138 pregleda
Ana Pilato u rubrici Umjetnost i kultura od Ana Pilato [Ekstraktivan] (6.1k bodova)
  • Kakav je odnos kustosa i umjetnika na domaćoj likovnoj sceni?
  • Ima li u tom odnosu nekih trenja?
  • Što preporučiti mladim i neafirmiranim umjetnicima kada traže kustosa koji će popratiti njihove prve izložbe i javne nastupe?
* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako organizirati vlastitu izložbu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Mateja Rusak od Mateja Rusak [Aktivan] (465 bodova)
Odnos umjetnika i kustosa na domaćoj likovnoj sceni zavisi od ljudi, odnosno o karakteru i osobnosti samog kustosa i umjetnika. Ima različitih odnosa i suradnji, veoma je to subjektivno. Neki kustosi i umjetnici su prijatelji, neki poznanici. Problem je kad umjetnici misle da mogu sami raditi bez umjetnika, ili pak kustosi bez umjetnika. Jedno bez drugog ne ide. Jedni druge trebamo podržavati i zajedno razmišljati i smišljati.
Odnos bi svakako trebao biti profesionalan s obje strane, da svaki obavi svoj dio posla najbolje što zna i može. Imala sam sreće i suradnju s divnim profesionalkama, poput Sonje Švec Španjol, Ive Kožnjak, Jelene Petković koje zaista razumiju moj rad i način stvaranja i bilo nam je lako dogovoriti suradnju i izložbu. Isto tako, važno je razumijevanje i komunikacija s obje strane. Umjetnik treba biti zadovoljan s tekstom koji mu piše kustos, samim govorom prilikom otvaranja, ali i postavom svog rada. Ja sam uvijek otvorena za sugestije i savjete kod realizacije izložbe, ali tada kad je kustos upoznat s radom i idejom i želi da bude što bolje prezentiran, a ne da nameće svoje stavove.

Slična pitanja


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.7k pitanja

14.0k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...