Zoran Jurić u rubrici Djeca i roditeljstvo od Zoran Jurić
Da li je za djecu bolje da roditelji ostanu zajedno u braku umjesto da se rastanu, pa čak i kada su odnosi između oba roditelja narušeni?
* povezano sa odgovorom na pitanje: Koji je postupak rastave braka?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+18 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov

Za djecu je najbolje da imaju oba roditelja jer svaki roditelj može djetetu doprinjeti nešto novo i nešto što je dobro za pravilno usmjeravanje djeteta. Istraživanja su pokazala da kod djece čiji se roditelji razvode raste porast stope samoubojstva kod tinejdžera,maloljetnički kriminal raste i postaje sve nasilniji,opada školski uspjeh itd. što ne mora biti posljedica razvoda braka u konkretnom slučaju. Novčani problemi u braku su prvi razlog razvoda, financijski i emocionalni troškovi razvoda mogu oslabiti pojedince i opustošiti obitelji. Smatram da bi roditelji na prvome mjestu trebali pokušati napraviti sve što je ispravno i u interesu njihove djece, prije razvoda. U interesu djece nikako nije i ne može biti da dijete sluša svađe, predoči fizičkom nasilju i bude žrtva nekog oblika zlostavljanja. U tom slučaju prekid veze, odnosno rastava braka je najbolji izbor za roditelje toga djeteta.

 

+14 glasa
Iva Murat od Iva Murat

Ako su roditelji u lošim odnosima, često se svađaju i ne mogu više funkcionirati zajedno, smatram da je bolje da se rastanu. Ako dijete svakodnevno sluša njihove svađe, počet će se osjećati loše i nesigurno, bit će pod stresom, a takvo odrastanje može ostaviti trajne psihičke posljedice na dijete. Naravno, prije nego što se odluče na rastavu, roditelji bi trebali pokušati sve što mogu, kako bi spasili brak. Međutim, nekad jednostavno ne ide. Ako se roditelji rastanu, jako je važno da djetetu daju do znanja da ono nije krivo za rastavu i da je voljeno od strane oba roditelja. Oba roditelja bi trebala brinuti o djetetu i biti uključeni u njegov život. Naravno, postoje iznimke ako je bilo zlostavljanja. 

+13 glasa
Monika Matijević od Monika Matijević
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

Jako je teško odgovarati na ovakva pitanja moralnog, odgojnog i u nekim slučajevima i vjerskog karaktera.

Kad ulazimo u sferu ovog područja, situacija do situacije se jako razlikuju. Male stvari mogu raditi veliku razliku. Baš iz tih osjetljivih razloga, pri odgovaranju ovog pitanja pokušat cu pristupiti s velikim oprezom. 

Želim naglasiti da ne želim govoriti što je ispravno, a što ne, nego u ovom odgovoru izričem isključivo svoje mišljenje.

Moje osobno mišljenje je da je da je odrastanje i djetinjstvo izričito bitno razdoblje u životu svakog čovjeka. Način na koji smo odgajani i o načinu na kojiem su naše emocionaone i fizičke potrebe ispunjavne uvelike ovisi razvitak i kvaliteta našeg života do njegovog samog kraja. Mislim da se danas ljudi puno lakše odlučuju na razvod nego u prošlosti. Ja mislim da roditelji uvijek moraju na prvo mjesto staviti dobrobit djeteta. Roditelji ne smiju dopustit da dijete svakodnevno sluša svađe i doživljava nepoštovanje i neslogu među svojim roditeljima. Iako možda to nije u tom trenu toliko vidljivo, to ostavlja veliku posljedicu na djecu i uvelike oblikuje način na koji će se oni sami  jednog dana vidjeti i ostvarivati se u svojim vezama. 

S druge strane, razvod roditelja također jako utječe na djecu i razvod roditelja ih može jako povrjediti, djeca često navode kako misle da su ona kriva.

Roditelji često odlučuju ostati u braku baš radi djece. Mnogi kažu kako je bolje za djete imati sretno razvedene roditelje, nego nesretno vjenčane roditelje. 

Ne ulazeći u vjerska načela i vjerovanja, ja mislim da je za djecu ipak najbolje pružiti im najbolje moguće okruženje koje možemo i ako to podrazumijeva odvojiti ga od toksicnog okruženja, onda je to najbolje rijesenje. Pri tom jako je bitno razgovarati s djetetom i objasniti mu kako ono nije krivo za ništa što se događa među roditeljima.

 

+4 glasa
Viktor Viljac od Viktor Viljac

Nije jednoznačno reći da je uvijek bolje za djecu da roditelji ostanu zajedno u braku, čak i kada su njihovi odnosi loši. Djeca su osjetljiva na okolinu u kojoj žive, a konflikti i nezadovoljstvo između roditelja mogu negativno utjecati na njihovo emocionalno i mentalno zdravlje. U takvim situacijama, razvod može pružiti više sigurnosti i stabilnosti za djecu, s obzirom na to da su njihovi roditelji zadovoljniji i zdraviji u životima bez braka.

Na kraju, važno je voditi računa o emocionalnom blagostanju djece i osigurati im što više podrške i sigurnosti u svakom scenarioju. To može uključivati redovite komunikacije sa svakim od roditelja, planiranje odgoja koji osigurava da dijete bude u dodiru s oba roditelja, i pružanje podrške djetetu tijekom procesa adaptacije.

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...