Ivan Gačić u rubrici Kućni ljubimci od

Da li psi i mačke mogu imati epileptične napadaje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+8 glasa
Lucija Horvat od

Psi i mačke mogu imati epileptične napadaje. Epileptični napadi mogli bi se okarakterizirati kao grčenje tijela koje se ponavlja. 

Ako se uspije otkriti uzrok grčeva (npr. tumor mozga), tada se kaže da životinja boluje od simptomatske ili sekundarne epilepsije. A ako se ne otkrije uzrok, tada se kaže da životinja boluje od idiopatske ili primarne epilepsije. Kod mačaka, epilepsija se događa rjeđe, nego kod pasa. 

Kod pasa, epilepsija se može dogoditi u bilo koje doba dana ili noći, te mogu biti uzrokovane čak i promjenom vremena. Slabe napadaje koji traju kratko, vlasnik nekad neće ni primjetiti. Napadaji mogu trajati od nekoliko minuta, pa čak i do pola sata

Kod mačaka postoje dvije vrste epileptičnih napada. To su klaster napadaji i epileptički status. Klaster napadaji znači da je unutar 24 sata mačka imala dva ili više epileptična napada. U epileptičkom statusu, mača gubi svijest na više od pet minuta. Vrste epilepsije kod mačaka su sekundarna ili stečene te kongentinalna ili idiopatska epilepsija. Kod njih je sekundarna epilepsija češća

+7 glasa
Sandra Vukov od
Psi i mačke mogu imati epileptične napadaje i unatoč napadnoj i nasilnoj pojavi napadaja oni kako za ljude tako i za životinje nisu bolni, iako pas može osjetiti zbunjenost i paniku. Suprotno ljudima, psi tijekom napadaja ne gutaju jezik. Epilepsija je kod pasa nasljedni poremećaj ali se jako rijetko dijagnosticira kod mačaka, dakle kod njih su napadaji i epilepsija puno rjeđi i obično su simptomi bolesti unutar samog mozga.
+5 glasa
Ružica Perić od
Nažalost imam psa koji ima epileptične napadaje. Nisu česti, ali izgledaju ružno i nadasve tužno jer se životinja dosta uplaši i ne zna kako se ponašati. Bitno je napomenuti da epilepsija nije isto što i epileptični napadaj. Epileptični napad je jedan simptom, a epilepsija je poremećaj, najčešće kronični, kod kojeg se epileptični napadi ponavljaju. Liječenje epilepsije kod pasa (i mačaka) provodi se lijekovima koji se stručno nazivaju antikonvulzivi ili antiepileptici (lijekovi koji sprječavaju epileptične napadaje). U liječenju su rezultati zadovoljavajući ukoliko kod kućnog ljubimca prođe 4-6 tjedana bez napadaja.

Slična pitanja

1 odgovor 287 👀
1 odgovor 330 👀
Ivan Gačić 04.12.2020. pitanje u rubrici Kućni ljubimci od Ivan Gačić
3 odgovora 327 👀
1 odgovor 241 👀
Michelle Koprivnjak 12.11.2020. pitanje u rubrici Kućni ljubimci od Michelle Koprivnjak
3 odgovora 439 👀
3 odgovora 380 👀
1 odgovor 350 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.2k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...