110 pregleda
Dražana Marović u rubrici Priroda od Dražana Marović [Aktivan] (225 bodova)
prikazano od Znatko
Koji je najbolji način za uzgajanje lavande?
U vrtu ili možda čak stanu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Marina Božan od Marina Božan [Superaktivan] (3.7k bodova)

Napokon je netko pitao za lavandu. :) Obožavam ju jer je osim kao ukrasna biljka, vrlo mi dragog mirisa. Možete ju uzgajati u polju, vrtu i stanu. Tu nije uopće zahtjevna oko kvalitete tla i zato se lavanda smatra vrlo ekonomičnom za uzgoj.

Poželjno je da lavandu sadite u jesen i da ju posadite ili teglu stavite na mjesta gdje ima dosta sunčeve svjetlosti barem 8 sati dnevno. Osim toga, lavanda voli i visoke temperature. Lavandu posadite u malo veće tegle (npr. žardinjere) gdje prvo na dno stavite par cm drenaže. Za sadnju lavande u tegli umetnite mješavinu kvalitetne zemlje, treseta, komposta, te svakako dodajte gnojiva koje ima duže djelovanje. Za uzgoj lavande u tegli kupite/nabavite sortu lavande Hidcote Blue ili možda Dwarf Blue. Te sorte duže drže, a i krupnije su pa zato izdrže oko 3 godine u tegli.

Nakon što je lavanda posađena, krenite joj vrlo često zalijevati samo zemlju u tegli. Pazite da jednom godišnje nakon cvatnje lavande odrežete škarama sve dosadašnje cvjetne stapke. 

Zbog svog intenzivnog mirisa, lavanda tjera mnoge štetočine od sebe, ali ne i sve. Ako primjetite neke štetočine na ili oko lavande, isperite stapke lavande laganim mlazom vode.

A ako niste znali.... :) Svaki cvijet lavande se može koristiti za izradu prekrasnog buketa cvijeća, dok se osušeni cvijet koristi prilikom primjene u pripremanju jela ili za kozmetiku.

Slična pitanja

1 odgovor 68 pregleda
2 odgovora 136 pregleda
3 odgovora 121 pregleda
3 odgovora 195 pregleda
2 odgovora 826 pregleda
1 odgovor 158 pregleda
1 odgovor 87 pregleda
1 odgovor 115 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...