Ivan Gačić u rubrici Kućni ljubimci od
Što učiniti ako sumnjam da su mi pas ili mačka pojeli nešto što nisu smjeli? Neki otrov?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+16 glasa
Sandra Vukov od

Ovisno o vrsti otrova za koji sumnjate da se ljubimac otrovao, takvi simptomi se razlikuju ali spadaju u nekoliko kategorija, važno je napomenuti da simptomi trovanja traju nekoliko dana a u nekim slučajevima mogu potrajati i mjesecima.

 Simptomi izazvani gutanjem otrova mogu uključivati povračanje, proljev, uznemirenost i probleme sa srcem.

Udisani toksini mogu izazvati poteškoće s disanjem ili gubitak svijesti, a ako koža vašeg ljubimca dođe u kontakt s otrovnom tvari tipični simptomi uključuju iritaciju i bol. 

 

Ako primjetite ovakve simptome, najbolje je da pokušanete ostati mirni koliko je to moguće i nazovete bilo koju veterinarsku ambulantu, nemojte pokušavati pružiti pomoć jer različite otrovne tvari zahtijevaju različita djelovanja. Ako već znate što je otrovalo vašeg kućnog ljubimca, odnesite ambalažu ili uzorak otrova u veterinarsku ambalantu jer će to pomoći veterinarima da shvate situaciju i kako najbolje postupati sa psom. 

+12 glasa
Ružica Perić od
Ukoliko sumnjate na trovanje, treba pozorno pratiti ljubimca, paziti kreće li se kao i inače, ponaša li se neobično i ima li nuspojave kao što su proljev, povraćanje, uznemirenost ili slične nepravilnosti u ponašanju za koje znate da se inače ne događaju. Najbolje u tom trenutku otići u najbližu veterinarsku ambulantu, jer kod kuće im se ne može pomoći previše. Ukoliko ste na trovanje posumnjali u neko doba kada veterinarske ambulante više ne rade, zaputite se na Veterinarski fakultet gdje je hitni prijem pacijenata od 0-24h.
+1 glas
Ivona Jagatić od
Moj zec je jednom pojeo nešto što nije smio.

Nije jeo niti pio 2-3 dana (to radi i kada je tužan), obavljao je puno nužde, cvilio je, znao je stajati na jednom mjestu bez da se pomakne.

Ali je ozdravio nakon 3 dana.

Slična pitanja

1 odgovor 276 👀
1 odgovor 345 👀
3 odgovora 344 👀
1 odgovor 326 👀
Ivan Gačić 04.12.2020. pitanje u rubrici Kućni ljubimci od Ivan Gačić
1 odgovor 740 👀
2 odgovora 171 👀
2 odgovora 223 👀
2 odgovora 446 👀
2 odgovora 413 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...