197 pregleda
Znatkica u rubrici Tehnologija od Znatkica [Superaktivan] (4.3k bodova)
tagovi uređeni od Znatko

Da li je postoji mogućnost da mogu kroz proširenu stvarnost doživjeti Advent Zagreb?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Marketing odjel d.o.o. od Marketing odjel d.o.o. [Ekstraktivan] (7.1k bodova)
odabran od Znatkica
 
Najbolji odgovor

Da, moguće je i to pomoću besplatne aplikacije Equinox XR na Android i iPhone telefonima moguće je u proširenoj stvarnosti doživjeti jedinstvene sadržaje Adventa Zagreb! Moguće je to napraviti na više od 20 lokacija u Zagrebu, ali i u Splitu, Osijeku, Rijeci i Puli.

Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) u suradnji s tvrtkom Equinox Vision, hrvatskim startup-om koji razvija platformu Equinox za laku objavu sadržaja proširene stvarnosti, omogućila je građanima Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke i Pule uživanje u posebno kreiranim sadržajima povodom božićnih praznika.

Ovdje je riječ o autorskim ilustracijama Zorana Đukića s motivima zagrebačkih adventskih starogradskih prozora predstavljenih kroz izložbu na otvorenom pod nazivom „Virtualni božićni prozori“. Equinox ih je pretvorio u animirane i interaktivne trodimenzionalne AR (engl. Augmented Reality) objekte koji se korisnicima iscrtavaju u proširenoj stvarnosti na ekranu njihovog pametnog telefona. Svi koji imaju pametne telefone mogu putem besplatne aplikacije Equinox XR vidjeti trodimenzionalne ilustracije prozora i interaktirati s njima na samoj lokaciji. Tako, ih korisnici mogu vidjeti pomoću kamere mobitela na: riječkom Korzu, splitskim Prokurativama i Trgu Gaje Bulata, osječkoj Tvrđi i pulskim Zlatnim vratima, a u Zagrebu na dvadesetak lokacije poput Trga bana Jelačića, Trga kralja Tomislava, jezera Jarun i Bundek, parka Maksimir i drugih (karta svih lokacija je dostupna ovdje). 

Dovoljno je instalirati aplikaciju s Google i Apple trgovina (link za Android, link za iPhone) i otići na neku od lokacija na koje su postavljeni adventski sadržaji. Svoj osobni doživljaj izložbe i interakcije s postavljenim AR objektima, korisnici aplikacije mogu podijeliti na društvenim mrežama. Na ovaj su način višestruko nagrađivani Advent Zagreb i TZGZ postali tehnološki lider koji je prepoznao AR, odnosno proširenu stvarnost, te platformu Equinox kao tehnologiju koja može ponuditi dodatnu vrijednost i interaktivnost postojećem turističkom proizvodu.

Ana Pilato 04.01.2021. pitanje u rubrici Tehnologija od Ana Pilato [Ekstraktivan] (6.1k bodova)
05.01. uređen od Znatko
Što su proširena stvarnost (AR) i virtualna stvarnost (VR)?
Ana Pilato 04.01.2021. pitanje u rubrici Obrazovanje od Ana Pilato [Ekstraktivan] (6.1k bodova) Gdje se školovati u Hrvatskoj za proširenu stvarnost (AR)?
Ana Pilato 04.01.2021. pitanje u rubrici Tehnologija od Ana Pilato [Ekstraktivan] (6.1k bodova) Koji su najbolji svjetski primjeri primjene proširene stvarnosti (AR)?
+5 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.6k bodova)
Svaka čast na pozitivnim idejama jer treba razveseliti ljude uoči blagdana i probati prilagoditi se situaciji. Ne smatram da će moći kvalitetno zamjeniti doživljaj adventa u Zagrebu ali nemamo drugog izbora. Svaku ideju i svaki trud i uloženu pozitivnu energiju u ovako teškim i depresivnim vremenima, da bude lakše nama svima, cijenim i treba je pohvaliti. Za nas mi je žao jer mi smo to sve imali uživo, a uživo je sve bolje dok što se tiče stranaca drago mi je da će imati mogućnost na ovaj način uživati i u našim kreiranim sadržajima uoči blagdana.

Slična pitanja

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...