakoni o licenciranju koji zabranjuju agentima za uvrštavanje na popis davanja preporuka kućnim inspektorima. Ova odredba pomaže u izbjegavanju sukoba interesa.

 Preporuke možete dobiti od međunarodnih tijela kao što je Međunarodna udruga certificiranih kućnih inspektora ili tijela specifičnih za državu poput Američkog društva kućnih inspektora, Kanadske udruge kućnih inspektora ili Kraljevskog instituta ovlaštenih geodeta u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ako ste niste rezident, moći ćete posuditi samo 65% kupoprodajne cijene i stoga ćete morati uplatiti predujam od najmanje 35%. Budući da strane banke ne smiju upisivati ​​hipoteke u Kanadi, morat ćete koristiti lokalnu.

Turska

Proces kupnje kuće u Turskoj nekada je bio kompliciran i dugotrajan. No tijekom posljednjih godina vlada je pojednostavila zahtjeve za strance koji kupuju nekretninu, i iako je sustav malo drugačiji od većine drugih zemalja, puno je lakše za snalaženje. Cijeli proces može trajati samo 4-8 tjedana ako kupujete već izgrađenu nekretninu; očito, izvan plana, trajat će dulje.

To je također prilično manje standardiziran proces nego u mnogim zemljama. Na primjer, depoziti mogu jako varirati; neki prodavači žele 10-30%, dok su drugi zadovoljni gotovo simboličnim iznosom od oko 1000 USD.

Slična pitanja

2 odgovora 305 👀
2 odgovora 359 👀
2 odgovora 367 👀
2 odgovora 1.4k 👀
5 odgovora 1.5k 👀
1 odgovor 28.4k 👀
Ivan Gačić 14.09.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Ivan Gačić
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...