Sandra Vukov u rubrici Poslovanje od Sandra Vukov
uređen od Znatko

Zašto se govori da ne treba miješati privatno i poslovno?

Koje su dobre i loše strane tog odnosa?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Pavo Lasić od Pavo Lasić
Privatnost je jedna od najbitnijih stvari za bilo kojeg covjeka na planeti, te ju svako treba imati.
Treba jednostavno znati odvojiti posao od privatnog zivota...

Za vrijeme privatnog zivota, covjek se mora fokusirati na svoj mir, tj. ono sto mu donosi mir (npr. Hobiji). Svatko ima svoj neki određeni nacin opustanja, a da mu je posao upetljan u privatan zivot, tu opustanje nebi uopce dolazilo u obzir.

Također ako radite sa nekim a da ste dobri ili bliski s njima privatno (prijatelji, partneri i sl.) posao ne smije utjecati na vas privatan zivot, sto je tesko izvedivo, ali je IZVEDIVO.
Imao sam takva dva iskustva i na svu srecu su funkcionirala oba. Ukratko to je politika: STO SE DOGODI NA POSLU, OSTAJE NA POSLU.

Ne vidim neke pretjerane dobre strane mješanja posla i privatnog vremena, jer posao samo škodi tom privatnom vremenu.
+5 glasa
Lara Tić od Lara Tić
odabran od Sandra Vukov
 
Najbolji odgovor
Najkraći odgovor je taj da jedno gotovo uvijek utječe na drugo, a vrlo se lako dogodekomplikacije.

Privatnost je nešto što je samonaše, ono što nam pomaže da pobjegnemo od problema i stresa koji su nam uzrokovani. Poslovno je nešto u čemu želimo uspjeti, što želimo razvijati i što nam donosi dobit.

Recimo da imamo dva najbolja prijatelja. Često se druže, rekreacijski se bave nekim sportom zajedno, imaju zajedničke interese koji ih povezuju te si pružaju podršku kada je to potrebno. Počnu raditi u istoj firmi, gdje je jedan na višoj poziciji a drugi na nižoj. U ovakvoj situaciji se mogu provlačiti pitanja poput povišice, bonusa, slobodnih dana i općenito traženje ikakvih povlastica od više pozicioniranog. Sada dolazi do problema: u svakom poduzeću je vrlo neprofesionalnu nekome pružati poseban tretman bez da ga je ta osoba zaslužila poslovnim postignućima. Na to se gleda kao minus, dolazi do nepovjerenja i nezadovoljstva među drugim zaposlenicima i samim time se smanjuje njihova efektivnost i profit tvrtke. S druge strane, niže pozicionirani prijatelj se može naljutiti, a time se gubi njihova povezanost i njihovo privatno vrijeme za odmor duše postaje ratna zona u kojoj je stres još i veći nego na poslu. Samim time se svatko od njih osjeća nezadovoljno, nesretno i neispunjeno.

Privatno i poslovno u rijetkim slučajevima pružaju dobru kombinaciju, iako sam osobno na fakultetu učila o jednom bračnom paru koji su zajedno osnovali tvrtku te je ona uspješna. Ovo je taj primjer: https://getout.events/founders/

Ipak, činjenica je da bi privatno zaista trebalo pružati na neki način oazu mira, gdje se pokušavamo ostvariti kao osobe, a poslovno gdje želimo učiti i ostvarivati svoj "intelektualni potencijal".

Slična pitanja

3 odgovora 308 👀
1 odgovor 1.3k 👀
2 odgovora 470 👀
3 odgovora 1.0k 👀
3 odgovora 1.6k 👀
Lovro Gorup 15.11.2020. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Lovro Gorup
2 odgovora 676 👀
1 odgovor 392 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...