146 pregleda
Sandra u rubrici Vjera i religija od Sandra [Ekstraktivan] (8.6k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Koja je uloga advenskog vijenca?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+4 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka [Megaktivan] (19.5k bodova)
Uloga adventskog vijenca je simbolička i samo simbolička. Nastala je pred mnogo stotina godina, a i danas je ta tradicija savršeno očuvana. Uloga adventskog vijenca je odbrojavanje tjedana do Božića. On označuje početak adventa (razdoblja došašća), tj. početak vremena kada se ljudi počnu pripremati za slavlje velikog blagdana kada se Isus rodio. Isto tako, simbolika iza svijeće je ta da svijetlost svijeće označava Božju svjetlost koja će doći na Božić kada se rodi Isus. Svijeća također simbolizira nadu, mir i ljubav.
+4 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (54.8k bodova)
odabran od Sandra
 
Najbolji odgovor
Iako u današnje vrijeme adventski vijenci postoje u različitim oblicima, njihov pravilan oblik je okrugli, kao simbol beskonačne Božje ljubavi. Tradicionalno zimzeleno granje kojima se ukrašavao vijenac označavalo je nadu u vječni život koju donosi Isus.

Adventski vijenac simbol je života u duhovnoj tami koji će obasjati Isus svojim dolaskom na svijet. Zbog toga četiri svijeće (kao četiri tjedna u adventu)  simboliziraju Božju svjetlost u iščekivanju velikog događaja.

U obiteljskom domu, uloga adventskog vijenca trebala bi biti prilika za zajedničkom obiteljskom molitvom i duhovnu pripremu za primanje Isusa i vjere u svoje srce.

Slična pitanja

2 odgovora 126 pregleda
1 odgovor 109 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...