129 pregleda
Znatkica u rubrici Obrazovanje od Znatkica [Superaktivan] (4.3k bodova)

Krajem prosinca 2020. godine, Sisak, Petrinju i okolna mjesta pogodio je jak potres, koji je u samo dvadesetak sekundi srušio brojne građevina u tim područjima. Jedna od njih je Glazbena škola Frana Lhotke u Sisku, od milja zvana "kuća glazbe i ljubavi" te ujedno drugi dom 360 učenika i 40 učitelja. Dom bez kojeg su tako naglo i nenadano ostali. Biser arhitekture grada Siska, nekadašnja sinagoga, posljednjih 53 godine glazbena škola bila je ispunjena zvukovima glazbe i dječjeg smijeha. Tisuće mališana zajedno s učiteljima ovdje su prvi put zasvirali instrumente, naučili prve note, pjevali u zboru po prvi put, razbili svoje strahove i ostvarili svoje prve javne nastupe.

Kako pomoći u crowfunding kampanji za prikupljanje sredstava za izgradnju nove zgrade glazbene škole u Sisku?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Marketing odjel d.o.o. od Marketing odjel d.o.o. [Ekstraktivan] (7.1k bodova)
odabran od Znatkica
 
Najbolji odgovor

Početkom siječnja 2021. godine pokrenuta je crowfunding kampanja pod nazivom #Zajednozaglazbenu, čiji je cilj obnova Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku, te koja će trajati do kraja veljače 2021. godine.

Idejni začetnik kampanje je Danijel Majcen, profesor klarineta u navedenoj školi, koji je ovom prigodom izjavio:

"Zadovoljstvo mi je da kao profesor škole na kojoj radim već 20 godina imam priliku pomoći i na ovaj način. Za djecu i grad Sisak važno je da kultura nastavi živjeti, a upravo ovim videom željeli smo motivirati djecu da prigrle svoje instrumente i s veseljem nastave rad. Veliko hvala Ani Rucner, kao i njezinim roditeljima i svim ostalim dobrim ljudima koji su se priključili inicijativi #Zajednozaglazbenu."

Dakle, ovoj divnoj i hvalevrijednoj akciji pridružila se i naša poznata violončelistica Ana Rucner, koja je došla na ideju da snimi video s djecom, popularnu obradu pjesme “Memories” na temu Pachlebelovog kanona. Učenici glazbene škole Frana Lhotke zajednički s Anom Rucner su odsvirali spomenutu skladbu u studiju i ispred razrušene škole i na taj način su senzibilizirali javnost te tako poslali poruku o potrebi za pomoć u obnovi škole.

Tom prilikom Ana Rucner je izjavila:

„Kada sam ugledala malenu čelisticu Saru i početak kampanje kontaktirala sam ravnatelja škole Tomislava Ivšića te Danijela Majcena sa idejom da s dječicom snimim video kojim bi oni sami svojim radom i zalaganjem poslali pozitivnu poruku ljudima te sam željela da iskuse studijsko snimanje kao i snimanje na terenu, poput video spota. Opčinio me Sarin talent i ljepota, nada u njenom pogledu....Toliko me ta djevojčica dirnula. U njoj sam osjetila i vidjela sebe malenu, tu želju i strast za glazbom. Osjetila sam silnu potrebu da se svim srcem, čim prije uključim u bilo kakav oblik pomoći za obnovu škole. Ovo je moj najljepši rođendan jer sam mogla darivati, nadam se, nešto uistinu vrijedno!” 

Kampanju je razdragano komentirao i ravnatelj glazbene škole, Tomislav Ivšić:

„Izuzetno sam ponosan na cijeli kolektiv koji se je u vrlo kratkom roku organizirao i pokrenuo niz inicijativa za obnovu škole. Uz takvu ekipu uopće se ne bojim za budućnost glazbenog obrazovanja u Sisku i Petrinji!“

U ponedjeljak, 15.02.2021., učenici glazbene škole, održat će nastup u novoj dvorani glazbene škole – Rafinerijskom domu, kao svojevrsnu zahvalu za kampanju, a pridružit će im se Ana Rucner i njezin kolega Matej Meštrović. Uz glazbenu školu u Sisku, novac se također prikuplja i za područnu školu u Petrinji, koja je također nastradala. Dosad je prikupljeno u kampanji 60.000 eura, a cilj je doći do 200.000 eura. Kampanja traje do kraja veljače, stoga se uključite i vi te postanite dijelom nečeg većeg i posebnog. 

Jer glazba je, doista, esencija života.

Link na crowfunding kampanju: https://gogetfunding.com/togetherformusicschool/?lang=hr

Matija Kranjčić 01.07.2021. pitanje u rubrici Obrazovanje od Matija Kranjčić [Megaktivan] (15.2k bodova) Informacije o prostoru za održavanje humanitarnog koncerta?

Slična pitanja

2 odgovora 8.0k pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.5k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...