164 pregleda
Sandra u rubrici Priroda od Sandra [Ekstraktivan] (8.6k bodova)
Koju životinju ili biljku mislite da bi trebalo preimenovati?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (54.9k bodova)

Smatram da biljka Svekrvin jezik ima pogrdni i neprihvatljiv naziv, pogotovo za 21. stoljeće kada su vrijeđanja daleko ispod ljudskih nivoa. Listovi ove biljke su oštri i podsjećaju na sablju što se povezalo s oštrim jezikom svekrve. Iskustva s neugodnim, otresitim i strogim svekrvama pretvorila su se u predrasude koje se generaliziraju na sve žene svekrve zbog čega ovaj naziv nema smisla. Većina današnjih žena ipak ima dobar odnos sa svojim svekrvama. Vjerujem da su se ovim nazivom htjeli postići humor i šala, no biljka je nespretno imenovana i zbog svoje bi se ljepote koju postigne rastom trebala biti preimenovana. 

ZAVOLJET ĆETE SVEKRVIN JEZIK: 10 biljaka koje prirodno suše ili vlaže zrak,  čiste prašinu… – Net.hr

+3 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić [Megaktivan] (13.7k bodova)
odabran od Sandra
 
Najbolji odgovor

Ranjenik / Debela koka je po meni jedno od najneobičnijih imena za biljke. Kada se spomene debela koka svi pomisle na kokoš koja je zaista debela, dok se pri spominjanju ranjenika svi sjete svinje koja je deblja. Stoga mislim da je ovo izrazito čudno ime za biljku, te da bi ga se trebalo promijeniti. 

Ova biljka je ustvari jako zdrava i ljekovita biljka koja se izrazito lako sadi i uzgaja. Biljka ustvari izgleda dosta lijepo jer ima zeleni korijen, a na vrhu roze ili bijele listove, te izgledom malo podsjeća na grm. Zalijeva se samo 1 u 15 dana, te je bitno da ima malo sunca, a opstaje i zimi. 

Ovo je izrazito ljekovita biljka koja liječi čireve na želudcu, dvanaestercu, sportske ozljede, liječi razne rane, dobra je za smanjivanje visokog kolesterola i pri pomoći kod borbi s prištićima. Isto tako njen list pomaže kod liječenja žuljeva i kurjih očiju.  Od nje se može pripremiti čaj, napraviti se poseban pripravak od nje i jogurta ili se čak može i napraviti rakija u koju se stavlja ova biljka. Iako se sve to može od nje napraviti ništa još nije znanstveno istraženo, no svakako je zaslužila da se ovu biljku više proučava. Te da dobije novi, puno ljepši naziv dostojan njenoj ljekovitosti i izgleda. 

Slična pitanja

1 odgovor 383 pregleda
2 odgovora 193 pregleda
2 odgovora 168 pregleda
2 odgovora 2.1k pregleda
Ivan Gačić 20.04.2016. pitanje u rubrici Priroda od Ivan Gačić [Ekstraktivan] (7.0k bodova)
2 odgovora 2.4k pregleda
1 odgovor 96 pregleda
1 odgovor 184 pregleda
Sandra 22.12.2020. pitanje u rubrici Priroda od Sandra [Ekstraktivan] (8.6k bodova)
2 odgovora 85 pregleda
2 odgovora 485 pregleda
Lovro Gorup 27.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...