190 pregleda
Valentina Lukić u rubrici Obrazovanje od Valentina Lukić (10 bodova)
Kakav nastavnik treba biti? Kako treba raditi? Na koji način treba učiti učenike?
Lea Schmidt od Lea Schmidt (993 bodova)
uređen od Lea Schmidt
Uloga nastavnika je učenicima osigurati kvalitetno obrazovanje. Nastavnik je uspješan ako potakne sve učenike na kvalitetan rad. Od učenika treba tražiti da rade isključivo nešto korisno, što će im trebati kasnije u životu. Učenici ne bi trebali učiti sadržaj napamet jer će brzo zaboraviti to što su “naučili” ako im nije potreban van škole i za posao koji će u budućnosti raditi.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Viktor Viljac od Viktor Viljac (25.5k bodova)

Pozdrav,

ovo je teško pitanje zato jer je svaka osoba drugačija i ima drugačije mane i vještine no ja ču se ovdje fokusirati na "Vještine" koje bi svaki nastavnik trebao imati!

Pa krenimo:

  • Vještine discipline

Disciplina je važna vještina koju biste trebali posjedovati od učitelja kako biste bili označeni kao učinkoviti. Vaša disciplina, vitalna komponenta učinkovitog upravljanja razredom, osigurava poticanje pozitivnog ponašanja unutar učionica. Za razliku od uobičajenog uvjerenja, disciplina nije kažnjavanje učenika. Umjesto toga, to je način upravljanja i usmjeravanja učenika. Na disciplinu izravno utječe vrsta odnosa koji imate sa svojim učenicima. Najvažnije disciplinske vještine koje možete imati uključuje poštovanje, odgovaranje na učenike i uzvratiti njihov interes. Učitelj bi trebao biti vješt u postavljanju učinkovite rutine s odgovarajućom dozom fleksibilnosti. Kao što možda već znate, pravilna komunikacija i izgradnja odnosa također su vrlo važne vještine.


  • Vještine angažmana učenika (Student Engagement Skills​)

Iz dana u dan, svaki učitelj se nosi s hrpom učenika s različitim mentalitetima prema učenju.

Dok neki učenici pokazuju veliki interes za učenje, drugi su ometeni i na najmanju provokaciju. Stoga da biste se mogli nazvati učinkovitim učiteljem, trebali biste razviti vještine angažmana učenika kako biste mogli motivirati svoje učenike. Obrazovni sadržaj možete učiniti zanimljivim učenicima korištenjem različitih strategija kao što su korištenje vizuala i impresivnih podviga i činjenica. Razvijanje snažnog odnosa s učenicima jedan je od najboljih načina da osigurate da vaši učenici budu uključeni u razred. Pokažite istinski interes za njih i njihove interese. Budite prijemčivi za njihove upite i ideje. Uložite dodatni napor kako biste bolje razumjeli njihove živote i probleme. Vještine angažmana učenika nekim su učiteljima prirodno, ali ih drugi mogu razviti kroz praksu. Ako to radite dobro, postajete izvor emocionalne ili obrazovne podrške za kojom svaki učenik čezne.


  • Vještine upravljanja vremenom (Time Management Skills)

Lako se zanositi toliko različitih aspekata poučavanja. Ali imate samo ograničeno vrijeme u učionici. Uz osiguravanje da se nastavni plan i program završi u unaprijed definiranom vremenskom okviru, također biste trebali pridavati važnost vremenu koje učenici trebaju da završe svoje zadatke. Trebali biste slijediti strategiju organiziranja radnog dana oko obrazovnih i nenastavnih prioriteta. Učinkovit učitelj, s namjerom da učenicima ponudi ponavljajuću praksu, trebao bi strateški planirati domaće zadatke. Možete osigurati najbolje korištenje vremena u učionici uokvirujući i strukturirajući zadatke koji će studentima pomoći da sjede za učenje dok su kod kuće. Vještine učinkovitog upravljanja vremenom od vitalnog su značaja za pružanje kvalitetnog obrazovanja studentima, a istovremeno zadovoljavaju specifične potrebe učenja svakog učenika.


  • Budite timski igrač
​Učenici bi voljeli imati učitelje koji su ljubazni i razumiju ih. Umjesto da prisiljavate učenike na učenje discipliniranjem, timski rad s učenicima pomogao bi im da se zabavljaju tijekom učenja. Stvara pozitivnu atmosferu u vašoj učionici, pomažući učenicima da povežu učenje sa zabavnim aktivnostima. Ako ste timski igrač, to pomaže studentima da se povežu ne samo s vama, već i među sobom.
 
Po meni ovo su najvrijednije vještine koje nastavnik može imati.
Pošto sam još uvijek učenik mislim da mogu složiti neku ovakvu listu!
Valentina Lukić od Valentina Lukić (10 bodova)
Lijepo napisano.

Slična pitanja

3 odgovora
Lovro Gorup 30.09.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Lovro Gorup (4.4k bodova)
1 odgovor
Lovro Gorup 28.10.2020. pitanje u rubrici Vjera i religija od Lovro Gorup (4.4k bodova)
1 odgovor
Mia Jelinčić 14.06.2022. pitanje u rubrici Obrazovanje od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
1 odgovor
Laura Marjanović 11.08.2021. pitanje u rubrici Obrazovanje od Laura Marjanović (10.3k bodova)
1 odgovor
Marin Duganđija 01.10.2022. pitanje u rubrici Priroda od Marin Duganđija (7.4k bodova)
2 odgovora
Monika Kiris 14.10.2022. pitanje u rubrici Priroda od Monika Kiris (7.4k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...