Lovro Gorup u rubrici Kućni ljubimci od
promjena rubrike od Znatko
Zbog čega se psi i mačke ne vole i često dolazi do njihovog međusobnog sukoba?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+6 glasa
Sara Cindrić od

Mačke i psi doslovno govore različitim jezicima. Primjerice, mačka prilazi drugoj mački hodajući, s repom u zraku, gledajući drugu mačku u oči. S druge strane, pas se prema drugom psu često zatrči, maše repom i izbjegava kontakt očima. Mačke uglavnom repom mašu kada su ljute. Psi repom mašu kada su uzbuđeni ili sretni. Zadovoljne mačke prede. Psi ne čine ništa slična i njima to zvuči kao režanje. Zbog tih i drugih razlika u načinu komunikacije među psima i mačkama često dolazi do nesporazuma, a nesporazumi dovode do sukoba. Također, neki ljubimci nisu spremni dijeliti vlasnikovu ljubav i bit će agresivni prema novom ljubimcu zbog ljubomore. Ovo ne znači da psi i mačke ne mogu biti prijatelji, već samo to da u njihovom međusobnom upoznavanju treba pristupiti oprezno i postupno.    

+5 glasa
Ana-Lena Novak od

Svojevrsna odbojnost pasa prema mačkama velikim dijelom dolazi upravo zbog-prirodno urođenog instinkta. Dakle, kako psi dolazi iz porodice vukova,lov  podređenih, sporijih i manjih životinja dio je instinkta.Ipak, kod nekih pasa ta je sklonost slabijeg intenziteta nego kod drugih, te stoga i danas vidamo primjere  skladnog suživota mačke i psa.Vrste pasmina sklone izazivanju sukoba s mackama su uglavnom ovčarska i lovna, a važno je naglasiti da bi pas jednako postupio da je u pitanju vjeverica, zec, pa čak i loptica i stap , sto znaci da odnos psa prema mački ,,ne predstavlja ništa osobno".Po prirodi plašljive i pomalo antisocijalne, mačke iz straha mogu burno reagirati stoga je vrlo važno osigurati im samački prostor-mačja vratašca, povišene police...

Kako bi osigurali dobar odnos između psa i mačke, preporučuje se socijalizacija u ranoj dobi.Za pse taj period traje otprilike prvih 16 tjedana života, dok kod mačaka traje do 12.tjedna života.Ako se macka/pas kasnije pridružuje obitelji, zdrava socijalizacija je moguća, no postepena-upoznavanjem preko ograde i putem mirisa.Ipak, najvažniji faktor je upravo vrijeme i strpljenje pri procesu prilagodbe jedne životinje na drugu.

+1 glas
Ivona Jagatić od
Psi i mačka se ne vole jer su oni prirodni neprijatelji. Mačke su psima hrana i mačke zbog pasa nemaju mira. Ponekada i mačke znaju izazivati pse, ali u rijetkim slučajevima.

Ako su oboje kućni ljubimci kod istog vlasnika može postojati mogućnost da je pas ljubomoran na mačku i suprotno.

No, nije uvijek slučaj da će pas razderati mačku i pojesti je. Puno puta su pas i mačka prijatelji te se igraju zajedno, iako ponekada to može biti grubo jer oboje koriste zube.

Slična pitanja

2 odgovora 647 👀
3 odgovora 446 👀
Lovro Gorup 14.10.2020. pitanje u rubrici Kućni ljubimci od Lovro Gorup
1 odgovor 242 👀
Michelle Koprivnjak 12.11.2020. pitanje u rubrici Kućni ljubimci od Michelle Koprivnjak
3 odgovora 346 👀
2 odgovora 504 👀
1 odgovor 170 👀
Lovro Gorup 26.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Lovro Gorup
3 odgovora 439 👀
4 odgovora 413 👀
1 odgovor 2.7k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

8.9k komentara

1.6k korisnika

...