948 pregleda
Sandra Vukov u rubrici Umjetnost i kultura od Sandra Vukov (18.9k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Koji su poznatiji slikari u svijetu i koja su im najpoznatija djela?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Mateja Rusak od Mateja Rusak (593 bodova)
odabran od Sandra Vukov
 
Najbolji odgovor
Pitanje je veoma kompleksno da bi se na njega u cijelosti odgovorilo pa ću nekako pokušati dati neki presjek slikara i djela i istaknuti one koji su meni posebno zanimljivi.
Giotto di Bondone, talijanski slikar, veoma prepoznatljiv stila, poznatije slike su Navještenje, triptih Oltar Stefaneschi. Sandro Boticcelli talijanski je slikar renesanse  čija Alegorija proljeća i Rođenje Venere su veoma prepoznatljive. Talijanski renesansni slikar je i Leonardo da Vinci, kojemu su najprepoznatljivije slike Posljednja večera i Mona Lisa koja se nalazi u Louvreu. Rembrandt van Rijn je nizozemski barokni slikar i grafičar koji je prepoznatljiv po svojim autoportretima te impozantnoj slici velikog formata Noćna straža koja se nalazi u Rijks muzeju u Amsterdamu. Peter Paul Rubens je još jedan barokni slikar, poznat po slikama portreta, pejzaža te veoma poznatim slikama Podizanje križa, Skidanje s križa i Tri gracije. Francuski slikar Eduard Manet veoma je poznat po slici Doručak na travi.
Edgard Degas, francuski je slikar impresionist prepoznatljivog stila u tehnici pastela te motivima balerina, konjskih trka, ženskih aktova. Poznatije slike: Nakon kupanja, Čaša apsinta, Sat baleta. Henri de Toulouse-Lautrec iznimno je zanimljiv francuski slikar i grafičar postimpresionizma. Prepoznatljiv je po slikama noćnog života Pariza te djelima većih formata. Slike i grafike vezane su uz Moulin Rouge. Vincent Van Gogh je nizozemski slikar, ekspresionist, prepoznatljiv po koloritu, autoportretima, suncokretima te pismima koje je pisao svom bratu Theu. Poznatije slike su: Zvjezdano nebo, Autoportret, Autoportret s odrezanim uhom, Spavaća soba u Arlesu. Egon Schiele je austrijski slikar,  i poznatije slike su mu Sjedeća žena savijenog koljena i Portret Valerie Neuzil. Gustav Klimt, austrijski slikar secesije, prepoznatljiv po ornamentima, detaljima te zlatnoj boji. Poznate slike: Poljubac, Portret Adele Bloch-Bauer I. Na temelju istinite priče o slici Adele Bloch napravljen je i film. Pablo Picasso, španjolski slikar, poznat kao kubist, prepoznatljiv po slikama Gospođice iz Avignona i Guernica. Salvador Dali španjolski je  slikar nadrealizma, poznatije slike su: Postojeća pamćenja, Iskušenje svetog Antuna, Plamteća žirafa. Marc Chagall je bjeloruski slikar, poseban po snovitim slikama i detaljima, poznatije slike:  Ja i selo, Rođendan, Bella s bijelim ovratnikom.
Frida Kahlo, meksička slikarica, poznata po svojim autoportretima, Autoportret s ogrlicom, Dvije Fride, Frida i Diego, Ranjeni jelen
Joan Miro je španjolsko katalonski slikar, grafičar, kipar, poznatije slike: Osmijeh kričavih krila, Plavi triptih. Piet Mondrian - nizozemski slikar, stila De stijl, poznatije slike: Broadway Boogie-Woogie, Sivo drvo, Kompozicija s crvenom, žutom i plavom. Mark Rotko je predstavnik apstraktnog ekspresionizma, neke od poznatijih slika su: No. 1., Narančasta i žuta.
Sandra Vukov od Sandra Vukov (18.9k bodova)
Svaka cast! Hvala :)
Ivan Gačić od Ivan Gačić (8.6k bodova)
wow koji detaljan odgovor! (handshake)
.
Mateja Rusak od Mateja Rusak (593 bodova)
Hvala, ovo je tek zagrebana površina, izostavila sam još brojne slikare, uključujući i našu hrvatsku likovnu scenu. Vjerujem da kad netko krene istraživati jednog slikara da će pronaći i još neke koji će mu zaplinijeniti pažnju :)

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
Darija Magdalenić 15.08.2022. pitanje u rubrici Umjetnost i kultura od Darija Magdalenić (3.8k bodova)
1 odgovor
Ana Pilato 22.01.2021. pitanje u rubrici Posao od Ana Pilato (7.8k bodova)
1 odgovor
Michelle Koprivnjak 30.10.2020. pitanje u rubrici Umjetnost i kultura od Michelle Koprivnjak (10.7k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...