722 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Obrazovanje od Lovro Gorup
Sve je više tražen posao asistenta u nastavi. Koja je točno njegova uloga?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+6 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Prvenstvena uloga asistenta u nastavi je pružanje pomoći djeci s teškoćama u razvoju u praćenju nastavnog sadržaja
Asistent u nastavi je svojevrsni model učeniku kojem pruža podršku, ali i drugim učenicima u razredu, zbog čega je važno da je osoba koja se prijavljuje za posao asistenta kompetentna- s dobro razvijenim matematičkim, čitalačkim, gramatičkim i komunikacijskim vještinama. 

Asistent sudjeluje u direktnom radu s učenikom s teškoćama u razvoju, usmjerava ga i pruža podršku u svim segmentima obrazovanja. 

Asistent treba biti upoznat s terminologijom i pristupom osobama s teškoćama u razvoju kako bi na što bolji i efikasniji način pomogao u kreiranju i postizanju odgojno-obrazovnih ciljeva za učenika s TUR-om, u suradnji s učiteljima i drugim osobljem škole. 

Istina je da su pomoćnici u nastavi neadekvatno plaćeni budući da njihov posao zahtijeva veliku odgovornost, no smatram da bi se trebala provoditi kvalitetnija selekcija u odabiru odgovarajućeg asistenta u nastavi zbog kvalitetnijeg obrazovanja koje bi trebalo biti pruženo djetetu s teškoćama u razvoju. 

+5 glasa
Iva Murat od Iva Murat

Asistent u nastavi osoba je koja pomaže učeniku s poteškoćama u razvoju tijekom nastave i općenito tijekom boravka u školi. Pomoć koju asistent pruža učeniku ovisi o djetetovim teškoćama koje mogu biti motoričke, intelektualne, poteškoće u učenju, poremećaji u ponašanju... Uloga asistenta je da učeniku pomogne u izvršavanju školskih obaveza, ali i pri komunikaciji i socijalizaciji s vršnjacima. Ako je potrebno pomaže mu i pri odijevanju, zadovoljavanju fizioloških potreba, uzimanju hrane i pića i sl. Asistent ne bi trebao raditi školske zadatke umjesto učenika, nego bi ga trebao što više motivirati i potaknuti njegov angažman. Asistenti u nastavi često pomažu i ostaloj djeci u razredu, pogotovo kad se radi o grupnom radu. Osim toga važna je dobra suradnja između asistenta i učitelja i između asistenta i roditelja djeteta kojemu pomaže. 

Kod nas su asistenti nažalost vrlo malo plaćeni za posao koji rade. Problem je i to što ih često nema dovoljno pa jedan asistent mora pomagati više djece u razredu iako bi idealno bilo da svaki učenik s poteškoćama ima svog asistenta. Još jedan problem je nedovoljna stručnost asistenata. Kako biste obavljali ovaj posao potrebno je položiti tečaj nakon završene bilo koje srednje škole. Budući da je rad s djecom s poteškoćama kompleksan, mislim da bi bilo bolje kad bi posao asistenta obavljali stručnjaci poput defektologa, socijalnih pedagoga i sl. 

+1 glas
Sandra Vukov od Sandra Vukov
uređen od Sandra Vukov
Asistenti u nastavi pomažu osobama s poteškoćama u razvoju da lakše savladaju gradivo, prateći njihovu nastavu, pružajući podršku učiteljima, nadgledajući u pisanju zadaća i prateći nastave, pomažući u vođenju evidencije, slušanje djece koja čitaju, pomaganju učenicima u razvijanju samostalnih vještina učenja, upravljanju vlastitim učenjem. Oni rade u predškolskim i školskim ustanovama obično unutar školskog vremena ali često i van svoga radnog vremena, nažalost za mizarno male plaće.

Slična pitanja

1 odgovor
Lovro Gorup 28.10.2020. pitanje u rubrici Vjera i religija od Lovro Gorup
2 odgovora
1 odgovor
Nikolina Šrajbek 14.01.2021. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Nikolina Šrajbek
1 odgovor
Znatko medijski pokriva
CRO Commerce 2023
Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva
INVESTIRANJEM DO FINANCIJSKE SLOBODE No. 2

Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Adria Security Summit 2023
Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
18. Advanced Technology Days (2023)

Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.8k odgovora

5.9k komentara

1.5k korisnika

...