Ana Pilato u rubrici Umjetnost i kultura od Ana Pilato

...koliko vlastita izložba košta zajedno sa svim popratnim organizacijskim elementima?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Sonja Švec Španjol od Sonja Švec Španjol
Umjetnici mogu organizirati vlastitu izložbu na nekoliko načina. Jedan od najčešćih načina je da se prijave na aktualne natječaje za samostalno izlaganje koje objavljuju pojedini muzeji i galerije. Ukoliko prođu na natječaju za izlaganje, u pravilu bi im većina ili svi troškovi izložbe trebali biti pokriveni od strane ustanove koja ih je izabrala putem raspisanog natječaja. Drugi način je da umjetnik "iznajmi" izložbeni prostor, tj. da kontaktira galeriju ili muzej u kojem želi izlagati s prijedlogom izlaganja u njihovom prostoru. To znači da bi izložba bila organizirana mimo godišnjeg programa, ukoliko postoji slobodan termin za ugošćivanje izložbe, ali onda je u pravilu sav trošak realizacije izložbe na samom umjetniku. Troškovi organizacije izložbe podrazumijevaju: transport radova, tehničku podršku postava izložbe, predgovor izložbe, prijelom i tisak kataloga izložbe, a povremeno galerije i muzeji naplaćuju i najam samog prostora za samostalnu izložbu ukoliko je organizirana mimo godišnjeg programa.
Troškovi produkcije i realizacije samostalne izložbe variraju ovisno o mnogim faktorima - količini i dimenzijama djela (da li ih je moguće prevesti osobnim automobilom ili je potreban najam kombija), da li se radovi transportiraju unutar istog rada od stana/ateljea do izložbenog prostora ili u drugi grad, zatim o opsegu kataloga - količini reprodukcija i teksta zastupljenog u katalogu, nakladi i nizu drugih faktora. Tako da je teško postaviti neku univerzalnu cijenu koštanja organiziranja vlastite izložbe.
+8 glasa
Mateja Rusak od Mateja Rusak
Za samostalnu izložbu potrebno je imati ciklus radova koji se misli izlagati. Iste radove potrebno je selektirati i pronaći adekvatne prostore za izlaganje. Postoje javni natječaji koje galerije i muzeji raspisuju jednom godišnje i tada se svaki umjetnik može prijaviti sa svojim radovima. Nakon što mu je rad odabran za izložbu, potrebno se s galerijom dogovoriti detalje oko samog izlaganja. Dakle, datum izlaganja, način izlaganja, odnosno što je potrebno da vam galerija pripremi od tehničkih uvjeta. Veoma je važno dogovoriti se s galerijom tko piše tekst o vašim radovima, ovisno dali galerija ima kustosa zaduženog za to, ili pak sami birate kustosa koji će pisati o tim radovima. Sve mora biti u dogovorenom roku i ono što je još važno je i sama promocija najave izložbe i same izložbe. Isto tako, ovisno od galerije važna je i komunikacija s medijima koji dolaze popratiti izložbu.

Slična pitanja

1 odgovor 246 👀
2 odgovora 332 👀
1 odgovor 451 👀
Ana Pilato 15.01.2021. pitanje u rubrici Posao od Ana Pilato
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

22.0k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...