2.9k pregleda
Ivan Gačić u rubrici Tehnologija od Ivan Gačić (7.2k bodova)
uređen od Znatko
Što znači i čemu služi pojam "metaverse" ili metaverzum?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+16 glasa
Marko Radić od Marko Radić (7.1k bodova)
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

"Metaverse" je zajednički virtualni prostor određene veće ili manje zajednice, nastao primjenom proširene stvarnosti kako bi se u dobilo međusobno dijeljeno virtualno poboljšanje fizičke stvarnosti korištenjem Interneta. 

Izraz "metaverse" opisuje koncept buduće inačice Interneta koji bi se sastojao od postojanih, zajednički dijeljenih, 3D virtualnih prostora povezanih u percipirani virtualni svijet koji okružuje tu zajednicu. 

Jedan primjer primjene "metaverse" principa bi bilo virtualno vizualno uređenje fasade zgrade (primjenom proširene stvarnosti), po želji vlasnika zgrade, a vlasnici zgrade i svi prolaznici bi zajedno korištenjem vizualnog pomagala (3D naočale) jedinstveno vidjeli kako je ta zgrada virutalno vizualno uređena izvana u trenutku kada gledaju pogledom upravo prema toj zgradi. Drugi primjer bi bila virutalno vizualno odabrana i postavljena ogrlica oko vrata, koja bi dijeljenjem te informacije kroz zajednički informatički servis dijeljen putem Interneta, omogućavao svim (ili samo odabranim) prolaznicima i ujedno članovima "metaverse" zajednice vizualizaciju upravo te ogrlice oko vrata osobe koja ju je postavila u informatičkom servisu da ju upravo ona nosi.

Riječ "metaverse" sastoji se od prefiksa "meta" (eng. beyond; hrv. izvan, dalje, iza, iznad) i riječi "verse" (skraćenice; eng. universe; hrv. svemir). 

"Metaverse" je nova riječ iz engleskog govornog područja koja trenutno nema ekvivalent u prijevodu na hrvatski jezik. Mogla bi se prevesti na hrvatski jezik kao - metaverzum. Za termin "metaverse" postoji i stariji sinonim - cyberspace.

Neki od servisa koji podržavaju "metaverse" princip su: Second Life, Google Lively, Facebook Horizon, itd.

Nino Marić 15.02. pitanje u rubrici Financije od Nino Marić (9.9k bodova) Treba li ulagati u Metaverse nekretnine?
+12 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec (25.3k bodova)
uređen od Darko Međimurec

Metaverzum najavljuju velike svjetske tehnološke kompanije kojeg pripremaju i za posao i za zabavu. Što je točno metaverzum teško je reći jer još ne postoji, ali svakako svoje temelje ima na proširenoj (AR) i virtualnoj (VR) stvarnosti. Kamo će čovječanstvo razvoj metaverzuma odvesti još se ne zna jer su sve ideje u povojima. Ako spomenutim tehnologijama dodamo blockchain i post-blockchain (npr. tangle) tehnologije, pa i najnovija ideja o vrijednoj digitalnoj umjetnosti - NFT, možemo opisati metaverzum kao pionira nadolazeće digitalne renesanse 21. stoljeća. 

(highfive) Ukratko, kod metaverzuma se radi o još više bliskom funkcionalnom i vizualnom spajanju stvarnog svijeta sa digitalnim.

Najviše ideja o metavezumu dolaze iz gaming svijeta u kojem mladi provode sve više i više vremena, te ih kompanije ne žele izgubiti kada odrastu već žele da kroz metaverzum nastave koristiti i kada odrastu u svim poslovnim aspektima kao što se danas koristi i internet kakvoga do sada pozanjemo. 

(poolparty) Kako metaverse postaje najnoviji fokus mnogih svjetskih tehnoloških kompanija, ovoj priči su se već pridružili Facebook (Oculus Rift), Epic Games (Unreal Engine), Roblox, Gucci, Amazon, Alibaba, Tencent (TiMi Studios, F1 Studio), ByteDance (TikTok, Pico Interactive), Li Auto, Kuaishou, Microsoft, ...

(bug) Ipak, neki mediji se javljaju s idejom da je sve to oko metaverzuma preuranjeno i pomalo iluzija jer je nemoguće očekivati takav iskorak kakav smo vidjeli u znanstveno-fantastičnim filmovima s obzirom na nedovoljnu razvijenost nekih drugih bitnih parametara - planetarnu propusnost internetskih veza, brzinu procesora, nedostatak memorijski čipova na tržištu, nedostatnost umjetne inteligencije, itd. No, metaverzum je definitivno ultimativni cilj kojem će još godinama stremiti sve tehnološke, a kasnije i sve ostale kompanije.

Ivan Gačić 25.10.2021. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Ivan Gačić (7.2k bodova) Zašto je Roblox tako zarazan djeci?
+10 glasa
Nino Marić od Nino Marić (9.9k bodova)

Dio sljedeće iteracije interneta koju neki nazivaju Web 3.0, metaverzum je virtualni online svijet koji zrcali stvarni život bez ograničenja njegovim pravilima.

„Tijekom sljedećih nekoliko godina vjerojatno ćemo svi raditi, igrati se, komunicirati i ulagati u ovaj sveobuhvatni ekosustav. Tehnološke tvrtke će naporno raditi na dodacima koji će podići iskustvo metaverse na sljedeću razinu, kao što su slušalice za virtualnu stvarnost sljedeće generacije, kontroleri i drugi hardver.“

...istaknuo je Maxim Manturov, voditelj investicijskog istraživanja u Freedom Finance Europe.

U 2022. će metaverzum vjerojatno prijeći u poslovnu fazu, uvodeći širok raspon usluga. Kombinacijom virtualne stvarnosti (VR) i proširene stvarnosti (AR), metaverzum nudi tvrtkama mnoge praktične prednosti izvan uobičajenih usluga telekonferencija. Neki od najvećih tehnoloških divova sada se okreću ovoj rastućoj industriji, kao što su Amazon, AMD, Nvidia i Apple.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Nino Marić 15.02. pitanje u rubrici Financije od Nino Marić (9.9k bodova)
2 odgovora
2 odgovora
Znatko medijski pokriva

Zagreb, 29. i 30.11. 2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

GAME CHANGERPrva poslovna gaming i metaverse konferencija

Zagreb, 01.12.2022.

KOTIZACIJE
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.6k pitanja

14.9k odgovora

3.4k komentara

1.4k korisnika

...