304 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Obrazovanje od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
Sve je više tražen posao asistenta u nastavi. Koja je točno njegova uloga?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+6 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (55.1k bodova)
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Prvenstvena uloga asistenta u nastavi je pružanje pomoći djeci s teškoćama u razvoju u praćenju nastavnog sadržaja
Asistent u nastavi je svojevrsni model učeniku kojem pruža podršku, ali i drugim učenicima u razredu, zbog čega je važno da je osoba koja se prijavljuje za posao asistenta kompetentna- s dobro razvijenim matematičkim, čitalačkim, gramatičkim i komunikacijskim vještinama. 

Asistent sudjeluje u direktnom radu s učenikom s teškoćama u razvoju, usmjerava ga i pruža podršku u svim segmentima obrazovanja. 

Asistent treba biti upoznat s terminologijom i pristupom osobama s teškoćama u razvoju kako bi na što bolji i efikasniji način pomogao u kreiranju i postizanju odgojno-obrazovnih ciljeva za učenika s TUR-om, u suradnji s učiteljima i drugim osobljem škole. 

Istina je da su pomoćnici u nastavi neadekvatno plaćeni budući da njihov posao zahtijeva veliku odgovornost, no smatram da bi se trebala provoditi kvalitetnija selekcija u odabiru odgovarajućeg asistenta u nastavi zbog kvalitetnijeg obrazovanja koje bi trebalo biti pruženo djetetu s teškoćama u razvoju. 

+5 glasa
Iva Murat od Iva Murat [Turboaktivan] (26.5k bodova)

Asistent u nastavi osoba je koja pomaže učeniku s poteškoćama u razvoju tijekom nastave i općenito tijekom boravka u školi. Pomoć koju asistent pruža učeniku ovisi o djetetovim teškoćama koje mogu biti motoričke, intelektualne, poteškoće u učenju, poremećaji u ponašanju... Uloga asistenta je da učeniku pomogne u izvršavanju školskih obaveza, ali i pri komunikaciji i socijalizaciji s vršnjacima. Ako je potrebno pomaže mu i pri odijevanju, zadovoljavanju fizioloških potreba, uzimanju hrane i pića i sl. Asistent ne bi trebao raditi školske zadatke umjesto učenika, nego bi ga trebao što više motivirati i potaknuti njegov angažman. Asistenti u nastavi često pomažu i ostaloj djeci u razredu, pogotovo kad se radi o grupnom radu. Osim toga važna je dobra suradnja između asistenta i učitelja i između asistenta i roditelja djeteta kojemu pomaže. 

Kod nas su asistenti nažalost vrlo malo plaćeni za posao koji rade. Problem je i to što ih često nema dovoljno pa jedan asistent mora pomagati više djece u razredu iako bi idealno bilo da svaki učenik s poteškoćama ima svog asistenta. Još jedan problem je nedovoljna stručnost asistenata. Kako biste obavljali ovaj posao potrebno je položiti tečaj nakon završene bilo koje srednje škole. Budući da je rad s djecom s poteškoćama kompleksan, mislim da bi bilo bolje kad bi posao asistenta obavljali stručnjaci poput defektologa, socijalnih pedagoga i sl. 

+1 glas
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.8k bodova)
uređen od Sandra
Asistenti u nastavi pomažu osobama s poteškoćama u razvoju da lakše savladaju gradivo, prateći njihovu nastavu, pružajući podršku učiteljima, nadgledajući u pisanju zadaća i prateći nastave, pomažući u vođenju evidencije, slušanje djece koja čitaju, pomaganju učenicima u razvijanju samostalnih vještina učenja, upravljanju vlastitim učenjem. Oni rade u predškolskim i školskim ustanovama obično unutar školskog vremena ali često i van svoga radnog vremena, nažalost za mizarno male plaće.

Slična pitanja

2 odgovora 153 pregleda
1 odgovor 116 pregleda
5 odgovora 379 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...