476 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Obrazovanje od Lovro Gorup (4.4k bodova)
Sve je više tražen posao asistenta u nastavi. Koja je točno njegova uloga?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+6 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek (69.8k bodova)
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Prvenstvena uloga asistenta u nastavi je pružanje pomoći djeci s teškoćama u razvoju u praćenju nastavnog sadržaja
Asistent u nastavi je svojevrsni model učeniku kojem pruža podršku, ali i drugim učenicima u razredu, zbog čega je važno da je osoba koja se prijavljuje za posao asistenta kompetentna- s dobro razvijenim matematičkim, čitalačkim, gramatičkim i komunikacijskim vještinama. 

Asistent sudjeluje u direktnom radu s učenikom s teškoćama u razvoju, usmjerava ga i pruža podršku u svim segmentima obrazovanja. 

Asistent treba biti upoznat s terminologijom i pristupom osobama s teškoćama u razvoju kako bi na što bolji i efikasniji način pomogao u kreiranju i postizanju odgojno-obrazovnih ciljeva za učenika s TUR-om, u suradnji s učiteljima i drugim osobljem škole. 

Istina je da su pomoćnici u nastavi neadekvatno plaćeni budući da njihov posao zahtijeva veliku odgovornost, no smatram da bi se trebala provoditi kvalitetnija selekcija u odabiru odgovarajućeg asistenta u nastavi zbog kvalitetnijeg obrazovanja koje bi trebalo biti pruženo djetetu s teškoćama u razvoju. 

+5 glasa
Iva Murat od Iva Murat (33.8k bodova)

Asistent u nastavi osoba je koja pomaže učeniku s poteškoćama u razvoju tijekom nastave i općenito tijekom boravka u školi. Pomoć koju asistent pruža učeniku ovisi o djetetovim teškoćama koje mogu biti motoričke, intelektualne, poteškoće u učenju, poremećaji u ponašanju... Uloga asistenta je da učeniku pomogne u izvršavanju školskih obaveza, ali i pri komunikaciji i socijalizaciji s vršnjacima. Ako je potrebno pomaže mu i pri odijevanju, zadovoljavanju fizioloških potreba, uzimanju hrane i pića i sl. Asistent ne bi trebao raditi školske zadatke umjesto učenika, nego bi ga trebao što više motivirati i potaknuti njegov angažman. Asistenti u nastavi često pomažu i ostaloj djeci u razredu, pogotovo kad se radi o grupnom radu. Osim toga važna je dobra suradnja između asistenta i učitelja i između asistenta i roditelja djeteta kojemu pomaže. 

Kod nas su asistenti nažalost vrlo malo plaćeni za posao koji rade. Problem je i to što ih često nema dovoljno pa jedan asistent mora pomagati više djece u razredu iako bi idealno bilo da svaki učenik s poteškoćama ima svog asistenta. Još jedan problem je nedovoljna stručnost asistenata. Kako biste obavljali ovaj posao potrebno je položiti tečaj nakon završene bilo koje srednje škole. Budući da je rad s djecom s poteškoćama kompleksan, mislim da bi bilo bolje kad bi posao asistenta obavljali stručnjaci poput defektologa, socijalnih pedagoga i sl. 

+1 glas
Sandra Vukov od Sandra Vukov (18.9k bodova)
uređen od Sandra Vukov
Asistenti u nastavi pomažu osobama s poteškoćama u razvoju da lakše savladaju gradivo, prateći njihovu nastavu, pružajući podršku učiteljima, nadgledajući u pisanju zadaća i prateći nastave, pomažući u vođenju evidencije, slušanje djece koja čitaju, pomaganju učenicima u razvijanju samostalnih vještina učenja, upravljanju vlastitim učenjem. Oni rade u predškolskim i školskim ustanovama obično unutar školskog vremena ali često i van svoga radnog vremena, nažalost za mizarno male plaće.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Lovro Gorup 28.10.2020. pitanje u rubrici Vjera i religija od Lovro Gorup (4.4k bodova)
2 odgovora
Sandra Vukov 28.11.2020. pitanje u rubrici Vjera i religija od Sandra Vukov (18.9k bodova)
1 odgovor
Nikolina Šrajbek 14.01.2021. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Nikolina Šrajbek (69.8k bodova)
1 odgovor
Mia Jelinčić 14.06.2022. pitanje u rubrici Obrazovanje od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

16.0k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...